Het is de 35ste editie van het International Documentary Festival Amsterdam (9-20 november). Als hoofdsponsor van het IDFA leidt de VPRO de liefhebber door de documentairewereld, op het festival, op televisie, radio, online en in de gids.

televisie

Inside IDFA

donderdag 10 en 17 november, 22.15 uur, NPO 2

In twee afleveringen van Inside IDFA gaat Nadia Moussaid in gesprek met een aantal prominente Nederlandse documentaireliefhebbers. Samen gidsen zij de kijkers - aan de hand van actuele thema’s - langs een verrassende selectie van relevante, indrukwekkende en soms ook ontroerende films.

Inside IDFA Special: Al wat je ziet

woensdag 23 november, 23.45 uur, NPO 2

Nadia Moussaid ontmoet in deze speciale aflevering van Inside IDFA regisseur Niki Padidar, die dit jaar met haar film Al wat je ziet (All you see) het documentairefestival in Amsterdam opent. Padidar spreekt in deze special onder meer over waarom zij deze film moest maken, over de bijzondere vorm en wat voor haar het maakproces persoonlijk voor haar heeft betekend.

2Doc: Moeders (Mothers)

maandag 21 november, 22.15 uur, NPO 2

Vier moeders vertellen hoe het is als je zoon terechtkomt op een lijst ter preventie van jeugdcriminaliteit in Amsterdam. De moeders, vertolkt door actrices die de originele interviews lipsyncen, beschrijven hoe ze zich gevangen voelen in een web van hulpinstanties, jeugdzorg, politie, en een ambitieuze burgemeester en hoe hun jongens steeds verder dreigen af te glijden in de criminaliteit. Als alle data erop lijken te wijzen dat je een potentieel gevaar bent voor de samenleving, hoe kun je je daar nog tegen verzetten?

2Doc: A House Made Of Splinters

dinsdag 22 november, 23.10 uur, NPO 2

In het door oorlog verscheurde oosten van Oekraïne runt een groep vrouwen een tehuis. Zij weten een warme plek te creëren voor de kinderen die door geweld of alcoholmisbruik van de ouder(s) uit huis zijn geplaatst.

2Doc: Al wat je ziet

woensdag 23 november, 22.35 uur, NPO 2 (aansluitend: Inside IDFA)

Wat als je van de een op de andere dag niet meer wordt gezien maar wel wordt bekeken? Hoe is het om opeens in een nieuwe wereld te belanden waar alles anders is geworden en niks meer klopt? Openingsfilm van IDFA 2022.

2Doc: Children of the Mist

donderdag 17 november, 22.30 uur, NPO 2

Deze film won op IDFA 2021 de prijs voor beste regie. De documentaire laat zien hoe een puber in de bergen van Noord Vietnam vecht tegen de traditie van haar volk en opkomt voor haar zelfstandigheid.

NPO 2 Extra

een aantal dagen per week, 20.30 uur, NPO 2 Extra

De hele maand november pakt NPO 2 Extra uit met prime time vertoningen van eerdere IDFA-openingsfilms en bekroonde documentaires zoals Four Journeys, Jason, For Sama, Flee en Writing with fire. 2Doc.nl sprak veel van de makers in het interviewprogramma DocTalks, te zien op NPO 2 Extra en online.

Moeders (Mothers)

radio

Nooit Meer Slapen

vrijdag 11 november, 00.00 uur, NPO Radio 1

In Nooit Meer Slapen, het nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO, spreekt Lotje IJzermans met Niki Padidar over haar documentaire Al wat je ziet (All you see); openingsfilm van IDFA 2022. 

IDFA-festival

VPRO Preview- en Reviewdag

Tijdens de VPRO Previewdag en de VPRO Reviewdag kunnen leden een dag lang genieten van een selectie aan documentaires, vanuit filmtheater Tuschinski. Met zes documentaires op de previewdag en vier documentaires op de reviewdag krijgt de bezoeker een aantal hoogtepunten van het festival voorgeschoteld.

VPRO Previewdag, woensdag 9 november, 10.00-22.00 uur, Tuschinki Amsterdam
VPRO Reviewdag, vrijdag 18 november, 10.00-18.00 uur, Tuschinski Amsterdam

VPRO Extra (film en nagesprek)

Bij drie documentairevertoningen op IDFA organiseert de VPRO een nagesprek met de makers of inspirerende gasten.

Brainwashed: Sex-Camera-Power

Gebaseerd op de veelgeprezen talk Sex & Power: The Visual Language of Cinema van Nina Menkes, wordt in deze documentaire onderzocht hoe de male gaze jarenlang de dienst uitmaakte in Hollywood. Na afloop is er een nagesprek tussen Yuki Kho van Nooit meer slapen en journalist en schrijver Basje Boer van De Groene Amsterdammer. Ze spreken onder meer over Boers nieuwe boek Pose - over hoe we kijken en wie we spelen.

Zaterdag 12 november 14.45 uur, Rabozaal, Internationaal Theater Amsterdam

Moeders (Mothers)

In deze documentaire vertellen vier moeders - vertolkt door actrices die de originele interviews lipsyncen - hoe het is als je zoon terechtkomt op een lijst ter preventie van jeugdcriminaliteit in Amsterdam. Nagesprek onder leiding van Reinier Tromp (Argos) met regisseur Nirit Peled en Gewn van Eijk, criminoloog bij Amnesty International.

Zondag 13 november 13.30 uur, Rabozaal, Internationaal Theater Amsterdam

Meet Me in the Bathroom

Een meeslepende reis door de New Yorkse muziekscene van de vroege jaren 2000. Met onder meer The Strokes, LCD Soundsystem en Yeah Yeah Yeahs. Na afloop is er een nagesprek tussen Niels Aalberts en Sander Kerkhof van 3voor12. Ze spreken onder meer over hoe belangrijk een locatie kan zijn voor een music scene en hoe de opkomst van het internet muziek volledig veranderde.

Vrijdag 18 november 21.00 uur, Rabozaal, Internationaal Theater Amsterdam

Children of the Mist

online

vpro.nl, 2doc.nl en vprogids.nl

Op vpro.nl/idfa staat een overzicht van alle uitzendingen, interviews, tips en artikelen rond het festival. Op 2Doc.nl/idfa staan de IDFA primeurs, DocTalks met makers, de afleveringen van Inside IDFA én meer dan 50 IDFA-documentaires uit eerdere jaren. Je hoort de kijktips van 2Doc.nl in de IDFA-special van De podcast over documentaire. Vanaf 1 november is er een speciale IDFA-bijlage te lezen op vprogids.nl/idfa.