In de muzikale podcast Rocco, Sophia en de Zwarte Dood worden jonge luisteraars meegenomen op een avontuurlijke reis naar de veertiende eeuw, toen Europa werd geteisterd door de mysterieuze Zwarte Dood. De achtdelige serie is een zoektocht naar een manier om de pest buiten de deur te houden, boordevol geheimzinnige figuren, middeleeuwse magie, zweren en bulten.

over deze podcast

Rocco, Sophia en de Zwarte Dood vertelt het verhaal van Rocco Romano: de slechtste journalist van Nederland. Hij woont in het pittoreske Deventer en leeft een prettig leven met zijn rat Leo. Althans, tot zijn baas hem belt.

Hij moet onmiddellijk met een geweldig stuk komen, of hij wordt ontslagen. Wanhopig op zoek naar een verhaal belandt Rocco op de antiekmarkt. Daar ruikt hij aan een oude pispot en valt dwars door de tijd.

Zo belandt hij in het Deventer van de veertiende eeuw, waar hij Sophia ontmoet, een vastberaden meisje van twaalf jaar dat op zoek is naar een geneesmiddel voor haar doodzieke broertje, die lijdt aan de pest.

Samen gaan ze naar Geert Grote, de man met alle antwoorden, en zo begint een epische queeste op zoek naar de kuur.

over de afleveringen

Aflevering 1: De slechtste journalist van Nederland

Rocco Romano, de slechtste journalist van het land, krijgt een laatste kans. Hij moet een geweldig verhaal zien te vinden, of hij wordt ontslagen. Aniek Antiek probeert hem op de markt een oude pispot aan te smeren, en zet daarmee een bizar avontuur in gang.

Aflevering 2: De tijd van de pest

Rocco gelooft zijn ogen niet: hij is in de middeleeuwen terecht gekomen! Zijn kleren ruiken naar pis en hij wil naar huis om te douchen. Maar hoe? Hij ontmoet Sophia, die hem meeneemt naar Geert Grote: de man met alle antwoorden.

Aflevering 3: Hoog bezoek

Marek, het broertje van Sophia, heeft een mysterieuze ziekte. Rocco besluit mee te gaan op zoek naar een medicijn. Zo kan hij een goede daad verrichten en een geweldig verhaal maken. Maar wat kunnen ze doen?

Aflevering 4: Kaarsen, ketels en kruiken

Rocco, Sophia en Marek drijven in hun bootje over het Zwarte Water. In het donker schijnt een vaal licht. Zou daar de heks wonen die Marek kan genezen? In het bos slaat de twijfel toe. Hoe gevaarlijk is zo’n heks eigenlijk?

Aflevering 5: Waar is Marek?

Onze helden spoelen aan in Edam. Maar waar is Marek? Een groep pestlijders heeft zich rondom een grote boot verzameld. Daar schijnt een man te wonen die alle ziekten kan genezen. Is hij wel te vertrouwen?

Aflevering 6: Geen tijd te verliezen

Verslagen rijden Rocco en Sophia achterop een hooiwagen naar Utrecht. Ze zien het allemaal niet meer zitten. Tot Rocco een goddelijke ingeving krijgt.

Aflevering 7: Dit was het dan

De bisschop in Utrecht lijkt de aangewezen persoon om onze helden te helpen. Maar deze vrome dronkenlap heeft andere plannen met Rocco en Sophia.

Aflevering 8: De plas van Geert

Eindelijk zijn onze helden weer op weg naar huis. Ze hebben Marek terug, en weten hoe ze de pest buiten de deur moeten houden. Wat kan er nu nog fout gaan?

colofon

De serie werd geschreven en geregisseerd door Tom Hofland en Pascal van Hulst. Zij verzorgden ook de montage en het sounddesign. Het idee, de research en het lesmateriaal kwam van Patsboem! Educatief. Alle stemmen werden verzorgd en geïmproviseerd door het Amsterdamse theatergezelschap De Theatertroep, voor deze gelegenheid bestaande uit Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Nicoline Raatgever, Judith van den Berg, Timo Huijzendveld, en Patrick Duijtshoff.

De liedjes werden geschreven en opgenomen door Coco Ropie en de Rat. Dat zijn Pascal van Hulst en Gijs Knol, met hulp van Don Duyns.

Veel middeleeuwse muziek die je hoort in de serie werd ingespeeld door Ensemble Corona, bestaande uit Valeria Mignaco (sopraan), Heleen Gerretsen (Blokfluit, cornetto), Margo Fontijne, (vedel en renaissancegamba) en Elly van Munster (plectrumluit, renaissanceluit).

Gijs Knol verzorgde de mixage, Remy van den Brand deed de eindredactie, Martin de Wind (Babylon), Ymke Kreiken (VPRO) en Katja Sokolova (VPRO) verzorgden de productie.

De tegel en alle andere tekeningen werden gemaakt door Jeroen de Leijer.

Rocco, Sophia en de Zwarte Dood is tot stand gekomen door financiering van het NPO Fonds.