Op 16 november reikt NPO-voorzitter Shula Rijxman tijdens IDFA voor het eerst de Karen de Bok Talent Prijs uit.

De Karen de Bok Talent Prijs is de opvolger van de Mediafondsprijs Documentaire. NPO, IDFA en VPRO hebben in overleg met echtgenoot Emile Fallaux besloten de prijs voor documentairetalent naar Karen de Bok te vernoemen vanwege haar grote betekenis voor de ontwikkeling van televisietalent.

Karen de Bok was jarenlang programmamaker en hoofdredacteur Televisie bij de VPRO. Zij overleed in januari 2017. Shula Rijxman: 'Karen had een uitgesproken gevoel voor nieuw en origineel talent dat zij vol vertrouwen de ruimte gaf. Ze werd gewaardeerd voor haar bevlogenheid en constructieve kritiek. Velen hebben zich onder haar bezielende leiding ontwikkeld tot bijzondere makers. De Karen de Bok Talent Prijs zet die traditie voort door talentvolle makers kritisch en constructief te begeleiden in het realiseren van een uniek documentaire-idee.'

De Karen de Bok Talent Prijs gaat naar de winnaar van de IDFAcademy & NPO-fondsworkshop. Tijdens deze workshop werken zes beginnende documentairetalenten onder begeleiding van gerenommeerde documentairemakers een aantal maanden aan de ontwikkeling en uitwerking van een documentaire-idee.

De winnaar ontvangt 25.000 euro van het NPO-fonds en krijgt hiermee de kans om zijn of haar plan verder te ontwikkelen in samenwerking met een producent en een van de omroepen. De winnaar kan vervolgens een aanvraag indienen voor een realiseringsbijdrage bij het NPO-fonds.