Documentairemaakster Marina Meijer heeft de Karen de Bok Talent Prijs gewonnen voor haar filmplan ‘C’est les autres’.

Deze prijs, voorheen bekend als de Mediafondsprijs Documentaire, werd dit jaar onder de nieuwe naam voor het eerst uitgereikt aan de winnaar van de IDFAcademy & NPO-fonds workshop. Zes documentaire talenten waren genomineerd voor de prijs.

“Marina omarmt contrasten, heeft geen eindoordeel en heeft een scherp en nauwkeurig oog voor betekenisvolle details en het grotere onderliggende verhaal. Zij laat ons en haar personages in gelijkwaardigheid elkaar tegemoet treden. Met geduld en respect toont zij de grilligheid van de werkelijkheid. Grilligheid én een liefdevolle blik zijn de kracht van haar filmplan ‘C’est les autres’”, aldus de jury.

NPO-voorzitter Shula Rijxman reikte de prijs uit tijdens een bijeenkomst van het NPO-fonds op IDFA: “Karen de Bok had een haarfijn gevoel voor nieuw en origineel talent dat zich onder haar vleugels tot bijzondere makers ontwikkelden. Door de prijs haar naam te geven, willen we die traditie laten voortleven.” Karen was jarenlang programmamaker en hoofdredacteur Televisie bij de VPRO. Zij overleed in januari 2017.

De Karen de Bok Talent Prijs gaat naar de winnaar van de IDFAcademy & NPO-fonds workshop. Tijdens deze workshop werken zes documentaire talenten onder begeleiding van gerenommeerde documentairemakers een aantal maanden aan de ontwikkeling en uitwerking van een documentaire idee. Aan het winnende project wordt € 25.000 beschikbaar gesteld uit het NPO-fonds om het plan verder te ontwikkelen in samenwerking met de omroep. Voor het project kan vervolgens een aanvraag worden ingediend bij het NPO-fonds voor een realiseringsbijdrage.

De workshop werpt zijn vruchten af. Veel projecten worden daadwerkelijk gerealiseerd. Zo hebben twee projecten uit de workshop in 2016 inmiddels een bijdrage gekregen van het NPO-fonds om hun film te maken. Het gaat om ‘Idealisten van Samar’ van Dikla Zeidler en ‘Farewell Paradise’ van Sonja Wyss.

Over Karen de Bok

Karen de Bok was jarenlang programmamaker en hoofdredacteur Televisie bij de VPRO. Zij overleed in januari 2017. Shula Rijxman: 'Karen had een uitgesproken gevoel voor nieuw en origineel talent dat zij vol vertrouwen de ruimte gaf. Ze werd gewaardeerd voor haar bevlogenheid en constructieve kritiek. Velen hebben zich onder haar bezielende leiding ontwikkeld tot bijzondere makers. De Karen de Bok Talent Prijs zet die traditie voort door talentvolle makers kritisch en constructief te begeleiden in het realiseren van een uniek documentaire-idee.'