Documentaire-aankopers Nathalie Windhorst en Syl van Duyn tippen tien films van IDFA 2018 die je niet mag missen, met de focus op politiek en onderzoeksjournalistiek.

1. American Dharma

Errol Morris gaat het gesprek aan met de man die alles vertegenwoordigt wat Morris haat en waar hij bang voor is: Steve Bannon, voormalig chief strategist en counselor van president Trump. Een ongemakkelijke en verbluffende film.

2. Hungary 2018

Spannend inkijkje door Eszter Hajdú in de Hongaarse verkiezingscampagne van zowel de extreemrechtse regeringsleider Viktor Orbán als zijn democratische tegenstander Ferenc Gyurcsány.
 

3. The Border Fence

Oostenrijk voorziet een grote toestroom van vluchtelingen via de Brennerpas en neemt maatregelen door muren en hekken te bouwen. De lokale bevolking denkt er het hare van in deze prachtig gestileerde film van Nikolaus Geyrhalter.
 

4. Putin’s Witnesses

Filmmaker Vitaly Mansky had in het eerste regeringsjaar van Poetin de mogelijkheid om hem van heel dichtbij te volgen. Niemand kon toen voorspellen hoe de politicus het land zou terugleiden naar een Sovjet-achtig nationalisme. Met de kennis van nu krijgt dit archief een heel nieuwe lading.
 

5. The Patriot

Vasily Vlasov is met zijn 21 jaar het jongste parlementslid ooit in het Russische Doema. De speelse korte documentaire van Katja Fedulova laat zien dat er aan zelfvertrouwen geen gebrek is bij deze conservatieve en chauvinistische betweter.

6. The Silence of Others

Robert Bahar en Almudena Carracedo laten zien hoe de wonden van de Spaanse Burgeroorlog in het huidige Spanje nog altijd openliggen en zelfs tot een rechtszaak leiden.

7. The Trial of Ratko Mladić

22 november 2017 werd generaal Ratko Mladić alias de slager van Srebrenica in Den Haag schuldig bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. De vasthoudendheid van filmmakers Henry Singer en Rob Miller en inzet van zowel verdediging als aanklagers is indrukwekkend.

8. Bellingcat - Truth in a Post-Truth World

Via regisseur Hans Pool krijgen we voor de eerste keer exclusieve toegang tot de online community Bellingcat. We volgen leden in hun zoektocht naar de waarheid in een wereld van nepnieuws en alternative facts

9. The Waldheim Waltz

Een spannende en onthullende film van Ruth Beckermann die volledig is samengesteld uit archiefmateriaal en laat zien hoe de Oostenrijkse politicus Kurt Waldheim erin slaagde zijn oorlogsverleden te verbergen toen hij secretaris-generaal van de VN was. Pas toen hij zich verkiesbaar stelde voor president van Oostenrijk wakkerden de geruchten weer aan.

10. The Panama Papers

Alex Winter reconstrueert stap voor stap hoe journalisten en klokkenluiders uit heel de wereld samenwerkten aan de onthulling van de Panama Papers.