Nederlands bekendste bioloog Freek Vonk reist de hele wereld over op zoek naar unieke diersoorten.

Dieren met een printje

In Afrika wemelt het van de dieren met een printje. Het is niet alleen mooi, maar ook nog eens super handig als camouflage. In Zuid-Afrika legt Freek uit wat de strepen van zebra's en de vlekken van giraffen betekenen. Ook vindt hij een heel goed verstopt luipaardschildpad.

Bekijk de aflevering

Reptielofiel

Freek is dol op reptielen en kan met recht een 'reptielofiel' worden genoemd. In het Afrikaanse Swaziland gaat hij op zoek naar reptielen die hij nog niet eerder zag. Hij vangt een gigantische rotsvaraan. Later vindt hij in het donker een rotspython en een vijlslang.

Bekijk de aflevering

Naar de haaien!

Voor de kust van Zuid-Afrika duikt Freek in het ijskoude water van de oceaan. Hier zwemt hij met een reuzenbaars, een vis zo groot als een auto! Maar het hoogtepunt van zijn duik is toch wel de zandtijgerhaai.

Bekijk de aflevering

De zwarte mamba

In Swaziland komt Freek oog in oog te staan met de spugende cobra die zijn gif tot drie meter ver kan spugen. En Freek vangt een Zwarte Mamba, de snelste en giftigste slang van Afrika.

Bekijk de aflevering

Alleen op de Galapagos

Freek is op de Galapagos Eilanden, in de Grote Oceaan. Hij ontmoet een Galapagos-reuzenschildpad, die wel 250 jaar oud kan worden, en gaat zwemmen met zeeleguanen.

Bekijk de aflevering

Op het piratenschip

Freek vaart met een piratenschip langs onbewoonde eilanden, waar hij prachtige dieren vindt. Bijvoorbeeld de Galapagospinguïn, de enige pinguïn die op het noordelijk halfrond voorkomt en de rode rotskrab met z'n spectaculaire kleuren. Als Freek hem tegenkomt, zit de krab net lekker te eten.

Bekijk de aflevering

In de ban van de condor

Freek is in het Andes gebergte van Ecuador. Hier wonen stoere cowboys die op paarden hun vee bijeendrijven. Freek leert paardrijden én lasso werpen. Ook komt hij een kudde lama’s tegen. Op de toppen van de Andes bergen vindt Freek een nest van een condor. Deze vogel kan wel drie meter breed worden!

Bekijk de aflevering

Dieren met een hoorn

Bij de grootste watervallen van Afrika droomt Freek even weg, hoe zou het zijn om ontdekkingsreiziger te zijn? Hier in Zimbabwe ontdekt hij allemaal dieren met een hoorn. De buffel wiens hoorns een soort moordwapens zijn! Daarna vindt Freek twee kudu’s waarvan de hoorns in elkaar verstrengeld zijn geraakt… Tot slot loopt hij de koning van de hoorns tegen het lijf, de neushoorn.

Bekijk de aflevering

Wilde honden

In Zimbabwe gaat Freek op zoek naar Afrikaanse wilde honden. Dit zijn hele zeldzame roofdieren waarvan er niet meer zoveel zijn. Maar Freek heeft mazzel, want hij vindt een roedel van deze wilde honden. Een van de vrouwtjes is gewond aan haar poot, maar gelukkig is Freek samen met een dierenarts dus verdoven ze de hond om haar te behandelen. Dit is niet zonder gevaar en heel spannend!

Bekijk de aflevering

Piratenvogels

Freek vaart op een piratenschip rondom de Galapagos eilanden. Wanneer hij aan land gaat, vindt hij vreemde vogels: snavelvechtende albatrossen en fregatvogels met een rode keelzak. Op de lava rotsen van de vulkanische eilanden zien we zonnebadende lavahagedisjes. En een reis is niet compleet zonder een ansichtkaart te posten dus Freek gaat ook op zoek naar een bijzondere brievenbus.

Bekijk de aflevering

Safari te voet

In Zimbabwe verkent Freek de savanne te voet. Dat doet hij samen met een ranger die het gebied heel goed kent, maar hem ook beschermt. Onderweg lopen ze een hele kudde olifanten tegen het lijf. Freek legt uit wat je nou eigenlijk moet doen als je een wild dier tegenkomt: stilstaan of wegrennen? Verder ziet hij verliefde stelletjes op de savanne: struisvogels en zadeljakhalzen.

Bekijk de aflevering

Afrikaanse katten

Freek is dol op katten, maar in Zimbabwe leven iets andere katten dan thuis op de bank. Afrikaanse katten zijn echte roofdieren. Freek vindt een mannetjesleeuw en een prachtig gevlekte cheetah. Freeks kattenliefde wordt alleen maar groter als hij sporen in het zand volgt en hyena's spot. Deze punkers lijken honden, maar zijn ook katten.

Bekijk de aflevering

Dieren die niet vluchten

Op de Galapagos eilanden komt Freek tot de ontdekking dat hier veel dieren leven die helemaal niet bang zijn voor mensen. Vogels die bijvoorbeeld niet weg vliegen wanneer hij heel dichtbij komt. En niet zomaar vogels, maar vogels met blauwe en rode voeten! Als Freek een duik neemt in de zee, komen nieuwsgierige zeeleeuwen zelfs spelend op hem af.

Bekijk de aflevering

Leven in de woestijn

Het Afrikaanse land Namibië bestaat voor een groot deel uit woestijn. Daar is het overdag heel heet, maar 's nachts ontzettend koud. Op het eerste gezicht lijkt het alsof er bijna geen dieren wonen, maar als Freek goed zoekt vindt hij allemaal kleine bewoners. Van een woestijngekko tot een pootloze hagedis, ze hebben zich allemaal aangepast aan het extreme leven in de woestijn.

Bekijk de aflevering

Flamingo's en pelsrobben

De flamboyante flamingo is een graag geziene gast aan de kust van Namibië. Freek legt uit waarom deze vogels knalroze zijn. Wanneer je op zee dieren van dichtbij wil zien, kun je het beste in een kajak door de golven peddelen. En Freek heeft geluk, want het barst van de pelsrobben die speels door het water flipperen.

Bekijk de aflevering

Olifantenparadijs

Freek gaat in Zimbabwe op zoek naar een van de grootste kolonies olifanten van Afrika. Er wordt geschat dat hier zeker vijftigduizend olifanten wonen. Dat wordt meteen duidelijk door kapotgetrapte bomen, kilo's poep, afgegraven waterpoelen, maar vooral door heel veel échte olifanten. Overal waar Freek kijkt ziet hij kuddes vrouwtjes met baby's, maar ook kleine groepjes vrijgezelle mannetjes.

Bekijk de aflevering

Skelettenkust

De kust van Namibië wordt ook wel Skelettenkust genoemd omdat de zee zo gevaarlijk is dat er al menig schip met bemanning is gestrand. De dieren hebben gelukkig geen last van de gevaarlijke golven en wanneer Freek met een boot de zee op gaat, wordt hij al snel verrast door dolfijnen. Ook komen er pelikanen voorbij die op zoek zijn naar een lekker visje.

Bekijk de aflevering

Gevaar op de savanne

De Afrikaanse savanne is niet zonder gevaar. Het barst er van de wilde dieren die soms geen verschil zien tussen een mens en een lekker prooidier. Daarom geeft Freek Vonk tips hoe je je moet gedragen op de savanne. Onderweg vindt hij de schedel van een Afrikaanse buffel die het gevecht met een leeuw niet heeft overleefd.

Bekijk de aflevering

Sossusvlei

Enorme zandduinen en bomen die op het eerste gezicht dood lijken domineren het lege landschap van de Sossusvlei in de woestijn van Namibië. Hoewel het bijna nooit regent, groeien hier wilde meloenen die een lekker verfrissend hapje zijn voor de sierlijke gemsbokken. Ook vindt Freek een gigantisch nest waar heel veel vogels samen leven alsof het een soort hotel is.

Bekijk de aflevering

Cheetah

Het is een van de mooiste gevlekte katten van de savanne: de cheetah! In Namibië is iets bijzonders aan de hand. Freek is op een plek waar deze katten al van kleins af aan bestudeerd worden, waardoor ze niet zo bang voor mensen zijn en hij heel dichtbij kan komen. De kracht van de natuur wordt duidelijk wanneer een cheetah met succes de aanval besluit in te zetten op een steenbok.

Bekijk de aflevering