Het Holland Festival is ook op televisie, radio en online. Hier een overzicht.

televisie

Vrije geluiden (VPRO)
NPO 1, zondag 29 mei, 9.30 uur
Backbone is te gast bij Melchior Huurdeman. De Nederlandse topmusici Marlies van Gangelen, Bram van Sambeek, Aart Strootman, Ernst Glerum en Akim Moiseenkov vormen een kwintet dat op basis van een aantal ‘backbones’, summiere basiscomposities van componisten als Nik Bärtsch, Judd Greenstein, Greg Saunier en Shara Worden, debuteert op het Holland Festival met een deels geïmproviseerd concert.

Holland Festival (NTR/VPRO)
NPO 2, zaterdag 4 juni, 22.35 uur
In deze eerste uitzending ontvangt presentatrice Daphne Bunskoek in VondelCS in Amsterdam onder meer Louis Andriessen, wiens opera Het theater van de wereld zijn wereldpremière beleeft op het festival, acteurs Wine Dierickx (Wunderbaum) en Ward Weemhoff (De Warme Winkel) over hun voorstelling Privacy en zangeres Wende Snijders. Ook aandacht voor de hoogtepunten van het Holland Festival van Ruth Mackenzie, artistiek directeur van het festival.

Holland Festival (NTR/VPRO)
NPO 2, zaterdag 11 juni, 23.35 uur
Te gast zijn choreograaf Ernst Meisner en sterdanseres Igone de Jong, acteur Ramsey Nasr en de Britse acteur en regisseur Simon McBurney. Ernst Meisner vertelt over zijn bewondering voor sterdanseres Igone de Jong van het Nationale Ballet en over de choreografie die hij speciaal voor haar heeft gemaakt. De Jong laat live een pas de deux uit de voorstelling zien. Ook te gast is Ramsey Nasr, acteur bij Toneelgroep Amsterdam. Hij speelt de hoofdrol in de toneelbewerking van de Woody Allen-klassieker Husbands & Wives uit 1992. Hoe zit het bijna 25 jaar later met liefde, seks, passie en pijn? De beroemde Britse acteur/regisseur Simon McBurney schuift aan over zijn voorstelling 'The Encounter', een fascinerend hoorspel dat je meeneemt naar het Amazonegebied.

Holland Festival (NTR/VPRO)
NPO 2, zaterdag 18 juni, 23.35 uur
In de derde aflevering: Sterdansers Igone de Jongh en Martin ten Kortenaar van Het Nationale Ballet dansen een pas de deux van de jonge choreograaf Ernst Meisner. Arnon Grunberg en actrice Maartje Remmers komen praten over de voorstelling The Future of Sex van theatergroep Wunderbaum. Daarin onderzoekt Grunberg de toekomst van seks in onze digitale wereld.
Choreografe Pina Bausch gold als een van de grootste vernieuwers van de moderne dans. Haar gelauwerde voorstelling Nelken wordt opnieuw opgevoerd op Holland Festival. Choreografe Isabella Beernaert en danser Michael Strecker vertellen over de blijvende invloed van Pina Bausch. Claron Mc Fadden komt zingen, zij is al jaren de grande dame van Holland Festival.

Holland Festival (NTR/VPRO)
NPO 2, zaterdag 25 juni, 23.35 uur
In de slotuitzending ruime aandacht voor Holland Festival Proms, waarbij diverse topartiesten een volle dag muzikale optredens verzorgen. Te gast is Merlijn Twaalfhoven die in opdracht van Holland Festival een compositie schreef voor meer dan honderd fagottisten.
In 2008 speelde het Syrian National Orchestra for Arabic Music in de Opera van Damascus samen met songwriter en producer Damon Albarn. Vanwege het voortdurende conflict in Syrië zijn veel van de orkestleden gevlucht uit hun vaderland. Tijdens het Holland Festival komt een groot aantal van de muzikanten voor het eerst weer samen met Albarn en andere gastmuzikanten voor een concert dat in het teken staat van de bijzondere muziek en cultuur van Syrië. In een reportage doen wij verslag van dit bijzondere en emotionele concert.
Hanneke Groenteman en harpist Remy van Kesteren bespreken hun festivalfavorieten.

radio

Nooit meer slapen (VPRO)
NPO Radio 1, woensdag 1 juni, 0.00-2.00 uur
Actrice Wine Dierickx schuift aan bij Pieter van der Wielen naar aanleiding van de voorstelling Privacy, waarin ze samen met Ward Weemhoff op zoek gaat naar de grenzen aan onze privacy.

Nooit meer slapen (VPRO)
NPO Radio 1, maandag 6 juni, 0.00-2.00 uur
Regisseur Johan Simons komt praten over de door Arnon Grunberg geschreven voorstelling The Future of Sex.

Nooit meer slapen (VPRO)
NPO Radio 1, vrijdag 10 juni, 0.00-2.00 uur
Acteur Robbert de Hoog over Husbands and Wives van
Toneelgroep Amsterdam in regie van Simon Stone.

Avondconcert (NTR)
NPO Radio 4, dinsdag 14 juni, 20.00 uur
Live uitzending vanuit Nationale Opera & Ballet van Joseph Haydns Die Schöpfung uitgevoerd door Collegium Vocale Gent en B’Rock Orchestra onder leiding van René Jacobs.

Opera live (NTR)
NPO Radio 4, zaterdag 18 juni, 19.00 uur
Rechtstreeks vanuit Nationale Opera en Ballet in Amsterdam de registratie van Pique Dame van Tjaikovski, uitgevoerd door De Nationale Opera o.l.v. regisseur Stefan Herheim. Mariss Jansons dirigeert het Koninklijk Concertgebouworkest.

Holland Festival Proms (NTR)
NPO Radio 4, zaterdag 25 juni, 14.00 uur
Speciale marathonuitzending vanuit het Concertgebouw. Met onder meer Grand subphonia voor immens veel fagotten van Merlijn Twaalfhoven m.m.v. fagottist Bram van Sambeek; het Kronos Quartet speelt grootste hits en nieuw werk; het Radio Filharmonisch Orkest met Solar Trilogy van Paul Ruders; singer-songwriter Ben Folds speelt met het jonge New Yorkse kamermuziekensemble yMusic; en het collectief Afrika Express met Terry Riley’s In C Mali.

Opera live (NTR)
NPO Radio 4, zaterdag 25 juni, 19.00 uur
Opname van Louis Andriessens opera Het theater van de wereld, uitgevoerd door de Nationale Opera. Reinbert de Leeuw dirigeert het ensemble Asko|Schönberg, Leigh Melrose zingt de hoofdrol en Christina Zavalloni is zijn geliefde.

Vrije geluiden op NPO Soul & Jazz
Ook bij de uitzendingen van Vrije geluiden op radiokanaal NPO Soul & Jazz volop aandacht voor het Holland Festival. Zie vpro.nl/vrijegeluiden en nposoulenjazz.nl
 

online

NPO Cultura
NPO Cultura komt in de week van 30 mei t/m 3 juni in aanloop naar het festival met een speciale voorpretprogrammering. Raadpleeg npocultura.nl voor meer informatie.