Interview Eefje Wentelteefje

personages en backstagefilmpje

De VPRO ging op bezoek bij Eefje Wentelteefje en haar makers en neemt een kijkje achter de schermen. Hieronder kun je kennis maken met alle personages.

Eefje Wentelteefje

Eefje is een energiek, vrolijk meisje van ongeveer 10 jaar met vlechtjes en een rood jurkje. Ze is ondernemend, eigenwijs maar vooral erg nieuwsgierig. Eefje woont alleen met haar moeder in een gezellige achterstandsbuurt van de middelgrote industriestad Broekhoest. Hoewel ze allebei hun eigen gang gaan kan Eefje het prima met haar moeder vinden. Natuurlijk hebben ze wel eens ruzie maar dat is snel vergeten door alles wat ze samen meemaken.

Moeder (Beppie Wentelteefje)

Moeder (Beppie Wentelteefje) is nog een van de weinige fulltime huisvrouwen van Nederland. De hele dag met een schort voor poetsen en boenen en dan nog een opgroeiende dochter erbij, dat valt niet mee. Eefjes moeder staat er in het huishouden dus alleen voor. Ze doet heel erg haar best om alles zo goed mogelijk te doen. Soms is ze nog bezig met regelen en redderen terwijl er niets meer te regelen of te redderen valt.
Ze slaat, onder invloed van Flut allesreiniger, een beetje door in haar schoonmaakdrift en dan kan het gebeuren dat ze samen met de schoonmaakmiddelen een lied gaat zingen over hoe fijn het is om alles lekker in een sopje te zetten.

Jan-Jaap-Karel-Kees

Jan-Jaap-Karel-Kees is een braaf brildragend jongetje met een spraakgebrek. Hij komt uit een modelgezin. Zijn moeder leest de Viva, de Opzij én de J/M. Zijn vader rookt pijp (met mate). De ouders van Jan-Jaap-Karel-Kees hebben allebei een goede vast baan. Ruzie hebben ze nooit , maar wel veel verantwoorde discussies. Ondanks zijn intelligente uiterlijk (bril) kan Jan-Jaap-Karel-Kees niet zo goed meekomen op school. Als kind van overbezorgde ouders is hij een beetje onzeker. Bovendien woont hij nog maar pas in de buurt. Gelukkig raakt hij bevriend met Eefje en zij durft zo'n beetje alles.

Ragnar Blasbips

Ragnar is de grote pestkop van de buurt, die het vooral gemunt heeft op Eefje en haar vriendje Jan-Jaap-Karel-Kees. Hij is kaal en hij heeft een hoofd vol bulten. Hoewel hij eigenlijk niet zo groot is voor zijn leeftijd (hij rookt nogal veel zware shag waardoor hij niet zo hard groeit) terroriseert hij de hele buurt. Zijn ouders weten ook niet zo goed wat ze met hem aan moeten. Daarom zit Ragnar doordeweeks in een internaat. Als hij in het weekeinde thuis is, maakt hij zijn ouders het leven zuur en de buurt onveilig, door alles te doen wat niet mag: door de tuintjes lopen, fikkie stoken, belletje trekken, etc

Ome Hugo

Ome Hugo heeft geen armen, maar daar wil hij liever niet over praten. Zou het iets te maken kunnen hebben met zijn grote hobby: handbal? Hij is zo kaal als een biljartbal en hij draagt een donkere zonnebril. Ondanks dit alles is hij wel miljonair en hij woont in een hele grote villa in de villawijk om de hoek bij Eefje. Hugo is een zeer ondernemende en gewiekste zakenman. Hij is eigenaar van zo'n beetje alles in Broekhoest: de Zizo-supermarktketen en de Vademestru Afvalstoffenrecycling en Diervoeders BV aan de Ringbaan Zuid. Hij is ook platenbaas, filmproducent en manager.

Janus

Janus is een ietwat verstrooide, goedmoedige lobbes. Hij draagt een bril met jampotglazen en er hangt altijd een stompje sigaar in zijn mond (waar overigens nog maar drie tanden in zitten). Janus is de systemencounterfaxengineer-facilitydirectionmanager bij de Vademestru Afvalstoffenrecycling en Diervoeders BV aan de Ringbaan Zuid, maar zijn grote droom is professioneel mimespeler te worden.

Ferry van de Zaande

Ferry is een volkse jongen die niet veel onderwijs heeft genoten maar wel goed is met zijn handen. Hij draagt altijd een mooi veelkleurig trainingspak en handelt in oud ijzer. Ferry hangt voornamelijk rond op straat of in de Frieterettotheekoramapaleiskoning-cornerhoekje waar hij veel snacks eet. In de Eefje Wentelteefje TV Show duikt Ferry op als uitbater van de 'Tweedehands Programmahal' waar Eefje goedkope videobanden koopt om uit te zenden.

Fred van Boesschoten

Fred heeft een ietwat eigenaardig uiterlijk: hij is helemaal blauw en heeft een grote neus en een dikke snor. Hij is de alleenstaande, betweterige voorman van de Vademestru Afvalstoffenrecycling en Diervoeders BV aan de Ringbaan Zuid. Als Fred niet achter de lopende band staat is hij wel in de kantine te vinden. Zijn werk is zijn leven en hij is daarom vooral geïnteresseerd in techniek. Zijn vocabulaire reikt dan ook niet verder dan technische details.

Saldo Rossi

Saldo Rossi, de gesoigneerde entertainer, is een beroemde goochelaar, hypnotiseur en astroloog. Eefje zendt zijn horoscoopprogramma 'Wat zeggen de sterren?' uit. Zijn voorspellingen zijn even voorspelbaar als zijn doorzichtige goocheltrucs die altijd mislukken. Het enige wat wel lukt is zijn grote verdwijntruc die hij meestal als laatste redmiddel toepast.

muisje Pierieliepiepielo

Eefjes favoriete serie is 'De avontuurtjes van het kleine muisje Pierieliepiepielo', die ze heeft gekocht bij 'Ferry's Tweedehands Programmahal'. 'De avontuurtjes van het kleine muisje Pierieliepiepielo' is een échte kinderserie, met schattige decortjes en lieve dierenknuffels. Met een warme voice-over worden op educatieve toon verhaaltjes verteld over de muisjes Pierieliepiepielo, Poerieliepoepielie en alle andere vriendjes uit het grote, grote dierenbosje.

Mevrouw van Gompel

Mevrouw van Gompel is een onzekere, alleenstaande getrouwde vrouw die alles wil overleggen met haar man die er nooit is. Eefje komt haar altijd op straat tegen als mevrouw van Gompel weer tevergeefs een poging doet om een drukke weg over te steken.

Penny de Wafel

Penny is de leading lady van 'Penny de Wafel en haar showballet' en treedt een keer op in Eefjes show. Zij is een middelmatige zangeres/danseres die er uitziet als een soort barbiepop. Penny is een roddeltante die door haar grote mond altijd in de clinch ligt met haar collega artiesten.

Tony van den Oetelaar

Tony is heftruckchauffeur bij de Vademestru Afvalstoffenrecycling en Diervoeders BV aan de Ringbaan Zuid. In zijn vrije tijd is hij een vingervlugge luchtgitarist en geeft hij de cursus 'Lessen Luchtgitaar' bij EWTV. Hij is een grote fan van de metalformatie 'Demotivation'.

crew:

Scenario: Jeroen de Leijer, Marjolein Schalk, Bob Visser
Storyboard: Jeroen de Leijer, Marjolein Schalk
Animatie: Jac Schalk, Marjolein Schalk
Regie: Christiaan Michels
Poppen& spel, stemmen: Jeroen de Leijer, Frans van der Meer
Camera: Henk Leurink
Muziek: Hans Timmermans, Frans van der Meer, Jeroen de Leijer
Montage: Christiaan Michels
Eindredactie VPRO: Anna van der Staak
Producent: Bob Visser