November 2021, de 34ste editie van het International Documentary Festival Amsterdam. Als hoofdsponsor van het IDFA leidt de VPRO de documentaireliefhebber door de wereld van de documentaire in de gids, op televisie, radio en online.

op televisie

Inside IDFA

vijf korte afleveringen

In vijf korte afleveringen van Inside IDFA gaat Nadia Moussaid of Pieter van der Wielen in gesprek met een prominente Nederlander die geraakt is door een spraakmakende documentaire die te zien is op IDFA 2021.

Inside IDFA: Four Journeys Nadia Moussaid en Haroon Ali bespreken de film. Woensdag 17 november, 22.10 uur, NPO 2

Inside IDFA: Jason Zondag 21 november, 19.50 uur, NPO 2
Inside IDFA Special: Jason Zondag 21 november, 23.00 uur, NPO 2
In deze thema-uitzending direct na de documentaire Jason gaat Nadia Moussaid de dialoog aan met direct betrokkenenEen gesprek dat de problematiek van de film uitdiept en duidt. Hoofdpersoon Jason vertelt wat hij teweeg wil brengen met deze film. Ook spreken andere deskundigen over de kwaliteit van de zorg in gesloten jeugdzorginstellingen in Nederland.

Inside IDFA: Raising a School Shooter Pieter van der Wielen met Hanneke Groenteman. Maandag 22 november, 20.25 uur, NPO 2

Inside IDFA: Lessons for Luca Pieter van der Wielen met Meral Polat. Dinsdag 23 november, 22.55 uur, NPO 2

Inside IDFA: Flee Nadia Moussaid met Leopold Witte. Donderdag 25 november, 22.35 uur, NPO 2

Nadia Moussaid

IDFA 2Doc Primeurs

documentaires van het festival direct op tv

2Doc: Jason
De documentaire Jason is het derde en laatste deel van Maasja Ooms' trilogie over de Nederlandse jeugdzorg. De 22-jarige Jason neemt het tijdens zijn intensieve traumatherapie op tegen de demonen uit zijn verre en nabije verleden. Van zeer dichtbij laat de camera van Ooms de ingrijpende gevolgen en psychische effecten van een traumatische jeugd zien. De film brengt Jason niet alleen als slachtoffer in beeld, maar laat ook zien hoe hij zijn ervaringen gebruikt om ervoor te zorgen dat anderen niet hoeven te ondergaan wat hij heeft meegemaakt.
Zondag 21 november, 19:55 uur, NPO 2

2Doc: Raising a School Shooter  
Aangrijpende documentaire van Frida Barkfors en Lasse Barkfors, waarin ouders van drie Amerikaanse leerlingen, die wapens binnen brachten in hun school en klasgenoten en personeel vermoordden, hun verhaal over verdriet en verlies vertellen.
Maandag 22 november, 20.25 uur, NPO 2

2Doc: Gorbachev. Heaven
Michael Gorbatsjov, de inmiddels 89-jarige oud-leider van de Sovjet-Unie, ontvangt de Russische filmmaker Vitaly Mansky in zijn villa even buiten Moskou. Samen blikken ze terug op zijn leven. De film won tijdens IDFA 2020 de prijs voor Beste Regie. 
Donderdag 25 november, 22.45 uur, NPO 2

NPO 2 Extra

de zender voor documentaireliefhebbers

Tijdens het hele festival zendt de VPRO op NPO 2 Extra elke avond een IDFA Klassieker uit, waaronder American Dharma, Cartel Land en The Eagle Huntress. Daarnaast verzorgt 2doc.nl op NPO 2 Extra DocTalks; interviews met makers wiens documentaire op NPO 2 Extra te zien zijn. 
Elke werkdag, 20.30 uur, NPO 2 Extra

op het festival

VPRO Preview- en Reviewdag

woensdag 17 en vrijdag 26 november

Van tien uur ‘s morgens tot tien of zes uur ’s avonds dompelt de VPRO haar leden onder in een dag vol documentaires vanuit filmtheater Tuschinski. Met zes documentaires op de VPRO Previewdag en vier documentaires op de VPRO Reviewdag krijgt de bezoeker een veelzijdige dwarsdoorsnee van het festival voorgeschoteld.

VPRO Previewdag, woensdag 17 november, 10.00-22.00 uur
VPRO Reviewdag, vrijdag 26 november, 10.00-18.00 uur

Maandverbond (The Cycle Club: a 10 day hormone safari)

beste digitale mediaproject van Europa

Maandverbond is uitgeroepen tot beste digitale mediaproject van Europa op het Prix Europa Festival 2021. Dit innovatieve project verkende live, via Telegram, de wondere wereld van de hormooncyclus. Deelnemers stapten in het kanaal dat matchte met de eigen cyclus. Tijdens IDFA kunnen bezoekers meedoen aan een 10-daagse Engelstalige editie, gepresenteerd door VPRO en IDFA Doclab. Meedoen en meer info via vpro.nl/cycleclub.

VPRO Extra

film en nagesprek

Bij drie documentairevertoningen op IDFA organiseert de VPRO een nagesprek met de makers. Deze films worden ook live gestreamd (Tuschinski Online Cinema).  

Jagged 
Amerikaanse muziekdocumentaire over de totstandkoming en impact van het eerste album van Alanis Morissette.
Zaterdag 20 november, 21.00 uur in Carre╠ü 

Flee 
Geanimeerde documentaire over de Afghaan Amin, die op persoonlijke en ontroerende wijze vertelt over zijn vlucht als minderjarige vanuit Kabul naar Denemarken. Deze film is gemaakt in coproductie met de VPRO.
Zondag 21 november, 17.45 uur in DeLaMar 

Three Minutes – A Lengthening 
Aan de hand van drie minuten archieffilm wordt het verhaal verteld van de Joodse inwoners van een dorp in Polen anno 1938. Deze film is gemaakt in coproductie met de VPRO.
Woensdag 24 november, 21.00 uur in Tus­chinski 1

op radio

Nooit meer slapen

Presentator Pieter van der Wielen praat een uur lang met makers over hun IDFA film. Op dinsdag 16 november met Bianca Stigter, zij vertelt over haar documentaire Three Minutes – A Lengthening. Zij fileert in haar film drie minuten filmmateriaal uit 1938 van nietsvermoedende Joodse inwoners van een klein dorp in Polen, vlak voor de uitbraak van WO II. Op dinsdag 23 november met Oeke Hoogendijk.
Elke werkdag 24:00 – 01:00 uur, VPRO, NPO Radio 1 

online

vpro.nl en 2doc.nl

Op vpro.nl/idfa2021 staat een overzicht van alle uitzendingen, interviews, tips en artikelen rond het festival. Op 2doc.nl/idfa staan onder andere kijktips van de 2Doc-redactie, 2Doc IDFA Primeurs, interviews met regisseurs in DocTalks, en tips met niet te missen pareltjes uit voorgaande IDFA- jaren.