Vanaf eind 2014 weer op tv: 'Tijd van je leven: Wij zijn 14'. Wat is er veranderd ten opzichte van voorgaande jaren? We spreken alvast met de 14-jarigen.

Foto's: Rob Hornstra

Aflevering 1: Sardan

Z'n haar is anders en z'n stem slaat over. Ook is hij veel gegroeid het afgelopen jaar. Verder is er niet zoveel veranderd voor Sardan, over het algemeen gaat het gewoon goed.

Sardan vertelde ons in 2011 dat hij later archeoloog wilde worden. Vorig jaar wist hij het niet en in 2014? Toch geen archeoloog? "Nee, dat niet meer. Ik weet het nu echt niet."

Qua hobby's houdt Sardan nog steeds van sociale dingen en ook wat favoriete sites, muziek en eten betreft is hij standvastig: pizza en spaghetti ("als het maar Italiaans is"): 

   2012  2013  2014
 Beroep Archeoloog Ik weet niet wat ik wil worden Weet ik eigenlijk nog steeds niet
 Hobby's Tekenen, basketbal, dingen maken: harnassen, zwaarden en schilden  Tekenen, survivalen, gamen  Gamen met vrienden en aan school werken
 Lievelingseten Pizza Spaghetti Pizza
 Favo muziek Popmuziek Dupstep Dupstep
 Favo tv-programma Family Guy Ultimate survival The walking dead
 Favo website  smosh.com  9gag.com   9gag.com

Aflevering 2: Lisa

Lisa is enig kind en reist veel samen met haar ouders. Afgelopen jaar is ze bijvoorbeeld in Mexico geweest. Ze besteedt veel tijd aan paardrijden, school en huiswerk maken.

Op school is er veel veranderd: "Ik heb nu een vakkenpakket met alleen maar leuke vakken: tekenen, economie, aardrijkskunde." Wij zouden economie niet zo leuk vinden, maar ze heeft geen talen dus voor haar is het een pretpakket.

Nog altijd is ze gek op dieren, maar ze hoeft niet meer per se dierenarts te worden. Ze is gestopt met hockey (want daar heeft ze geen tijd meer voor). Wat eten betreft is er weinig veranderd: "de lasagne van m'n moeder, met heel veel bechamel":

  2012 2013 2014
 Beroep

 Dierenarts

 Internationale dierenarts  Paardenpsycholoog
 Hobby's  Paardrijden, hockey, tekenen, knutselen  Hockey, paardrijden  Paardrijden (gestopt met hockey)
 Lievelingseten  Lasagne en ijs natuurlijk ;-)  Pasta en ijs  Lasagne (van m'n moeder)
 Favo muziek  Lady Gaga  One direction!!!  One direction + 5 Seconds of Summer
 Favo tv-programma  iCarly, Nickelodeon  MTV  TLC en Dr. Pol (dierenarts)
 Favo website  Heb ik niet echt  Facebook  YouTube

aflevering 3: Noor

Noor wordt gevolgd tijdens een vakantie met haar oma. Oma breit veel, maar Noor inmiddels niet meer. Ze leest wel heel veel boeken: 1 per week. En ze heeft een nieuwe klas.

Is dat de grootste verandering van het afgelopen jaar? "Ja, het is veel leuker dan vorig jaar. Toen zat ik nog in een soort overgangsklas, maar nu zit ik in 3VWO en dat gaat heel goed. Het klikt gewoon beter met iedereen."

Breien doet Noor dus niet meer, maar ze houdt dus wel veel van lezen, films en tekenen. En wil later - net als in 2012 - iets creatiefs gaan doen. Haar muzieksmaak is wel elk jaar anders, Noor gaat met de mode mee en One Direction is zo 2012: 
 

  2012 2013 2014
 Beroep

 Iets creatiefs, vormgeefster van een tijdschrift ofzo

 Ik weet nog niet wat ik later wil worden  Iets met techniek, maar ook creatief. Architect bijvoorbeeld
 Hobby's  Breien, naaien  Naaien, breien en haken en andere creatieve dingen  Lezen, films en tekenen
 Lievelingseten  Lasagne spinazie  Chocola en lasagne  Lasagne spinazie
 Favo muziek  Rihanna, One Direction, maar ik vind heel veel dingen leuk  Beyonce, Taylor Swift en heel veel andere artiesten  Veel verschillende, bvL: Ed Sheeran en Ariana Grande
 Favo tv-programma  The Voice of Holland  Ik vind heel veel programma´s wel leuk zoals Hollands next topmodel en X-factor  Expeditie Robinson, Hollands Next top Model en Wie is de Mol
 Favo website  Twitter  YouTube  YouTube en GoodReads

aflevering 4: kamil

Kamils favoriete dag is vrijdag. Want dan is het weekend. En vrij van school betekent veel thuis met zijn familie. Zijn familie komt op nummer 1.

De grootste verandering die Kamil heeft doorgemaakt is dat een van zijn zussen uit huis is gegaan. Dat vindt hij wel jammer, want met haar had hij de beste band. "Ze is de allerliefste, maar ik ben ook blij voor haar dat ze nu haar eigen gezin heeft."

Later wil hij dat ook, maar voorlopig houdt Kamil zich meer bezig met computers en voetbal. En zijn lievelingseten, Turkse pizza: 

  2012 2013 2014
 Beroep

 Wetenschapper, met chemische experimenten waarbij het ontploft enzo

 Politie  Iets met computers, ICT. En later wil ik iets met ondernemen doen
 Hobby's  Voetballen, zwemmen  Voetballen, computeren, playstation spelen  Zwemmen, voetballen en buitenspelen
 Lievelingseten  Macaroni  Turkse pizza, friet, macaroni  Ik vind veel lekker, maar vooral Turkse pizza
 Favo muziek  Turkse muziek  Rap  Veel verschillende soorten muziek
 Favo tv-programma  Wegmisbruikers  Discovery channel  Nieuws en voetbalwedstrijden
 Favo website  Heb ik niet, doe liever spelletjes op mijn telefoon  Facebook  De site van school

aflevering 5: luka

Luka drinkt sinds dit jaar koffie, heeft vaker ruzie met haar ouders, en ze wil later iets met fotografie gaan doen. Maar de grootste verandering van dit jaar is school: "Het is in de tweede een stuk moeilijker dan in de brugklas."

Verder is Luka qua uiterlijk veranderd. "Ik heb een andere kledingstijl, ga nu veel meer met de mode mee. Ik krijg ook kleedgeld: 50 euro per maand." Is dat genoeg? "Nee haha, ik heb liever meer dan 100, maar gelukkig kan ik af en toe shoppen met m'n tante."

Naast shoppen houdt Luka sinds kort ook van paardrijden. Ze tekent nog steeds (maar minder dan vroeger) en besteedt veel tijd aan vriendinnen. Haar lievelingseten is onveranderd, pizza: 
 

  2012 2013 2014
 Beroep

 Weet ik nog niet

 Weet ik nog niet, iets creatiefs of iets met theater  Iets met fotografie
 Hobby's  Naaien, steenwerken & boetseren, tekenen  Tekenen en drama  Tekenen, paardrijden, met vrienden hangen
 Lievelingseten  Bijna alles, behalve zuurkool  Pizza  Pizza
 Favo muziek  Taylor Swift, Nicky Minaj, One Direction, Hitzone  Dubstep, pop  House, pop, rap
 Favo tv-programma  Disney Channel, The Voice of Holland, So you think can dance  MTV, meerdere programma's  MTV, series op Netflix zoals de Vampire Diaries (wel heel verslavend)
 Favo website  Hyves  Facebook  YouTube (vooral voor niewe liedjes)