Tien topdocs op IDFA 2019

Nathalie Windhorst en Syl van Duyn ,

Ga je naar het IDFA? Documentaireaankopers Nathalie Windhorst en Syl van Duyn tippen - in willekeurige volgorde - tien films over en door fascinerende vrouwen uit heel de wereld.

1. The Kingmaker

(LAUREN GREENFIELD, VS/ DENEMARKEN)

Imelda Marcos, weduwe van de Filipijnse dictator, maakt haar comeback. Ze ziet haar zoon graag vicepresident worden, zodat de familiemacht is hersteld. De corrupte Marcos-dynastie is gevaarlijk en nietsontziend.

2. For Sama

(WAAD AL-KATEAB, EDWARD WATTS, SYRIË/GB)

Waad Al-Kateab studeert in Aleppo wanneer in 2012 de burgeroorlog uitbreekt. Ze trouwt met een arts, raakt zwanger en legt haar leven tijdens de Opstand vast in een videobrief opgedragen aan haar dochter.

3. #387

(MADELEINE LEROYER, FRANKRIJK)

Op Sicilië probeert een team forensisch pathologen de identiteit vast te stellen van 800 verdronken vluchtelingen die Europa probeerden te bereiken. Wat gebeurt er met deze doden? Wie geeft hen namen? Prachtig portret vol compassie en medemenselijkheid.

4. La Mami

(LAURA HERRERO GARVÍN, MEXICO/SPANJE)

De toiletruimte in het legendarische Barba Azul Cabaret is toevluchtsoord voor vrouwen die er voor geld mannen amuseren. Elke avond biedt toiletjuffrouw La Mami de vrouwen een luisterend oor en advies. Hoe met weinig middelen veel kan worden verteld.

5. Overseas

(SUNG-A YOON, BELGIË/FRANKRIJK)

In een opleidingsinstituut voor huishoudelijk werk leren Filipijnse vrouwen mondig te reageren op wat hen zoal te wachten staat. Hoe dek je de tafel, was je een baby? Hoe om te gaan met heimwee of een handtastelijke baas? Schrijnende maar ook humoristische film over emancipatie.

6. That Which Does Not Kill

(ALEXE POUKINE, BELGIË/FRANKRIJK)

Ada’s eetafspraakje met een man loopt uit de hand als ze geen nee durft te zeggen. Haar verhaal wordt gedaan door een aantal mensen die vervolgens hun eigen ervaringen met seksueel misbruik delen. De regisseur heeft een bijzondere manier gevonden om een groot probleem op de kaart te zeten.

7 Mother-Child

(ANDREA TESTA, ARGENTINIË)

In een Argentijns ziekenhuis vertellen tienermeisjes over hun ervaringen en twijfels rond zwangerschap, keuze voor abortus en moederschap. Hun levens, gekenmerkt door geweld, onbegrip en kwetsbaarheid, worden in deze intieme zwart-witfilm invoelbaar.

8. Advocate

(RACHEL LEAH JONES, PH. BELLAÏCHE, ISRAËL)

De Israëlische advocate Lea Tsemel verdedigt de rechten van Palestijnse verdachten. Ze is inmiddels een legende, al wordt ze door haar landgenoten verguisd en kan ze bijna geen zaken winnen. Haar strijd wordt in deze film prachtig verbeeld en verwoord.

9. Love Child

(EVA MULVAD, DENEMARKEN)

Mulvad volgde jarenlang Leila, Sahand en hun zoontje Mani. Ze ontvluchtten Iran omdat een buitenechtelijk kind de doodstraf betekent. Film over ontheemd zijn en asiel zoeken die de vluchtelingenbureaucratie heel persoonlijk maakt.

10. One Child Nation

(NANFU WANG, JIALING ZHANG, CHINA/VS)

Nu ze zelf moeder is geworden, reist Nanfu Wang, inmiddels woonachtig in de VS, terug naar China om te onderzoeken wat de eenkindpolitiek heeft betekend voor generaties van ouders en kinderen. Een bijzonder persoonlijke film.