De inhoudelijke discussie speelt een grote rol op het IDFA. Op een groot deel van de films volgt een Q&A, waar het publiek in gesprek kan met de regisseur. Holland Doc deed verslag van enkele van deze interviews.

shado'man

Filmisch portret over het nachtelijke straatleven in Sierra Leone, waarin een groep vrienden reflecteert op hun complexe bestaan. Regisseur Gerrets ontving afgelopen week het Documentaire Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds: een geldprijs van €50.000.

ne me quitte pas

Verslag van de Q&A met de Nederlandse filmmakers Niels van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker op IDFA 2013, over hun documentaire 'Ne me quitte pas'.

De Vlaamse Bob en de Waalse Marcel hebben elkaar gevonden in de eenzame bossen en lege landerijen van Wallonië. Het is er eerst guur, kaal en grauw; precies zoals deze heren zich van binnen voelen. Allebei zagen ze hun bestaan wegglippen en ze hebben elkaar gevonden in hun verdriet en hun met drank overgoten nachten.

Lees meer.

in the wake of stalin

Waar moet een goede president aan voldoen? Veel Russen willen dat hij dezelfde eigenschappen heeft als de man die hen tijdens de Grote Vaderlandse Oorlog tot de overwinning leidde: Jozef Stalin. Tot verontrusting van de vele overlevenden en nabestaanden van de Stalinistische terreur.

Holland Doc filmde de Q&A met filmmaker Thomas Johnson en op IDFA 2013, over zijn documentaire 'In the wake of Stalin'. Lees hier een recensie van de film.