Het Holland Festival 2019 is ook te volgen via televisie, radio en online. Hieronder vind je een overzicht. Na uitzending is bijna alles online af te spelen.

televisie

Holland Festival #1 (vpro)

NPO 2, zaterdag 1 juni, 22.30 tot 22.45 uur

In de eerste uitzending is Nadia Moussaid bij repetities van The Head and the Load van William Kentridge. In deze openingsvoorstelling van het Holland Festival wordt het vergeten verhaal van bijna twee miljoen Afrikanen in de Eerste Wereldoorlog verteld. Bram Vermeulen bezoekt in Johannesburg de studio van Kentridge en andere Zuid-Afrikaanse kunstenaars: The Centre For The Less Good Idea

naar de aflevering

The Head and the Load (vpro)

NPO 2 Extra, zondag 2 juni, vanaf 13.35 uur

Een volledige registratie van The Head and the Load van William Kentridge. Deze speciale registratie is opgenomen in Tate Modern in Londen.

Holland Festival #2 (vpro)

NPO 2, zaterdag 8 juni, 22.40 tot 23.10 uur

Nadia Moussaid bezoekt de repetities van De Kersentuin in het Internationaal Theater Amsterdam. Het stuk wordt geregisseerd door de gevierde Britse regisseur Simon Mc Burney, met hoofdrollen voor Gijs Scholten van Aschat en Chris Nietvelt. Verder aandacht voor het werk van de baanbrekende Duitse componist Karlheinz Stockhausen. Tijdens Holland Festival wordt zijn opera Aus Licht uitgevoerd, compleet met een strijkkwartet dat opstijgt in vier helikopters.

naar de aflevering

Holland Festival #3 (vpro)

NPO 2, zaterdag 15 juni, 22.40 tot 23.10 uur

Nadia Moussaid gaat naar Parijs, waar ze samen met de Franse rapper, dichter en essayist Abd Al Malik een expositie bezoekt in Musée d’Orsay, over het zwarte model in de kunstgeschiedenis. Al Malik maakte hierover een spoken-word dansvoorstelling. Ook spreekt Moussaid de jonge actrices van de voorstelling Paisajes para no colorear, waarin de tieners vertellen over hun leven en de problemen van jonge vrouwen in Zuid-Amerika. Michiel Vos bezoekt in New York de muziekvoorstelling Triptych, over de omstreden fotograaf Robert Mapplethorpe.

naar de aflevering

Holland Festival #4 (vpro)

NPO 2, zaterdag 22 juni, 22.30 tot 23.45 uur

Deze aflevering staat in het teken van dans. Nadia Moussaid spreekt de jonge en veelbelovende choreografen en dansers Gregory Maqoma en Juanjo Arqués over hun werk.

naar de aflevering

Holland Festival (ntr)

NPO 2, zaterdag 22 juni, 22.55-23.30 uur

De NTR maakt een portret van de veelzijdige en geëngageerde kunstenaar Faustin Linyekula (Kisangani, 1974). Linyekula is wellicht de beroemdste danser en choreograaf van Afrika. Hij vervult dit jaar een belangrijke rol tijdens het Holland Festival als gastcurator.

radio

vrije geluiden (vpro)

NPO Radio 1, zondag 2 juni, 23.00 uur

Programmeur Jochem Valkenburg is te gast in de studio om te vertellen over de muziekprogrammering van het Holland Festival

naar de uitzending

nooit meer slapen (vpro)

NPO Radio 1, vrijdag/zaterdag 7/8 juni, 1.00 - 2.00 uur

Tien korte animatiefilms van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge zijn nu te zien in de tentoonstelling ‘Ten Drawings for Projection’ in filmmuseum EYE. Het werk Kentridge gaat over de bewogen geschiedenis van zijn land. Een aantal jongeren uit de Zuid-Afrikaanse townships maakte voor EYE een film waarin ze laten zien hoe de thematiek van Kentridge nu nog altijd leeft. Deze jongeren krijgen les op de filmschool I AM, waar ze hun dromen en talenten kunnen ontplooien. We praten met Miriam Pieneman, oprichter van I AM, over Zuid-Afrika, de naweeën van de Apartheid, en de dromen van jongeren. 

naar de uitzending

nooit meer slapen (vpro)

NPO Radio 1, dinsdag/woensdag 11/12 juni, 0.00 - 2.00 uur

Actrice Chris Nietvelt is te gast bij VPRO Nooit meer slapen en spreekt met Pieter van der Wielen onder andere over het stuk De Kersentuin van Internationaal Theater Amsterdam.

Componist Michel van der Aa leunt in zijn stukken niet alleen op het muzikale, maar ook op het visuele en theatrale. Zo ook in het nieuwe stuk 'Eight', dat te zien is tijdens het Holland Festival. Van der Aa spreekt met Pieter van der Wielen over zijn favoriete culturele momenten.

naar de uitzending

nooit meer slapen (vpro)

NPO Radio 1, vrijdag/zaterdag 14/15 juni, 0.00 - 2.00 uur

Musicus Colin Benders, beter bekend als Kyteman, is in de nacht van 14 op 15 juni een uur te gast om te praten over zijn concert, 22 juni in het Concertgebouw.

avondconcert (ntr)

NPO Radio 4, zondag 16 juni, 20:00 - 22.30 uur

Delen uit LICHT van Karlheinz Stockhausen
Produktie van De Nationale Opera

opera live (ntr)

NPO Radio 4, zaterdag 22 juni 19.00 - 23.00 uur

Claude Debussy – Pelleas et Melisande
Produktie van De Nationale Opera

online

vpro.nl/hf is de verzamelplaats van alle Holland-Festival-items uit de verschillende cultuurprogramma’s van de VPRO. Je vindt hier bovendien achtergrondartikelen rondom uitzendingen en meer.