zaterdag 1 juni, 22.30 uur, NPO2

Holland Festival (1)

In de eerste aflevering veel aandacht voor de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge. Nadia Moussaid is bij repetities van zijn openingsvoorstelling en Bram Vermeulen bezoekt 'The Centre For The Less Good Idea'.

Beeld uit The Head and the Load

Beeld uit The Head and the Load

Het vergeten verhaal van bijna twee miljoen Afrikanen in de Eerste Wereldoorlog wordt verteld in The Head and the Load van William Kentridge. Nadia Moussaid is bij repetities van deze openingsvoorstelling van het Holland Festival. Bram Vermeulen bezoekt in Johannesburg de studio van Kentridge en andere Zuid-Afrikaanse kunstenaars: The Centre For The Less Good Idea.

Drie redenen waarom je deze uitzending moet zien

volgens presentatrice Nadia Moussaid

Ten eerste: ken je William Kentridge? Wereldberoemd, heel veelzijdig, de bekendste kunstenaar van Zuid-Afrika. Ik leerde zijn werk een paar jaar geleden kennen en was toen al totaal onder de indruk. Ik spreek hem kort in deze aflevering, en Bram Vermeulen wat langer, in zijn bijzondere atelier in Johannesburg.

Ten tweede: wat weet je over Afrika in de Eerste Wereldoorlog? Waarschijnlijk bijna niets, net als ik. We leren hier sowieso niet zo veel over die oorlog, omdat Nederland er buiten wist te blijven. En al helemaal niet over het feit dat twee miljoen Afrikanen eraan meededen. Als dragers, want  soldaat mochten ze niet worden. Het is nu een eeuw geleden, maar zulke dingen werken nog steeds door. Ik heb het erover met de acteurs van The Head and the Load.

En ten derde: de indrukwekkende voorstelling die deze Zuid-Afrikaanse acteurs onder leiding van Kentridge neerzetten. Met spel, live muziek, dans, tekeningen, schaduwen… en dat allemaal op een enorm podium. Ik vond het heel emotioneel en prachtig, hoe het allemaal samenkomt. Iedereen moet het eigenlijk zien. In de uitzending krijg je een voorproefje.