zaterdag 22 juni, 22.30 uur, NPO2

Holland Festival (4)

Deze aflevering staat in het teken van dans. Nadia Moussaid spreekt de jonge en veelbelovende choreografen en dansers Gregory Maqoma en Juanjo Arqués over hun werk.

Gregory Maqoma is een jonge danser en choreograaf uit Soweto, Zuid-Afrika. Hij speelt onder meer in The Head and the Load, de openingsvoorstelling van deze editie van het Holland Festival, maar is ook te zien in de danssolo Beautiful Me. Juanjo Arqués danste tot 2012 bij het Nationale Ballet, maar legt zich sindsdien toe op de choreografie. En met veel succes. Hij laat zich bij zijn werk inspireren door schilderijen.

Beautiful me

drie redenen waarom je deze uitzending moet zien

volgens redacteur Yvette Nieuwstad

Ten eerste: je ziet niet zo veel moderne dans op tv, maar deze hele aflevering gaat daar dus wel over. Goed, het is maar een kwartier; toch zie je daarin veel moois voorbijkomen.

Ten tweede: ik ben zelf geen groot danskenner, maar ik was toch erg onder de indruk van Gregroy Maqoma. Hij is een Zuid-Afrikaanse danser en choreograaf die heel goed laat zien dat dans echt een universele taal is waarmee je zelfs je politieke punt kunt maken. Echt heel bijzonder hoe hij dat doet. In deze aflevering zie je een kort portret van hem.

Ten derde: Nadia volgt nog een jonge choreograaf: Juanjo Arqués, van oorsprong Spaans, maar nu bij het Nationaal Ballet, van Nederland dus. Wat aan hem heel bijzonder is, is dat hij zich laat inspireren door andere kunst, bijvoorbeeld schilderijen, en hij laat in onze uitzending zien hoe dat bij hem werkt.