Freek Vonk reist met zijn vaste team van Noorwegen naar Mozambique en van Australië naar Suriname om de mooiste dieren te filmen. Op veilige afstand bekijkt hij een groep leeuwen in Mozambique, hij zwemt met de allergrootste vis ter wereld in Australië, eet een groene wevermier, wordt gekust door een wolf in Noorwegen en spot natuurlijk mega veel slangen.

Walvishaai special 

De walvishaai is de allergrootste vis van de wereld. Freek neemt je mee naar de westkust van Australië. Hij bekijkt walvishaaien vanuit de lucht en vanaf het water. Vervolgens komt een van z’n dromen uit en zwemt hij een stuk met dit statige dier mee onder water.  

Bekijk de aflevering

Duivels van de woestijn 

Freek is vandaag ver van de bewoonde wereld, in de outback van Australië. Hij ziet een hagedis die een en al schubben en stekels is: de bergduivel. Veel duivelser dan die hagedis is de giga giftige mulgaslang. Freek laat er een zien maar waakt ervoor dat de gevaarlijke slang niet boos wordt.  

Bekijk de aflevering

Koning van de hagedissen 

De reuzenvaraan is de grootste varaan van Australië. Freek is onder de indruk van zijn krachtige poten. In de woestijn gaat Freek ook op zoek naar twee gekko’s, de doornstaartgekko en de knopstaartgekko.  

Bekijk de aflevering

Oog in oog met de anaconda 

Om heel diep in de rimboe van Suriname te kunnen komen, laat Freek zich door een helikopter in de rivier droppen. Daar slaat hij z’n tent op. En zo lukt het hem om oog in oog te staan met de grootste slangensoort ter wereld: de groene anaconda. Deze machtige slang is één bonk spieren, geen prooi is hem te groot.  

Bekijk de aflevering

Stofzuigers van de jungle 

In de rivieren van Suriname gaat Freek op zoek naar piranha’s. Hij vangt een roodstaartmeerval. Deze grote vissen noemen ze ook wel de stofzuigers van de jungle. Aan land ziet hij verstopt tussen de bladeren een lanspuntslang. Deze slangen zijn berucht en gevaarlijk. Zelfs Freek wordt er een beetje nerveus van. 

Bekijk de aflevering

Opvallende savannedieren 

Van zeer klein tot wonderlijk hoog: vandaag bekijkt Freek op de savanne van Mozambique twee bijzondere dieren. Allereerst de bloeddorstige Matabelle mieren. Zij zijn op oorlogspad en plunderen een termietennest. Daarna spot Freek een kudde giraffen. 

Bekijk de aflevering

Afrikaanse leeuw special 

Op de savanne in Mozambique gaat Freek op zoek naar leeuwen. Leeuwen staan aan de top van de voedselketen en worden niet voor niets koningen genoemd. Wat een bazen. Na enkele sporen te hebben gevolgd vindt Freek een kleine groep. En die blijkt een mooie verrassing bij zich te hebben. 

Bekijk de aflevering

Slimme jagers 

Freek is op de savanne van Mozambique en vertelt over de roze pelikaan, de zwaarst vliegende vogel ter wereld. Dan ziet Bassie wat kruipen: het is de levensgevaarlijke pofadder. Zonder de veiligheid uit het oog te verliezen laat Freek zien hoe razendsnel deze slang kan aanvallen. 

Bekijk de aflevering

 

Exclusief in Australië 

De drie dieren die Freek in deze aflevering laat zien komen alleen in Australië voor. Zoals de prachtige geschubte dennenappelskink en de baardagame, die kan zwaaien en knikkebollen. Maar ook de woma, een gravende wurgslang.  

Bekijk de aflevering

Vreemde snuiters onder water 

Ningaloo Reef aan de westkust van Australië biedt ongelofelijk veel moois. Freek laat je in deze aflevering bijzondere waterdieren zien: schildpadden, haaien, roggen en de indrukwekkende reuzenmanta. En hij krijgt een kusje van een zeeslang. 

Bekijk de aflevering

Afrikaanse longvis special 

Freek is in Mozambique en duikt in deze special 400 miljoen jaar terug in de tijd, want zo lang bestaat de Afrikaanse longvis al. Met speciale hulpmiddelen lukt het Freek er een te vangen. Maar is een longvis met die vinnen als pootjes en longen in plaats van kieuwen wel een vis? 

Bekijk de aflevering

Hoog op de berg 

Hoog op de Gorongosa berg gaat Freek op zoek naar nachtdieren. Hij vindt in het donker de klauwkikker, een kikker die niet kan springen. In de vroege ochtend ziet hij een Gorongosa rotsgekko. Heel speciaal, want nog niet zo lang geleden wisten we niet eens dat dit dier bestond.  

Bekijk de aflevering

Moerasbewoners 

Het moerasgebied van Darwin in Australië zit vol leven. Freek vindt er groene wevermieren, maar ook fanatieke visjagers als reigers en lepelaars. Even verderop treft hij het grootste knaagdier van Australië, de zwartvoetboomrat. 

Bekijk de aflevering 

Figurant in een dino-film 

In het Australische Darwin spot Freek een heel bijzonder reptiel: de kraaghagedis. Met hun kraag uitgeklapt en sprintend op hun achterpoten zijn het net dinosauriërs. Freek duikt onderweg ook nog een sloot in en laat een slangenhalsschildpad zien. 

Bekijk de aflevering

On the road 

Freek gaat ’s nachts in de buurt van Darwin Australië op pad om dieren langs de weg te spotten. Zo komt hij de reuzenpad tegen. Dit is de grootste én de giftigste pad van de wereld. Freek spot ook de prachtig getekende en kleurrijke waterpython.  

Bekijk de aflevering

Wolven special 

In Noorwegen bezoekt Freek een roedel wilde wolven in een uitgestrekt en ijzig koud natuurreservaat. Tussen deze grote roofdieren ondergaat Freek een uniek begroetingsritueel. Ondertussen vertelt hij je alles over deze bijzondere dieren. 

Bekijk de aflevering

Wintersporters 

Freek is in het koude Noorwegen. Hier komt hij rendieren tegen. Met hun brede hoeven zakken ze niet weg in de sneeuw. Ook treft hij de Euraziatische lynx, een extreem schuw dier en mede daardoor een van de beste jagers van de wereld.  

Bekijk de aflevering

Vreemde snuiters 

Langs de jungle ziet Freek een kolenbranderschildpad de weg oversteken. Wat een traag beest. Zo’n zwaar schild meetorsen valt ook niet mee. Wat later ziet Freek met zijn getrainde ogen een heel bijzonder dier: niet te onderscheiden van dorre bladeren ligt er een pipa, ook wel de Surinaamse pad genoemd. Een platte kikker met een bizar uiterlijk. 

Bekijk de aflevering

Woestijnrakkers 

Diep in de outback van Australië gaat Freek op zoek naar woestijndieren. Freek treft overdag de doornstaartskink, een van de 450 soorten skinken van Australië. Als hij ’s nachts op pad gaat, ziet hij een woestijnschorpioen. 

Bekijk de aflevering

Spoorzoeken

Op de savanne van Mozambique gaat Freek op zoek naar grote landdieren. Via sporen als poep, paadjes in het gras en modder op de bomen spot hij nijlpaarden en Afrikaanse olifanten. Ondertussen laat hij ook nog een kolonie wevermieren zien. 

Bekijk de aflevering