Waar ligt de grens? Nathalie Windhorst en Syl van Duin, documentaire-aankopers van de VPRO, tippen tien topfilms waarin grenzen worden verkend.

A Family Affair (Dutch competition/Feature Lenght) 110’ Nederland. Trauma’s die familieleden generaties lang in de greep houden, een oma die alle grenzen overschrijdt en een kleinzoon die op zoek is naar de waarheid.

Cartel Land (Best of Fest) 98’ VS/Mexcio.
Eeuwig voortslepend drugsconflict op de grens van Mexico en Verenigde Staten.

Censored Voices (Best of Fest) 84’ Israël/Duitsland. De Zesdaagse Oorlog (1967) verandert definitief de grenzen van Israël. Soldaten van toen gaan op zoek naar de grenzen tussen de uitspraken van toen, de herinneringen en de realiteit van nu.

Natural disorder (Feature length) 90’ Denemarken. Jacob Nossell is geboren met cerebrale parese (spasticiteit) en is op zoek naar de grens tussen normaal en abnormaal. En: wie bepaalt dat?

The Russian Woodpecker (Best of Fest) 82’ Engeland. Een kunstenaar uit Kiev stelt vragen over de gebeurtenissen in Tsjernobyl en test de grenzen tussen geschiedschrijving, verbeelding en samenzwering.

My Silicon Love

My Silicon Love (Student competition) 25’ Nederland. Everard woont sinds zijn moeder is overleden alleen met twaalf levensechte poppen. Zijn liefde voor hen is grenzeloos.

The Many Sad Fates of Mr. Toledano (Best of Fest) 26’ VS. Fotograaf zoekt tot wanhoop van zijn vrouw de grenzen op van zijn allesoverheersende obsessie met dood en ouderdom.

Walls (Panorama) 80’ Spanje. Muren geven grenzen aan, maar houden mensen die op zoek zijn naar een beter leven niet tegen.

Welcome to Leith (Best of Fest) 86’ VS. In een stadje in Noord Dakota worden de grenzen van verdraagzaamheid met de komst van een nieuwe ultrarechtse dorpsgenoot overschreden.

How to Change the World (Best of Fest) 109’ Canada. Spannende docu-thriller, maar tegelijk ook psychologisch portret dat vertelt over de beginjaren van de oprichters van Greenpeace en de impact die het overdonderende succes had op deze grensverleggers.