Atze de Vrieze, redacteur van VPRO’s 3VOOR12, selecteerde IDFA’s beste muziekfilms.

Finding Fela

Na de definitieve film over Bob Marley (Marley) volgt nu die over Fela Kuti, een van de boeiendste popartiesten die Afrika ooit voortbracht. Een baanbrekende muzikant, die Nigeriaanse muziek vermengde met Amerikaanse funk, en die ook nog eens zijn leven op het spel zette door onophoudelijk te strijden tegen het dictatoriale regime van zijn land.

Keep on keepin' on

Een gedoodverfde prijswinnaar, deze ontroerende film over de negentigjarige jazztrompettist Clark Terry. Hij heeft al sinds de jaren vijftig last van suikerziekte en loopt inmiddels op zijn laatste benen, maar tot het allerlaatst blijft hij zijn kennis en drive doorgeven. In dit geval aan de 23-jarige blinde pianist Justin Kauflin.

heaven adores you

Elf jaar geleden stierf singer-songwriter Elliott Smith door twee steekwonden in het hart. De man was getroebleerd en verslaafd aan drugs, en het leek een kwestie van tijd voor zijn leven zou eindigen. Heaven Adores You is een grijze film over een moeilijke man die in de grauwe stad Portland, Oregon zeer bijzondere muziek maakte.

Paths Through the Labyrinth: Penderecki

Toen Radiohead-gitarist Jonny Greenwood zich waagde aan klassieke composities, noemde hij één naam luid en duidelijk: Krzysztof Penderecki, de Poolse componist die in de jaren zestig grootse avant-gardistische symfonieën maakte, maar die net zo makkelijk het communistische regime tergde met sacrale muziek. Mooi portret met bijrollen voor violiste Janine Jansen en Penderecki’s werkelijk overweldigende villa.

we are twisted fucking sister

Het meest charmante van deze film over de geschminkte hardrockers van Twisted Sister is dat hij eindigt bij het grote succes. De wilde rockers draaiden eerst eindeloos rondjes in het barcircuit op Long Island. De grote baas van Atlantic Records dreigde een voorvechter van de band zelfs met ontslag als hij de naam Twisted Sister nog eens noemde. Net zo grappig als je hoopt.

Who the Fuck Is Jett Rebel

Iemand heeft goed zitten opletten: Jett Rebel volgen bleek de jackpot. De jonge Haagse muzikant is zonder ook maar een album uit te brengen astronomisch doorgebroken. Deze film van een uur toont Jelte Tuinstra als een volstrekte neuroot, die zijn onbedwingbare energie omzet in een kleurrijk podiumpersonage.

Wolflady

Net als Jett Rebel heeft ook Sharon Kovacs (alias Wolflady) een nogal aanwezige manager. Laat Johan Vosmeijer zijn protégé Jett Rebel gecontroleerd stuiteren, Oscar Holleman laat zangeres Kovacs – ook geen makkelijk meisje – uiterst perfectionistisch en geconcentreerd werken. Een fascinerend, beklemmend inkijkje.

Time Is Illmatic

Je moet eerst even door de plichtmatige superlatieven over hiphopklassieker Illmatic heen, maar dan wordt deze film over Nas serieus boeiend. Een gelaagde schets van ‘New York at night’ in de slechtste zin, de jonge Nas die in grauwe omstandigheden opgroeit, de muziekcultuur eromheen en de details die van Illmatic zo’n sterke plaat maken.

melkweg

Bekijk het hele muziekprogramma hier.