Nadia Moussaid gaat in het programma Inside IDFA in gesprek met een aantal prominente Nederlandse documentaire liefhebbers. Samen gidsen zij de kijkers - aan de hand van actuele thema’s - langs een verrassende selectie van relevante, indrukwekkende en soms ook ontroerende films.

Inside IDFA 2022

Aflevering 1 (donderdag 10 november 22.15 uur, NPO 2) 

Een gesprek met klinisch psycholoog Iva Bicanic over A House Made of Splinters, een Oekraïense documentaire over ontheemde kinderen die worden opgevangen door een aantal liefdevolle vrouwen in een tehuis twintig km van de frontlinie in oost-Oekraïne. Nadia spreekt ook Rusland-correspondent voor The Guardian Pjotr Sauer over Manifesto, een shockerende documentaire opgebouwd uit filmpjes die door Russische jongeren zijn gepost op social media. En schrijver/dichter Gershwin Bonevacia laat zijn gedachten gaan over het maken van documentaires in zijn geliefde stad Amsterdam.

A House Made of Splinters

Aflevering 2 (donderdag 17 november 22.15 uur, NPO 2) 

Nadia Moussaid spreekt singer-songwriter, gitarist en muziekwetenschapper Shishani Vranckx over Nothing Compares, een film over de Ierse zangeres Sinéad O'Connor die is samengesteld uit archiefmateriaal van hoogtepunten, maar vooral ook dieptepunten in haar carrière. En een gesprek met conceptueel kunstenaar en schrijver Tinkebell (Katinka Simonse) over Apolonia, Apolonia, een documentaire over de jonge vrouwelijke schilder Apolonia Sokol die het wil maken in de kunstwereld, waar seksisme een gegeven is en uitbuiting op de loer ligt. En een ode aan de documentaire in de stad Amsterdam door schrijver/dichter Gerswhin Bonevacia.

Nothing Compares

Inside IDFA Special: Al wat je ziet

Nadia Moussaid ontmoet in deze speciale aflevering van Inside IDFA regisseur Niki Padidar, die dit jaar met haar film Al wat je ziet (All You See) het documentaire festival in Amsterdam opent. In deze eigenzinnige documentaire laat Padidar zien wat het met mensen doet als zij van de een op andere dag niet meer wordt gezien maar wel worden bekeken. Nadia bespreekt met haar onder andere waarom zij deze film moest maken, waarom ze koos voor de bijzondere vorm en wat voor haar het maakproces persoonlijk heeft betekend.

Uitzending (aansluitend op Al wat je ziet): woensdag 23 november, 23.50 uur, NPO 2

Nadia Moussaid

Inside IDFA 2021

In vijf korte afleveringen van Inside IDFA gaat Nadia Moussaid of Pieter van der Wielen in gesprek met een prominente Nederlander die geraakt is door een spraakmakende documentaire die te zien is op IDFA 2021.

Inside IDFA: Four Journeys Nadia Moussaid en Haroon Ali bespreken de film. Woensdag 17 november, 22.10 uur, NPO 2

Four journeys

Inside IDFA: Jason Zondag 21 november, 19.50 uur, NPO 2

Inside IDFA Special: Jason Zondag 21 november, 23.00 uur, NPO 2
In deze thema-uitzending direct na de documentaire Jason gaat Nadia Moussaid de dialoog aan met direct betrokkenenEen gesprek dat de problematiek van de film uitdiept en duidt. Hoofdpersoon Jason vertelt wat hij teweeg wil brengen met deze film. Ook spreken andere deskundigen over de kwaliteit van de zorg in gesloten jeugdzorginstellingen in Nederland.

Nadia Moussaid

Inside IDFA: Raising a School Shooter Pieter van der Wielen met Hanneke Groenteman. Maandag 22 november, 20.25 uur, NPO 2

Inside IDFA: Lessons for Luca Pieter van der Wielen met Meral Polat. Dinsdag 23 november, 22.55 uur, NPO 2

Inside IDFA: Flee Nadia Moussaid met Leopold Witte. Donderdag 25 november, 22.35 uur, NPO 2

Inside IDFA 2017