nieuwe afleveringen

Emma, Philomène & Theun

18 december 2022

In deze aflevering vertelt Theun hoe het volgen van zijn hart hem altijd een goed gevoel geeft. Emma heeft een nierziekte, maar laat zich er zeker niet door kisten. Philomène is vaak alleen op het schoolplein wat haar verdrietig maakt, maar ze weet een manier te vinden om zichzelf te troosten.

Kimberly, Dani & Lieke

In deze aflevering zie we Lieke die ‘s avonds altijd de grootste ster in de lucht zoekt, omdat haar vader daar is. Kimberly weet wel wat zij zou doen als ze koningin van Nederland was en Dani zamelt geld in om de planeet (en zijn lievelingsdier!) te redden.

seizoen 5

vanaf zondag 1 mei, 18.40 uur, NPO Zapp

Hoofdzaken is terug met vier extra afleveringen. In de eerste uitzending leert Marko over de ramadan. Ilias vertelt dat het vasten hem helpt om zijn ware kracht te ontdekken en Nylah heeft dit jaar voor de eerste keer met de ramadan meegedaan, maar weet al wat zij met het Suikerfeest als eerste gaat eten.

Sommige kinderen vertellen iets over het onderwerp pesten. Bijvoorbeeld Lily, die vertelt dat ze soms niet mee mag spelen omdat andere kinderen zeggen dat ze ‘pluishaar’ heeft, in plaats van ‘gewoon stijl haar’.  Ook Stijn heeft last gehad van pesterijen, maar heeft met hulp van zijn vrienden nu meer zelfvertrouwen gevonden.

Dit seizoen is er een speciale aflevering over de oorlog in Oekraïne. Josephine woonde daar en vertelt Kapper Marko hoe zij naar Nederland is gekomen toen de oorlog begon. Davy’s oma woont in Oekraïne en hij maakt zich soms flink zorgen om haar. Aloyse zamelt geld in om mensen in Oekraïne te helpen, door zelfgemaakte poppetjes te verkopen.

Hoofdzaken heeft al drie eerdere seizoenen, en won jeugdtelevisie-prijzen zoals de Prix de Jeunesse en de Japan Prize. Nu is het programma terug met vier afleveringen, ook dit keer met ontroerende en oprechte verhalen. Pas als alle kinderen tevreden zijn met hun nieuwe coupe zit de aflevering erop.

over dit programma

Of het nou gaat over angst, liefde, stress, groter worden of je eigen lichaam, in Hoofdzaken vertellen de geknipte kinderen altijd openhartig en zonder gêne hun verhaal. Grappige en ontroerende verhalen vol anekdotes die voor veel kinderen én hun ouders herkenbaar zullen zijn. Het gesprek is pas klaar als de kinderen helemaal tevreden zijn met hun nieuwe coupe.

De kinderen delen uiteenlopende verhalen, zoals Kian die al zijn karatewedstrijden wint en Matthijs die vertelt waarom het belangrijk is om op jezelf te vertrouwen. Ook zien we Lara die uitlegt waarom zij in een taal kan zingen die ze eigenlijk niet begrijpt. 

Er worden ook serieuze gesprekken gevoerd. Zo vertrouwt Elody ons toe waarom haar moeder niet voor haar kan zorgen. Benjamin geeft een lesje omgaan met stotterende mensen en Marie Claire vertelt waarom haar twee vriendinnen éxtra bijzonder zijn.

over kapper Marko

Al ruim de helft van zijn leven hanteert Marko Suds (46) de schaar. Hij werkte in verschillende salons, gaf les op de Kappersacademie en is sinds 2005 eigenaar van een kapperszaak in het hart van Breda. Marko is een vakman met humor die zijn stiel serieus neemt en met een positieve houding mensen graag laat praten.

extra's