heddy honigmann

ilse van der velden ,

De gelauwerde filmmaakster van 'O Amor Natural', Heddy Honigmann, staat dit jaar op alle mogelijke manieren in de schijnwerpers van IDFA.

Honigmann (Lima, 1951) opent met haar nieuwe documentaire Around the World in 50 Concerts, over het Concertgebouworkest, op 19 november het festival.

Voor IDFA stelde ze haar persoonlijke Top 10 van favoriete documentaires samen, en geeft ze op 21 november een masterclass. Daarnaast is er een uitgebreid retrospectief te zien van haar werk, met onder andere het bekroonde Crazy, een indringend portret van Nederlandse militairen.

‘Muziek maken,’ zegt een van de blazers van het Koninklijk Concertgebouworkest in Around the World in 50 Concerts, ‘is een levend proces. Ik weet zeker dat als je iemand, ook een niet-musicus, op een onbewoond eiland zet, daar muziek zal ontstaan. Daar ben ik van overtuigd.’

Van Soweto naar Buenos Aires tot Sint Petersburg; de nieuwste documentaire van Honigmann vibreert van leven, en is evenzeer een portret van het Concertgebouworkest op tournee, als een indruk van hoe wereldwijd muziek wordt beleefd en gemaakt. Muziek verbindt, onderstreept de film.

Honigmann reisde mee met het orkest tijdens de wereldtournee in 2013, ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het vermaarde instituut. Vijftig concerten op zes continenten, dat betekent een parade in beeld van in- en weer uitgepakte instrumenten, van aankomen en vertrekken. Rust in beeld cree╠łert de filmmaakster in uitvoerige gesprekken over muziek, op zoek naar de essentie daarvan.

NPO DOC blikt terug op het oeuvre van Heddy Honigmann. Ze is maker van de maand op het digitale themakanaal. Bekijk Dame la mano en El Olvido, maar ook haar lievelingsdocumentaires, op de website.

13 november in Nooit Meer Slapen

Heddy Honigmann is in de nacht van 13 op 14 november een uur lang te gast in Nooit Meer Slapen.