toen ze nog jong en (niet zo) onschuldig waren

de daltons - seizoen 1: jonge jaren

Broers kies je niet, die krijg je. Aan de andere kant... je broers hebben jou ook nooit uitgekozen. Tim is zesenhalf en heeft alleen maar broers: Erik van tien, Jelle van acht en Daantje, die pas een jaar is. Ze wonen in de Daltonstraat. Daarom worden ze ook wel de Daltons genoemd.

Het is voor Tim niet altijd even makkelijk in het gezin. Met zijn grote broers mag hij vaak niet meedoen en Daantje is veel te klein om mee te spelen. Gelukkig krijgt hij een nieuwe buurjongen, Gijs-Jan. De jongens beleven allerlei avonturen met elkaar. Ze bouwen een boomhut, vinden een zwerfkatje of slapen een nacht in een tent in de tuin. Het zijn kleine avonturen, maar op Tim maken ze een onvergetelijke indruk.

zeven jaar later en midden in de puberteit

de daltons - seizoen 2: jongensjaren

Jongensjaren is het vervolg op Jonge jaren.
Tim is 14 jaar en heeft alleen maar broers. Twee oudere, Erik van 18 en Jelle van 16 en één jongere, de 7-jarige Daan. Tim zit middenin de puberteit en voor hem gaat er een hele nieuwe wereld open. Terwijl Tim moet wennen aan de nieuwe tijd die aanbreekt, raakt pap zijn baan kwijt. Het gezin moet verhuizen naar een kleiner huis. De spanningen en hormonen gieren regelmatig door het te krappe jongenshuishouden. Alles lijkt anders geworden. Of is het Tim die aan het veranderen is?

Tim moet zich staande zien te houden op school, op de voetbalclub, tegenover meisjes en tegenover zijn broers. Soms zou hij willen dat het leven nog net zo simpel en overzichtelijk was als vroeger, toen hij zo oud was als Daantje nu is. Maar tegelijkertijd kan hij niet wachten om net zo volwassen als zijn broers te zijn.

I won't miss you baby

Wat was toch dat liedje dat gezongen werd door Erik in de laatste uitzending? Die vraag kregen we vaak te horen. Het liedje heet I won’t miss you, baby en is echt gezongen door Matthijs van de Sande Bakhuyzen. De tekst is geschreven door de scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm, de muziek is gemaakt door Giel van Geloven.

cast

Tim: Mick Mulder
Erik: Matthijs van de Sande Bakhuizen
Jelle: Dajo Hogeweg
Gijs-Jan: Rick Hartjes
Pap: Peter Blok
Mam: Carine Crutzen
Moeder Gijs-Jan: Joke Tjalsma

crew

Scenario: Robert Alberdingk Thijm
Regie: Rita Horst
Camera: Pjotr Kukla
Art-direction: Erly Brugmans
Kleding: Margriet Procée
Casting: Martha Mojet
Productie: VPRO, Jacqueline van Kollenburg & Manon van Melick

Best of Mediafonds

Vanwege 28 jaar Mediafonds, koos Walter van der Kooi een paar uitschieters uit alle kinderprogramma's die met behulp van het Mediafonds gemaakt zijn. Eén van zijn keuzes was De Daltons. Zijn artikel en de rest van zijn favorieten zijn hier te lezen.

and the winner is

De Daltons heeft een aantal prijzen en nominaties in de wacht gesleept. Zo was het genomineerd voor een Emmy Award, Prix Jeunesse en Gouden Kalf, en heeft het de Grote Kinderkast televisieprijs gewonnen op Cinekid.

afleveringen