De dikke data show vanaf 30 oktober, wekelijks om 18.40 uur, VPRO, NPO Zapp

#dedikkedatashow

Voor meer informatie: De dikke data show op Zapp

Over Quinty Misiedjan

Quinty Misiedjan (Amsterdam, 1996) is bekend als online content creator en presentator, en focust zich momenteel op programma's maken, acteren en verhalen vertellen. Ze maakte onder andere de documentaire Getekend voor het leven, die toont hoe gevluchte kinderen toch kind blijven in een omgeving vol onzekerheid, angst en geweld. Quinty maakt moeilijke onderwerpen behapbaar, doorbreekt taboes en spreekt zich uit over socioculturele onderwerpen die haar aan het hart gaan. 

Aflevering 1: TikTok-hit

Tegenwoordig kun je niet alleen bekend worden via een talentenjacht of YouTube, maar is ook TikTok dé plek om door te breken als zanger. Gewoon vanuit je slaapkamer een nummer opnemen, net als zangeres Meau, en dan keihard viral gaan, toch? Of zit er een heel team aan mensen achter zo’n TikTok-hit? En wie bepaalt eigenlijk wanneer het een hit is? Quinty gaat op onderzoek uit en probeert zelf een TikTok-hit te maken. Gaat het haar lukken?

Aflevering 2: Chips

Zit je ook al een tijdje te wachten op de Playstation 5? Dat kan kloppen. Door een wereldwijd chiptekort kunnen de apparaten niet geleverd worden. En nee, dan gaat het niet over dat knapperige zoutje. Maar wat zijn chips dan wel? Quinty gaat lang bij een techbedrijf waar ze chips maken en ze spreekt mensen die zelf een chip in hun lichaam hebben. Huh, kunnen mensen ook een chip in hun lichaam hebben?

Aflevering 3: Onbedoeld viral

Wie wil er nou niet viral gaan? Duizenden views pakken en overal herkend worden! Maar wat als je onbedoeld viral gaat? Het kan gebeuren dat iemand beeld van jou online zet en jij daarmee overal op het internet belandt. Is het dan ook leuk? Quinty onderzoekt wat de gevolgen kunnen zijn van viral gaan. Kan je de video of foto bijvoorbeeld nog van het internet krijgen? En zo ja, hoe dan?

Aflevering 4: Hacken

Is jouw wachtwoord toevallig ook 123Welkom? Dan zou je zomaar eens gehackt kunnen worden. Maar wat is hacken eigenlijk? Wie zijn die ‘hackers’ en waarom zou je dat doen? Quinty spreekt met een ‘goede’ hacker en met iemand die ooit een ‘slechte’ hacker was. Ook gaat ze langs bij de politie met de vraag: kun je met hacken in de gevangenis belanden?

Aflevering 5: Data na de dood

Wat gebeurt er met jouw socials als je er niet meer bent? Blijven die dan altijd online? Dood is dood.. Of toch niet? Quinty gaat onderzoeken of je iets kan vastleggen over je socials na je dood. Ze praat door middel van deepfake met haar overleden opa en ze spreekt een vriendengroep die iemand verloren is, waarvan nog alles te vinden is op Instagram en TikTok. Als je socials voor altijd op het internet blijven, ben je dan online onsterfelijk?

Aflevering 6: Offline

Heel Nederland zonder internet. Hoe zou dat zijn? Haal de bordspelletjes maar tevoorschijn! Maar, wat als naast jouw smartphone ook belangrijke systemen het niet meer doen zonder internet, zoals bijvoorbeeld het riool? Zitten we dan letterlijk in de shit? Quinty gaat naar een supergeheime plek in Nederland waar ze het internet goed in de gaten houden, en spreekt met iemand die zo veel mogelijk zonder internet leeft. Kunnen we eigenlijk nog wel zonder internet?

Aflevering 7: Crypto

Quinty duikt in de wereld van crypto, een soort digitaal geld waar je razendsnel rijk mee kan worden. Maar wat is het precies, cryptogeld? Wat kun je er mee? En betalen we straks alleen nog maar in cryptomunten, of zitten er ook risico’s aan?

Aflevering 8: E-sporter

Elke dag gamen: Fifa, Counterstrike, Fortnite. De wereld overvliegen voor toernooien en tegelijkertijd bakken met geld verdienen. Wat een droombaan! Maar wat is ervoor nodig om professioneel gamer, oftewel E-sporter, te worden? En is het echt wel zo leuk? Quinty spreekt met verschillende E-sporters en mag mee met FC Twente naar de halve finale van de eDivisie. Gaan ze winnen?

Over VPRO Jeugd

VPRO Jeugd is al ruim dertig jaar leverancier van onderscheidende kinderprogramma’s. Geen dagelijkse kost, maar andere koek. Eindeloos houdbaar, altijd lekker.

over Jard Struik

Jard Struik (1997) is maker, acteur, presentator en creative. Hij acteerde o.a. in SpangasBad Influencer en Kappen Nou! en schreef scenario’s voor de NPO 3 serie Vakkenvullers. Zijn content op social media wordt in 2020 beloond met de prijs als Beste Instagrammer bij The Best Social Media Awards.

Wist je dat?

Living meme v.s. levend mensĀ 

Soms zie je dat een grappige uitspraak of grappig gedrag van een persoon uitgroeit tot een meme. Het filmpje van de persoon wordt veel gedeeld en steeds weer in een andere situatie gebruikt. De mensen in dit soort memes worden soms dan ook wel ‘internetgekkies’ genoemd: ‘gekkies’ die veel worden gedeeld op het internet. Als internetgekkie ben je eigenlijk een soort levende meme. 

Maar is het nou wel zo leuk om zo’n levende meme te zijn? Kunnen mensen jou dan nog wel zien als levend mens met gevoel, of zien ze slechts de ‘gekkie’ van die ene grap? Iedereen die veel op het internet zit heeft wel eens gehoord van de ‘mand’-meneer, de ‘kauwgum challenge’-kids, of de ‘altijd herres’-jongen, maar bijna niemand weet hun echte namen. Daarnaast blijven de filmpjes vaak nog heel lang op het internet staan. Dat is natuurlijk minder leuk als je helemaal niet wilde dat jouw verschijning in het filmpje een meme werd. 

Soms kan het natuurlijk ook goed uitpakken als je als meme viraal gaat. Zo groeien sommige levende memes uit tot heuse internet-iconen met tienduizenden volgers op social media. In sommige gevallen kunnen ze dan zelfs flink wat geld verdienen met hun eigen meme. Maar wanneer houdt de internet-roem op en begint het normale leven weer?

 

Wist je dat... er ook slimme kleding bestaat?

Een smartwatch kun je voor heel veel verschillende dingen gebruiken; je telefoon opnemen, je stappen tellen of je navigatie bekijken. Wist je dat er ook slimme kleding bestaat die dit kan?

Een smartwatch kan je ontzettend veel informatie geven, maar misschien is zo’n slim horloge net niet helemaal jouw gadget. Wist je dat er ook slimme kleding bestaat? Kleding waarin sensoren of andere technologie is ingebouwd om jou te kunnen helpen, net als een smartwatch.

Zo bestaat er een jack waarmee je met de mouw je telefoon op kunt nemen je telefoon op kunt nemen, het volgende liedje aan kunt zetten of het kan je vertellen welke kant je op moet fietsen. 

Voor fanatieke hobby -en professionele sporters zijn er ook heel veel uitvindingen gedaan. Shirts, broeken of zelfs BH’s vol met technologie die je helpen om nog beter te presteren. Het kan je bijvoorbeeld tot in detail vertellen hoe de volgende workout nog beter kan. 

Er zijn ook hele andere handige toepassingen bedacht met technologie in kleding. Er is bijvoorbeeld een sok ontwikkeld waarmee ouders hun pasgeboren baby’s in de gaten kunnen houden. De sensoren meten de hartslag en de zuurstof van de kleine en laten dat in de app zien, zo weten de ouders altijd hoe het met hun baby gaat.

Zou jij een smart kledingstuk willen dragen?