top 10

Nathalie Windhorst & Syl van Duyn ,

Lastig kiezen uit honderden films? Nathalie Windhorst en Syl van Duyn, documentaire-aankopers van de VPRO, tippen tien toptitels.

Hip Hop-eration

van Bryn Evans
In Nieuw-Zeeland blijven sommige ouderen jong door mee te doen aan een hiphop danswedstrijd. Hun fanatisme ontroert. Goed gemaakte documentaire vindt de balans tussen individuele portretten en repetities voor het optreden. Boodschap: je bent zo jong als je je voelt.

Ida’s Diary

van August Baugstø Hanssen
Filmische weergave van psychose en intense verwarring. Ida heeft een persoonlijkheidsstoornis en filmt zichzelf. Nooit eerder kwam je zo dicht bij de angsten die iemand kunnen teisteren. Tegelijkertijd roept de film, via de innemende Ida, compassie op voor een mens in de war.

Democrats

van Camilla Nielsson
Presidentskandidaat Tsvangirai en regeringspartijlid Manwana moeten samen een nieuwe constitutie voor Zimbabwe maken. De strijd om de macht, van heel nabij gevolgd, ontrolt zich als een shakespeariaans drama.

the forecaster

van Marcus Vetter & Karin Steinberger
Matt Armstrong voorspelde de crises in de financiële wereld. Hij werkt als financieel expert wanneer hij plots, zonder proces, de bak in draait. De overheid is uit op de code van zijn berekeningsmodellen, maar Armstrong weigert die te geven. Spannend gemaakte film over groot sociaal onrecht, die ook de vraag oproept: is Armstrong wel onschuldig?

Good Things Await

van Phie Ambo
Prachtig cinematografisch portret van een macrobiotische Deense boer van in de tachtig, die nog steeds actief boert, alle regels aan zijn laars lapt en heerlijk voedsel produceert.

night will fall

van André Singer
Heftige documentaire over de filmopnamen die het Britse leger voorjaar 1945 in de nazi vernietigingskampen maakte onder leiding van Sydney Bernstein, die er Alfred Hitchcock als regisseur bij haalde. De beelden - van het opruimen van lijken, die ook aan de omwonende bevolking werden getoond - zouden dienen als bewijsmateriaal en voor educatie, maar belandden om politieke redenen in een archief.

Something Better to Come

van Hanna Polak
Op de grootste vuilnisbelt in Rusland, onder de rook van Moskou, woont de elfjarige Yula met haar alcoholverslaafde moeder. Polak volgt Yula dertien jaar lang. Tegen de achtergrond van smerigheid lachen de bewoners samen, helpen ze elkaar en dromen ze van een beter leven. En eindelijk, op een dag, lukt het Yula de vuilnisbelt te verlaten.

Rich Hill

van Andrew Droz Palermo & Tracy Droz Tragos
Observerend, liefdevol en treurig portret van het Amerikaanse stadje Rich Hill, waar drie kinderen worden gevolgd in hun getroebleerde jeugd. Hun ouders zitten gevangen, zijn werkloos of hebben een verstandelijke beperking. De kinderen kampen met ADHD of autisme, maar ze zijn ook jong en geven niet op, want ze hebben nog een heel leven voor zich.

Warriors from the North

van Nasib Farah & Søren Steen Jespersen
Portret van Somalische jongens in Denemarken die radicaliseren en afreizen naar Somalië om zelfmoordaanslagen te plegen, verteld door een jongen die zelf op het laatste moment afhaakte. De vader van een vertrokken jongen vreest elke dag het telefoontje waarmee de dood van zijn zoon wordt aangekondigd.

A French Laundry

van Elisabeth Vogler
Beeldschone kleine film over een Franse negentiger die een wasserette runt in Nice. Hij wil niet stoppen want hij zou zich maar vervelen, maar de tent gaat toch sluiten. Mooie observaties van het dagelijks leven.

idfa @ vpro.nl

VPRO Gids #45 bevat een IDFA-bijlage vol artikelen over het programma, dat donderdag 6 november hier online komt. Houd vpro.nl/idfa in de gaten voor het laatste nieuws, recensies, documentaires en andere programma's. 

Zoals voorgaande jaren organiseert de VPRO ook weer speciale dagen evenementen voor leden en geïnteresseerden. Klik hier voor meer informatie.