zaterdag 15 juni, 22.40 uur, NPO2

Holland Festival (3)

Aflevering drie neemt je mee naar Parijs, New York en natuurlijk Amsterdam om licht te werpen op een spoken word-dansvoorstelling, een muziekvoorstelling over het omstreden werk van fotograaf Robert Mapplethorpe en het leven van Zuid-Amerikaanse tieners.

Paisajes para no colorear

Paisajes para no colorear

Nadia Moussaid gaat naar Parijs, waar ze samen met de Franse rapper, dichter en essayist Abd Al Malik een expositie over het zwarte model in de kunstgeschiedenis bezoekt in Musée d'Orsay. Hij maakte hierover een 'spoken-word' dansvoorstelling. Ook spreekt ze de jonge actrices van de voorstelling Pasaijes para No Colorear, waarin de tieners vertellen over hun leven en de problemen van jonge vrouwen in Zuid-Amerika. Michiel Vos bezoekt in New York de muziekvoorstelling Triptych, over de omstreden fotograaf Robert Mapplethorpe. En dat is de reden dat deze uitzending alleen na tien uur 's avonds te zien is.

foto-expositie Eyes on Robert in Melkweg

In samenwerking met het Holland Festival opende de foto-expositie Eyes on Robert 18 juni in de Melkweg, Amsterdam, die zich ook laat inspireren door Mapplethorpe. Wij spraken vlak daarvoor af met een van de fotografen Dylan van Vliet, die ons in deze video zijn eigen werk laat zien, vertelt wat er zo bijzonder is aan het werk van Mapplethorpe en waarom dat vandaag nog zo belangrijk is. De expo is te bewonderen tot en met 31 juli. 

drie redenen waarom je deze uitzending moet zien

volgens redacteur Marinka de Jongh

Ten eerste: je kunt luisteren naar een groep 13 tot 17-jarige Chileense meiden met een goed verhaal over je eigen lichaam, het recht op abortus en voor vol worden aangezien. Ze staan op het festival met de voorstelling Paisajes para no Colorear, gebaseerd op de getuigenissen van 140 meiden uit Chili. Nadia vaart in een boot met ze door de grachten en praat met ze over hoe het is om in Chili een meisje te zijn. Dit zijn sterke, activistische meiden, sowieso een fenomeen dat je de laatste tijd veel ziet.

Ten tweede: je maakt kennis met de inspirerende Franse alleskunner Abd Al Malik. Van Congolese afkomst, opgegroeid in de banlieue. Hij heeft het ver geschopt. Van criminaliteit naar kunst, zeg maar. Nadia heeft hem in Parijs opgezocht en heeft het natuurlijk met hem over het schilderij in het Musée d'Orsay waarop hij zijn dansvoorstelling heeft gebaseerd, met als thema hoe het is om als jonge zwarte man op te groeien in het Frankrijk van nu. Een zwarte blik op witte kunst.

En ten derde: het koor A room full of teeth, dat koorzang een heel nieuwe wending geeft. Dat klinkt echt supergaaf. Ze zingen bij de voorstelling Triptych, die draait om foto's van Robert Mapplethorpe. Wat ze zingen is gecomponeerd door Bryce Dessner van de band The National. Michiel Vos heeft in New York een reportage over die voorstelling gemaakt.