zaterdag 8 juni, 22.40 uur, NPO2

Holland Festival (2)

In deze tweede aflevering aandacht voor het klassieke stuk De Kersentuin in een verrassende uitvoering en het spectaculaire werk van de Duitse componist Karlheinz Stockhausen.

AUS LICHT

AUS LICHT

Nadia Moussaid bezoekt de repetities van 'De Kersentuin' in het Internationaal Theater Amsterdam. Het stuk wordt geregisseerd door de Britse regisseur Simon Mc Burney, met in de hoofdrollen Gijs Scholten van Aschat en Chris Nietvelt. Verder aandacht voor het werk van de Duitse componist Karlheinz Stockhausen. Delen van zijn opera-serie LICHT worden tijdens het Holland Festival uitgevoerd, compleet met een strijkkwartet dat opstijgt in vier helikopters.

twee redenen waarom je deze uitzending moet zien

volgens redacteur Jonathan Maas

Ten eerste: Gijs Scholten van Asschat (59 jaar!) die weergaloos luchtgitaar speelt op een nummer van Jimi Hendrix en staat te rocken, dat wil je zien. Het zit in de voorstelling De Kersentuin, een nieuwe bewerking die op het Holland Festival in première gaat en waarover wij een reportage hebben. Een krachtig stuk, oorspronkelijk uit tsaristisch Rusland, maar regisseur Simon McBurney heeft het in het tijdperk van Thatcher en Reagan geplaatst, tijdens de opkomst van het harde kapitalisme, en daarmee zegt het juist veel over onze tijd.

Ten tweede: AUS LICHT van Karlheinz Stockhausen. Een gigantisch operaspektakel, met onder meer 196 conservatoriumstudenten en vier helikopters. Tja, Stockhausen; volgens sommigen moeilijke piepknor, maar de kinderen die bij de repetities in het Westerpark kwamen kijken, wisten het te waarderen en noemden hetmuziek van de toekomst’. En recensenten zijn echt lyrisch over AUS LICHT.