Prof. dr. Freek Vonk laat zien hoe groots de natuur is. Hij reist de hele wereld over op zoek naar de meest bijzondere dieren. En soms vindt hij die dichterbij dan je denkt.

Pas op: vreemde vogels!

Freek gaat op zoek naar gevaarlijke loopvogels. Op de grond vindt hij iets dat lijkt op een fruitsmoothie: het is kasuarispoep. Deze grote zwarte vogels kunnen enorm hard trappen. Voorzichtig legt Freek uit waar de grote helm op hun kop voor dient. Bij een prachtig rotsachtig gebied vindt hij echte acrobaten: rotskangoeroes. Deze dieren zijn perfect aangepast aan hun omgeving en ze springen meters ver. 

Bekijk de aflevering hier

Van pluizig en lui naar sluw en snel

 In de zinderende hitte van Australië bewondert Freek koala’s. Deze typische Australische dieren leven in eucalyptusbomen, waar ze hun buikjes rond eten aan bladeren. Zo pluizig en schattig als koala’s zijn, zo snel en sluw is de slang op de weg, waar Freek op af rent. Die tapijtpython is niet giftig, maar kan wel hard bijten.

Bekijk de aflevering hier

Zwemmen met krokodillen 

Freek en z’n team logeren in een oud vissershuisje midden op zee. Om te kunnen zwemmen met krokodillen moeten ze goed uitgerust zijn, want deze efficiënte roofdieren zijn levensgevaarlijk. Gewapend met een grote stok gaat Freek het water in en zwemt oog in oog met een spitssnuitkrokodil. Zou geluidsman Bange Bassie het ook aandurven? 

Bekijk de aflevering hier

Duiken in de Caribische zee 

Als Freek gaat duiken heeft hij veel minder tijd om dieren te spotten dan boven water. Dat komt natuurlijk door de beperkte hoeveelheid zuurstof in z’n tank. In de zee bij Mexico ziet hij prachtige dieren: waaronder murenes met scherpe tanden, gigantische tarpoens en een megarelaxte zeekoe.  

Bekijk de aflevering hier

Spektakel in de junglegrotten  

Cenotes zijn een bijzonder natuurverschijnsel in Mexico: het zijn onderwatergrotten. Freek neemt een duik in de spectaculaire kleurenpracht: het water is er soms zout en soms zoet. Langs de kant vindt hij tijdens een pauze een joekel van een vogelspin. In het zuiden van Mexico bezoekt Freek een andere grot. Daar komen iedere avond zó veel vleermuizen uitgevlogen, dat het lijkt of er een vulkaan uitbarst! Verderop, in andere de grotten leven vleermuizen. Wat zijn het er veel! 

Bekijk de aflevering hier

Zoogdieren die eieren leggen

De Australische Margit vangt dieren op die hulp nodig hebben. In Australië leven unieke diersoorten die alleen daar voorkomen. Freek helpt mee en laat een aangesterkt vogelbekdier vrij in de natuur. Het is het gekste dier dat hij ooit heeft gezien: met de snavel van een eend en de staart van een bever. Ook de mierenegel is bijzonder, met een buisvormig snuitje en harde stekels.  

Bekijk de aflevering hier

Insecten op de versiertoer 

Freek is dol op insecten. Je hebt ze in alle kleuren en maten. In een holle boom vindt hij een reuzengrottenkakkerlak, een van de grootste kakkerlakken. Op het mos trippelt een miljoenpoot op de versiertoer achter een vrouwtje aan. De zweepspin is misschien niet moeders mooiste, met die zwepen kan hij wel z’n buit binnenhalen. Of een leuke vrouwtjeszweepspin… 

Bekijk de aflevering hier

Zwemmen met een zeeslang 

Om zeeslangen te vinden moet Freek al voor het licht wordt de zee op. Gelukkig staat hij graag vroeg op. Speurend over het water vindt hij de extreem giftige geelbuikzeeslang. Later die dag ziet hij in de jungle tussen oude blaadjes op de grond een voorbeeld van perfecte camouflage…  

Bekijk de aflevering hier

Zwarte kaken en scherpe scharen 

Vanuit een boomhut gaat Freek op zoek naar dieren met grote zwarte kaken, een hoorn op de kop en een lange sabel… gele neushoornsprinkhanen. Die kunnen keihard bijten! In de jungle van Costa Rica moet Freek sowieso oppassen, het wemelt er van de gifslangen en schorpioenen. 

Bekijk de aflevering hier

Gifslangen in Nederland 

Freek is op pad in eigen land. Hij bezoekt Drenthe, de dunst bevolkte provincie van Nederland. Op een van de heidevelden spot hij de bekendste slang van Nederland: het is een adder! In het bos stuit hij op een dassenburcht. Dassen zijn, op de wolf na, de allergrootste landroofdieren van Nederland. Lukt het Freek om deze schuwe dieren te laten zien?  

Bekijk de aflevering hier

Hamerhaaienonderzoek 

De onderwaterwereld beslaat meer dan de helft van de aardbol. Veel vissen en andere dieren die hierin leven worden bedreigd. In Costa Rica doen wetenschappers onderzoek in de kraamkamer van hamerhaaien. Freek helpt mee en vangt deze vreemd uitziende babyhaaien. Door onderzoek te doen kunnen we hamerhaaien beter beschermen.  

Bekijk de aflevering hier

Bazen van de Hollandse wateren 

In Gelderland, de grootste provincie van ons kikkerlandje, bezoekt Freek een beverparadijs. Tussen water en eilandjes ziet hij knaagsporen aan bomen die wijzen op de lokale houthakkers: bevers. Het zijn na de capibara’s de grootste knaagdieren ter wereld. Freek duikt ook zelf het water in tussen baarzen, snoekbaarzen en de eindbaas: de snoek. Snoeken zijn hinderlaagjagers, de krokodillen onder de vissen. 

Bekijk de aflevering hier

Hindernisjagers in het regenwoud 

Freek begint de dag met een jungledouche! In het regenwoud treft hij dieren die niet groot zijn maar wel heel cool. Zo is de helmleguaan net een kleine draak. Goed gecamoufleerd in de bomen. Nog beter verstopt zit de bladbidsprinkhaan. Ook niet groot, maar wel een snelle sluwe sluipmoordenaar. 

Bekijk de aflevering hier

Luilakken in nood 

De langzaamste zoogdieren ter wereld, luiaards, zijn kwetsbaar. Freek bezoekt een opvangcentrum waar gewonde dieren kunnen herstellen. Een van de luiaards heeft een noodgeval: hij moet poepen! Net als bij alles gaat ook dat super langzaam. Gelukkig is Freek in de buurt om het dier een handje te helpen. Hoe schattig is dat! 

Bekijk de aflevering hier

Olifantenscheet

Freek Vonk ruikt in Nepal iets bekends: de scheet van een olifant. Hij volgt z'n neus. Aziatische olifanten zijn groot en zwaar, maar er een vinden is moeilijk. Stampen als een olifant? Met hun speciale voeten hoor je ze niet aankomen. Plotseling blijkt er een mannetje heel dichtbij te staan. Oppassen geblazen voor Freek en z'n team.

Bekijk de aflevering hier

Onderwaterreuzen

Freek Vonk is op de Azoren en gaat op zoek naar de grootste onderwaterdieren ter wereld. Al snel zwemmen er dolfijnen naast de boot, Freek aarzelt geen moment en duikt in het water. Terwijl hij nageniet van deze ervaring spot hij een grote schaduw: het is een walvishaai. Niet veel later ziet hij ook een potvis wegduiken: gaat het Freek lukken om deze potvis onder water te ontmoeten?

Bekijk de aflevering hier

Pico bello duikspektakel

Freek Vonk en z'n team gaan snorkelen en duiken bij het eilandje Pico, op de Azoren. Vanuit de boot spot Bassie een prachtige karetschildpad. Tijdens de duik kijken ze hun ogen uit: ze zien een vuurworm, adelaarsroggen, zee-egels en een enorme tandbaars. Aan het eind van de dag worden ze tijdens het terugvaren nog getrakteerd op iets gaafs... het lijkt wel een Portugees oorlogsschip.

Bekijk de aflevering hier

Dierenprintjes op de savanne

Vaak moet Freek Vonk snel achter een dier aan, maar niet bij de luipaardschildpad. Behalve hetzelfde printje heeft dit dier helemaal niets van een luipaard. Komt Freek die sluipmoordenaar ook tegen? Giraffen hebben ook een printje, maar die zijn door hun lange nekken makkelijk te spotten.

Bekijk de aflevering hier

Verstoppertje met olifanten?!

Op de Afrikaanse savanne vind je de grootste landdieren: olifanten. Freek Vonk spot een kudde die het water oversteekt. Op zijn tocht naar de overkant, ziet Freek cheeta's en een Keniaanse kameleon. Na een korte zoektocht treft hij de grote, vriendelijke reuzen opnieuw. Van dichtbij ziet hij hoe de olifanten oververhitting proberen te voorkomen.

Bekijk hier de aflevering

Onderwater avontuur

Duiken met een zuurstoftank is de ideale manier om rustig al het moois in de onderwaterwereld te kunnen bewonderen. Freek Vonk en Bange Bassie zien onder andere een reuzenkrab met enorme scharen. Bassie ziet dat de tank van Freek niet goed vastzit. Terwijl ze dat fixen zwemt er een verpleegsterhaai voorbij. Wat een avontuur.

Bekijk de aflevering hier