In het zevende seizoen van Freeks Wilde Wereld beleeft Nederlands bekendste bioloog weer veel spannende avonturen.

Freek Vonk reist dit jaar naar diverse uithoeken op de wereld: van de groene regenwouden op Sri Lanka, tot het grootste moerasgebied ter wereld, de Pantanal in Brazilië. Maar ook het Afrikaanse continent blijft niet onbereisd. In de mistige regenwouden van Rwanda gaat een grote droom van Freek in vervulling: hij staat oog in oog met een berggorilla!

1. Rwanda – berggorilla's

Freek is in Rwanda, een klein landje in Centraal-Afrika, waar hij op zoek gaat naar een familie berggorilla’s. Een jongensdroom die in vervulling gaat. De berggorilla is een van de meest bedreigde diersoorten op aarde… Ze leven een erg verstopt bestaan in de mistige wouden dus Freek moet alert zijn op ieder spoor. En zijn zoektocht wordt beloond! Hij staat oog in oog met een familie berggorilla’s. Van kleine schattige baby’s tot zorgzame moeders, van jonge nieuwsgierige mannetjes tot de dominante leider van de groep. De majestueuze zilverrug. De ontmoeting met deze grote vriendelijke reuzen is heel speciaal!

bekijk hier de aflevering

2. Brazilië – Kleurrijke vogels

De Pantanal staat vooral bekend als vogelparadijs, dus gaat Freek op zoek naar vreemde vogels. De reuzentoekan is meteen een hele opvallende verschijning! Met haar enorme gekleurde snavel pikt deze vogel overal lekker fruit van de bomen. Een veel luidruchtigere vogel is de blauwe ara, deze praatgrage papegaai is heel romantisch. Freek ontdekt een koppeltje in de boom. Wist je dat deze vogels hun hele leven bij elkaar blijven? Maar de meest vreemde vogel ziet Freek hoog in de boom met een gigantisch nest: de jabiru (reuzenooievaar).

bekijk hier de aflevering

3. Sri Lanka – op safari in Sri Lanka

Freek reist naar het meest zuidelijke puntje van Sri Lanka. Je zou het misschien niet verwachten, maar op dit eiland middenin de Indische Oceaan gaat Freek op safari! Hier in Yala verkent Freek de savanne per jeep en het duurt niet lang voordat hij typische safaridieren ontdekt zoals de wilde waterbuffel, het kleine Aziatische zusje van de Afrikaanse buffel.

bekijk hier de aflevering

4. Rwanda – ons neefje de chimpansee

Freek reist door Rwanda waar in de eeuwenoude oerbossen heel veel dieren leven. En één van die dieren is het verre neefje van ons, de mens. Van alle dieren op de wereld staat deze aap het meest dichtbij ons, we delen maar liefst bijna 99% van hetzelfde DNA! Freek is op zoek naar de chimpansee, maar dit is niet gemakkelijk. Deze mensapen zijn schuw en verplaatsen zich vingervlug door het bos, maar het geluk is aan Freeks zijde dat hij een slapende chimpansee in een nest aantreft. 

bekijk hier de aflevering

5. Brazilië – dieren op laag water!

In de Pantanal van Brazilie gaat Freek op zoek naar dieren met een zwemdiploma! Want in dit grootste moerasgebied ter wereld is het heel erg nat. Overal waar 'ie kijkt is water en heel veel vogels. In de groene graslanden vindt Freek als eerste een capibara. Dit uit de kluiten gewassen knaagdier is dol op water, maar moet wel altijd op haar hoede zijn. Niet veel verderop treft hij namelijk een stuk gevaarlijker dier aan, de kaaiman, het kleine neefje van de krokodil!

bekijk hier de aflevering

6. Sri Lanka – slangen vangen

Freek is in Sri Lanka en op zoek naar zijn lievelingsdieren: slangen. En slangen wil Freek natuurlijk het allerliefste vangen, maar voorzichtigheid is belangrijk. Hier in Sinharaja komen ook hele giftige slangen voor. De twijgslang die zich voordoet als een takje is gelukkig niet gevaarlijk, maar zeer moeilijk te onderscheiden van een echte twijg. Tot slot vangt Freek de koning onder de wurgslangen: de tijgerpython.

bekijk hier de aflevering

7. Brazilië – rovers van de rivier

Freek verkent de waterrijke Pantanal in Brazilië per kano. Zo kan hij geruisloos over het water glijden en nog dichterbij dieren komen die normaal heel schuw zijn. De piepkleine Amazone kingfisher voelt zich hier helemaal thuis en Freek ziet de sluwe jachttechniek van het vogeltje van heel dichtbij. Een andere jager die dol is op water én vis is: de visarend. Tot slot staat Freek oog in oog met de koning van de rivier, de reuzenotter. Hij ziet er misschien schattig uit, maar het is een echt roofdier!

bekijk hier de aflevering

8. Sri Lanka – Een olifantenbad

Aan het einde van het droge seizoen verzamelen honderden Aziatische olifanten zich in het midden van Sri Lanka. Het is overal kurkdroog op het eiland, maar hier in Minneriya is nog water om hun dorst te lessen. En dat ruiken de olifanten, van heinde en verre reizen ze hierheen en Freek is getuige van dit bijzondere natuurverschijnsel. Andere bijzondere eilandbewoners die Freek tegenkomt zijn de typische Ceylon kroonapen met hun kunstige kapsels!

bekijk hier de aflevering

9. Brazilië – reuzenmieren en gordeldieren

Op de uitgestrekte droge graslanden van de Pantanal in Brazilië struikelt Freek letterlijk over de hopen zand. En het dier dat daar verantwoordelijk voor is, is de armadillo ofwel het gordeldier, een klein gepantserd diertje die zich hier helemaal thuis voelt. Een andere rare snuiter die ook een graag geziene gast is op de savannes van de Pantanal is de reuzenmiereneter. Dit is wel een van de vreemdste zoogdieren die Freek ooit heeft gezien en zijn naam doet al vermoeden waar ie dol op is…

bekijk hier de aflevering

10. Madagascar – het junglekamp

Freek zit diep in de jungle van Madagascar in een kamp voor onderzoekers. Op de trapcam ontdekt hij een heel zeldzaam en schuw roofier: de fossa. De volgende dag hoeft hij er nauwelijks naar op zoek, want de fossa scharrelt zomaar in het kamp rond! In het bos vindt Freek een heel klein  uiltje, dat de toepasselijke naam dwergooruil heeft. En geen jungle is zo ver weg of Freek vindt er wel een slang. Een heel kleintje dit keer!

bekijk hier de aflevering

11. Rwanda – het groene hart van Afrika

Rwanda wordt ook wel het groene hart van Afrika genoemd. Wanneer Freek door dit kleine landje reist, wordt hem al snel duidelijk waarom. Werkelijk overal is het groen, groener, groenst! Tijdens een zware zoektocht diep in de jungle treft Freek een bijzondere familie franje apen aan. Deze zwart-witte aapjes leven hoog in de boomtoppen en zijn prachtig om te zien. Franjeapen hebben alleen iets geks: ze hebben slechts vier vingers per hand en Freek zoekt uit hoe dat zit!

bekijk hier de aflevering

12. Sri Lanka – het plantenparadijs

Freek is al in veel jungles ter wereld geweest, maar hier in Sri Lanka treft hij wel iets heel bijzonders aan. De jungle is een plantenparadijs met soorten waar we in Nederland alleen maar van kunnen dromen. Wat dacht je van de bekerplant? Deze mooi plant lijkt heel onschuldig, maar schijn bedriegt, het is een vleesetende plant! Tussen al dat groen zoekt Freek ook naar kleine reptielen, en met succes. Hij vangt een bloedzuigerhagedis!

bekijk hier de aflevering

13. Brazilië – snavels en tanden

Op al zijn reizen ziet Freek ze vaak vliegen: vogels! In allerlei soorten en maten, vogels zijn namelijk overal. Hier in Brazilië barst het van de watervogels! De roze lepelaar is met haar gekke snavel zo’n typische Pantanal vogel die helemaal is aangepast aan het leven in dit moeras. Genoeg gevlogen, tijd om te vissen. Freek gooit zijn hengel uit om niet veel later een piranha aan de haak te slaan. Deze vleesetende vissen zwemmen hier overal en met die vlijmscherpe tanden als scheermessen is het dus oppassen geblazen. En wist je dat piranha’s kunnen blaffen?

bekijk hier de aflevering

14. Sri Lanka – bloeddorstige beestjes

Freek is in de Sinharaja jungle op Sri Lanka. Dit regenwoud staat bekend om haar bijzondere bewoners. En laat dat nou een beestje zijn die buitengewoon bloeddorstig is. Overal waar Freek en zijn cameraploeg kijken, zitten deze kleine wormpjes en laten ze onmiskenbare sporen na! Maar deze jungle heeft nog meer verrassingen in petto. Ze zitten goed verstopt tussen het groen en je moet goed opletten, want sommige zijn giftig en kunnen dus gevaarlijk zijn. Freek vangt een bamboeslang.

bekijk hier de aflevering

15. Brazilië – Braziliaanse cowboys

In Brazilië zijn de boerderijen anders dan bij ons. Ze noemen ze Fazenda’s en het zijn enorme stukken land, waar je de koeien moet gaan zoeken. Te paard! Freek gaat mee met de Braziliaanse cowboys met hun lasso’s en Pantaneiro-paarden. Ondertussen ontdekt hij een vijgenboom die een palmboom aan het wurgen is en komt hij een heel zeldzaam hert tegen.

bekijk hier de aflevering

16. Rwanda – bewoners van het bamboebos

Het Afrikaanse landje Rwanda staat bekend om haar vele heuvels, bergen en zelfs vulkanen. Sommige vulkanen slapen, andere zijn heel actief. De vruchtbare grond rondom vulkanen trekt namelijk altijd veel dieren aan. In het mysterieuze bamboebos aan de voet van de vulkaan ontdekt Freek een heel grappig aapje, de gouden meerkat! Er blijkt een enorme groep van deze dieren in de boomtoppen te ritselen. Gouden meerkatten zijn namelijk dol op bamboe en dus graag geziene gasten in dit bos!

bekijk hier de aflevering

17. Brazilië – verstoppertje in de Pantanal

Freek speelt verstoppertje met dieren in de Pantanal van Brazilië. Of beter gezegd, de dieren spelen verstoppertje met Freek. Is het een tak? Nee, het is een vogel! De reuzennachtzwaluw is de koning van de camouflage en is dol op dit spelletje. Andere dieren die zich graag verdekt opstellen zijn katachtigen. Als het donker wordt, gaat Freek op avontuur en vindt het favoriete plekje van de ocelot, een acrobatische kat die zich ’s nachts wel laat zien!

bekijk hier de aflevering

18. Sri Lanka – overal dieren!

Freek ziet op het prachtige eiland Sri Lanka overal dieren! Hij komt het dikke broertje van de vleermuis tegen: de vleerhond. En een reuzeneekhoorn! Maar het barst hier ook van de wilde zwijnen die verdacht veel lijken op het broertje van de Afrikaanse savanne.

bekijk hier de aflevering

Zapp Your Planet-afleveringen

het haaienparadijs

In deze speciale aflevering gaat Freek voor Zapp Your Planet op expeditie naar het eilandje Bimini. Een haaienparadijs! Het stikt hier van de haaien. Hij ontdekt de Caribische Rifhaai, die heel nieuwsgierig is. Ook komt Freek één van de coolste haaien tegen, die helaas wordt bedreigd omdat er zoveel op wordt gevist: de hamerhaai. Die heeft een bizarre kop waarbij de ogen op een soort vleugels zitten aan de zijkant van zijn hoofd. En hij kan ook stereo-ruiken!

bekijk hier de aflevering

haaien beschermen

Freek reist speciaal voor Zapp Your Planet naar een tropisch eiland bij Maleisië. Op de vismarkt vindt hij er hamerhaaien waar de vinnen vanaf zijn gesneden. Een bedreigde diersoort, die hier te koop is om op te eten, belachelijk! Onder water laat Freek zien hoe belangrijk het is om de haai te beschermen. Bij het koraalrif komt hij heel veel vissen tegen én een witpuntrifhaai. Een machtig dier dat in de zee hoort, en niet in de soep.
 

bekijk hier de aflevering