Toen Diederik Kreike en Ayrton Fraenk op Facebook een verfrommeld briefje zagen met daarop ‘VPRO zoekt presentatieduo’, wisten ze eigenlijk niet goed of dat nou serieus was. Inmiddels hebben ze twee seizoenen van het heerlijk inclusieve jeugdprogramma ‘Koken met konijnen’ gemaakt en start 2 januari aanstaande het nieuwe seizoen.

Patricia Beekelaar, 20 december 2021

Eerst even terug in de tijd: zijn jullie zelf opgegroeid met Villa Achterwerk?

‘Zeker, dat stond standaard aan,’ beaamt Ayrton. ‘Ik was heel erg fan van Roos en haar mannen, want dat was leuk en een beetje weird. En ik was ook altijd erg onder de indruk van Purno de Purno, waar ik eigenlijk niks van snapte, maar juist daarom was het interessant’. Diederik vult aan: ‘Ik keek iedere zondagochtend samen met mijn ouders in het grote bed naar Villa Achterwerk en als Lekker dansen van Maxim Hartman kwam, dan deden we altijd mee.’

Ook dit seizoen wordt weer volop gedanst

Van voor de tv naar voor de camera, hoe is dat gegaan?

Ayrton: ‘Toen ik die vage oproep op Facebook zag, had ik daar eigenlijk absoluut geen zin in, dus Diederik zou het eerst met iemand anders samen doen.’

Diederik: ‘Een gezamenlijke vriend van ons leek het leuk maar bedacht zich op het laatste moment. En toen wilde Ayrton het toch wel proberen.’

Ayrton: ‘De oproep bleek viral te zijn gegaan. We moesten een video opsturen waarin we ons voorstelden terwijl we een ei bakten en dat leverde ons een auditie op bij programmamaker en regisseur Charlotte Hoogakker. We bleken uiteindelijk de enige te zijn met wie ze verder wilde praten, dus ja, het klikte eigenlijk wel meteen.’

Op de dag zelf is het go with the flow en hebben we veel vrijheid

Diederik Kreike

En zo presenteerden jullie dus ‘ineens’ Koken met konijnen. Wat maakt het zo’n leuk programma om te maken?

Diederik: ‘Ayrton en ik kennen elkaar al heel lang en hebben allebei een theaterachtergrond. Als we een opzet krijgen voor een aflevering dan zit daar veel ruimte in voor eigen inbreng. Natuurlijk zijn er teksten en de zijn de interviews voorbereid, maar op de dag zelf is het go with the flow en hebben we veel vrijheid.

Ayrton voegt daar lachend aan toe: ‘Er wordt heel veel geïmproviseerd én er wordt heel veel uitgeknipt. We hebben veel eigen grapjes, inside jokes en echt ons eigen taaltje.’

‘Negen van de tien grappen halen niet eens de uitzending, je zou er zo een hele blooper of Kerstspecial mee kunnen vullen,’ beaamt Diederik.

De programma’s van VPRO Jeugd zijn ‘andere koek’. Wat maakt dat Koken met konijnen hier ook zo goed tussen past?

Ayrton: ‘Wat ik zelf zo leuk vind aan het programma is dat we theater op tv brengen en wat we maken is heel theatraal. En net als dat je vroeger de programma’s van Villa Achterwerk niet altijd helemaal begreep en dat oké was, zo is dat bij ons ook. Je hoeft niet alles te snappen, soms gaat het wat snel, maar dat is ook deels wat het leuk maakt. Zo laat je voor kinderen ruimte over.’

Geen gesneden koek dus.

Diederik: ‘Waar wij persoonlijk ook veel reacties op krijgen, is de nagellak en het haar en dat soort dingen en dat zijn ook bewuste elementen om andere gezichten op tv te laten zien. Het zien van nieuwe vormen en smaken wat betreft genderexpressie of genderidentiteit. Ook dat is andere koek.'

tekst loopt door onder de afbeelding

Nu dan een reeks met bekende baasjes en beesten. Wie heeft jullie het meeste verrast?

Diederik: ‘We hebben een grand finale met Jurre Geluk, compleet met videoclip en kostuums, daar kijk ik wel echt naar uit.’

Ayrton: ‘Ik kijk heel erg uit naar de aflevering met TikTok-ster Sherell Martini. Ik kende haar niet en we hadden twee uur gerekend om een TikTok-video met haar op te nemen maar dat stond er binnen 10 minuten op. De rest van de tijd liepen we de clown uit te hangen in een soort morphsuites.’

Diederik: ‘Als je het hebt over Purno de Purno, dan waren wij de nieuwe versie!’

Als we zelf andere koek willen bakken in de kerstvakantie, wat is dan jullie favoriet die jullie willen tippen?

Diederik: ‘We hebben ooit in het eerste seizoen infinity broodjes gebakken voor honden en die waren zo lekker!’

Ayrton: ‘Ik vond de Spaanse tapashapjes uit seizoen 1 ook heel lekker. Onze culinaire redactie bedenkt de recepten en laat die checken door een dierenarts zodat we zeker weten dat de dieren het mogen hebben. Ook de aankleding wordt vooraf door het team bedacht maar uiteindelijk in de aflevering zijn we lekker creabea en gaan we helemaal los.’

Een nieuw jaar, een nieuwe reeks?

Diederik: ‘Voor Koken met konijnen is nog niets concreet helaas maar het lijkt me ook heel tof om meer op de achtergrond te werken en na te denken over wat voor kinderprogramma ik zou willen maken. We werken allebei in het theater en zijn nu door corona bezig met agenda’s voor over anderhalf jaar. Alles is uitgesteld of vindt juist tegelijkertijd plaats, dat maakt plannen maken wel heel lastig.’

Ayrton: 'Ik zou wel willen dat er meer theater op tv komt, dat vind ik een leuke missie als het gaat om andere programma’s maken. En voor Koken met konijnen lijkt het me heel leuk om een Kerstspecial te maken. En een Valentijn special en een voor Dierendag. Genoeg te verzinnen!’