Nederlands bekendste bioloog Freek Vonk reist de wereld over op zoek naar unieke diersoorten. In Indonesiƫ, Suriname en Zuid-Afrika komt hij oog in oog te staan met bijzondere dieren als de lederschildpad, de sidderaal, de pantsermeerval, de orang-oetang en de komodovaraan. Ook geeft hij tips hoe je kunt overleven in de meest afgelegen, ruige en onherbergzame plekken op de wereld, waar hij zich begeeft.

Anaconda Mimosaplant

Freek Vonk is in Suriname. Net buiten de hoofdstad Paramaribo gaat hij het moerassige regenwoud in. Hier gaat hij op zoek naar de grootste slang ter wereld: de anaconda. Maar voordat hij dit enorme beest vindt, komen er eerst nog wat verrassingen op zijn pad.

Bekijk de aflevering

Lederschilpad

Freek Vonk is aan de kust van Suriname de grootste schildpad van de wereld op het spoor, namelijk: de lederschildpad. Ondertussen vindt hij een bijzondere vieroogvis in de zee en moet hij achter een razendsnel spookkrabbetje aan rennen op het strand.

Bekijk de aflevering

Reuzenpad

Freek vindt midden in de nacht eindelijk de lederschildpad. Het is een prachtige ervaring om te zien hoe een vrouwtje haar eieren legt. Vervolgens gaat hij dieper de jungle van Suriname in om aan het Brokopondomeer te kamperen in gezelschap van een reuzenpad.

Bekijk de aflevering

Sidderaal

Freek wordt wakker in zijn tentje aan het Brokopondomeer in Suriname met een 'briljant' idee! Hij gaat dieper de jungle in om zichzelf te laten elektrocuteren door een vis. Met het aanraken van de sidderaal is Freek een schokkende ervaring rijker!

Bekijk de aflevering

Het nijlpaard en de giraffe

Freek vindt het gevaarlijkste dier van Afrika: het nijlpaard! Hoewel de nijlpaarden lekker in het water dobberen, moet Freek niet te ver in hun territorium komen. Om zo'n leefgebied wordt in de dierenwereld namelijk flink gevochten zo ook door twee mannetjesgiraffen, wat een klappen delen die uit!

Bekijk de aflevering

Leeuwen en boomslang

Freek zit in het hol van de leeuw! Na een ontmoeting met de koning der dieren gaat hij in Zuid-Afrika op zoek naar een boomslang. Over deze gifgroene slang kan Freek met zijn kennis uiteraard alles vertellen.

Bekijk de aflevering

Zeeschildpad en komodovaraan

Freek gaat op een kleiner eiland van Indonesië op zoek naar de grootste en gevaarlijkste hagedis van de wereld: de komodovaraan. Deze varaan is vernoemd naar het eiland waar hij voorkomt. In het water rondom Komodo neemt Freek een duik om te genieten van het prachtige koraal en hij ziet een schitterende zeeschildpad.

Bekijk de aflevering

Komodovaraan, mantarog en vliegende honden

Freek kan geen genoeg krijgen van de varanen op het Indonesische eiland Komodo en gaat daarom nog een keer langs. Onder water vindt hij nog meer fascinerende dieren, zoals de grote mantarog. Alsof dit nog niet genoeg is, wordt Freek met zonsondergang nog getrakteerd op een waar spektakel van vliegende honden.

Bekijk de aflevering

Tokeh, vliegende hagedis, vleermuizen en kakkerlakken

Freek komt een bijzondere hagedis tegen: de tokeh. Na deze kleurrijke vondst duikt Freek een grot in waar zich enkele eigenaardige beestjes schuilhouden. In de bomen buiten de grot zweeft de vliegende hagedis rond, maar al gauw blijkt dat hij niet op commando vliegt.

Bekijk de aflevering

Miljoenpoot, groene boomhagedis en valse gaviaal

Freek is op het Indonesische deel van het eiland Borneo. In het regenwoud van wel 130 miljoen jaar oud ontdekt hij een miljoenpoot en een groene boomhagedis. 's Nachts gaat hij op pad om een valse gaviaal te pakken te krijgen.

Bekijk de aflevering

Groene leguaan en pantsermeerval

In de jungle van Suriname gaat Freek op zoek naar de prehistorische groene leguaan en duikt hij het water in om een pantsermeerval te vangen. Freek heeft ook nog een goede tip om niet te verdwalen in de jungle waar alles op elkaar lijkt.

Bekijk de aflevering

Cobra en olifant

Freek vindt één van de onopvallendste dieren van de Zuid-Afrikaanse savanne: de bidsprinkhaan. Vervolgens komt hij heel dichtbij het grootste dier van Afrika, de olifant. Daarnaast vindt hij een fascinerende cobra.

Bekijk de aflevering

De witte neushoorn

In Zuid-Afrika gaat Freek op bezoek bij een babyneushoorn in een opvangcentrum voor bedreigde diersoorten. Als hij dit weesje gevoerd en vermaakt heeft, ziet hij ook volwassen witte neushoorns. Sommige zijn hun hoorn verloren, maar gelukkig hebben andere nog een mooie scherpe hoorn.

Bekijk de aflevering

Neusaap

Freek is op Borneo, de enige plek op aarde waar neusapen leven. Deze apen schijnen op Nederlanders te lijken, maar voor Freek dat kan checken komt hij eerst de meest bijzondere flora en fauna tegen. Zo vindt Freek de pluizige nimfen van een cicade, en een vleesetende plant.

Bekijk de aflevering

Sumatraanse tijger

Freek is de Sumatraanse tijger op het spoor die zijn territorium afbakent met een opvallend lekker geurtje. Op het eiland Sumatra, waarnaar de tijger vernoemd is, doet hij nog een bijzondere vondst. Met wat moeite laat Freek een prachtige mangroveslang zien.

Bekijk de aflevering

 

De gibbon

Freek bevindt zich op het Indonesische deel van Borneo waar hij overdag aapjes gaat kijken en 's nachts op zoek gaat naar krokodillen. Ook laat hij zich flink beetnemen door een bloedzuiger.

Bekijk de aflevering

Orang-oetan

Freek gaat in Borneo op zoek naar het symbool van de jungle, de orang-oetan. Hij heeft succes; hij komt oog in oog te staan met de mensaap. Op Sumatra vindt Freek een ander bijzonder dier: de Aziatische olifant.

Bekijk de aflevering

De buffel en het wrattenzwijn

Op de savanne van Zuid-Afrika sluipt Freek naar een groepje wrattenzwijnen toe in de hoop ze niet af te schrikken of zelf aangevallen te worden. Hij besluipt ook een kudde levensgevaarlijke Afrikaanse buffels die op zijn pad komt. En dat is nog niet alles.

Bekijk de aflevering

De ocelot en de jungleschorpioen

Freek heeft zijn kamp diep in de jungle van Suriname opgezet. Om te weten wat voor dieren er 's nachts langs zijn tentje lopen, hangt hij een cameraval op. Op de camerabeelden is een nieuwsgierige ocelot te zien. Maar in de omgeving lopen meer bijzondere dieren rond zoals de giftige jungleschorpioen.

Bekijk de aflevering