Taarten van Abel

Nieuwe Taarten van Abel

Elke zondagochtend is het smullen bij Zapp. Want dan duikt bakker Abel, alias Siemon de Jong, de keuken weer in om samen met een jonge bakkersassistent een prachtige taart te bakken.

Het populaire VPRO jeugdprogramma Taarten van Abel, dat vorig jaar haar 12,5 jarig jubileum vierde, komt in 2016 terug met 13 kersverse afleveringen. Het recept =  samen met kinderen maakt Abel een overheerlijke taart voor een speciaal iemand. Uiteraard stelt Abel de vraag voor wie en waarom de taart is. En achter iedere taart schuilt een mooi, ontroerend of grappig verhaal.

Kijk alle taarten terug:

ERLIN

De vader van Erlin (12) lijdt aan Alzheimer. Haar vader Johan was vroeger een echte zeebonk en heeft Erlin’s moeder ontmoet op reis naar de Dominicaanse Republiek. Toen Johan de diagnose Alzheimer kreeg, zijn Erlin, haar zus en haar moeder naar Nederland verhuisd om hem te helpen. Erlin is heel bang dat haar vader haar gaat vergeten. Het was altijd feest als hij naar de Dominicaanse Republiek kwam en ze wil hem daarvoor bedanken. Ze houdt van hem en wil dit laten weten voordat zijn ziekte erger wordt. Ze wil een taart maken in de vorm van een gespierde arm met zeevaart tatoeages.

> 10 januari 2016 om 9.50 uur

Zarah

Zarah (8) wil een taart maken voor een meisje uit haar klas, Ami. Zarah voelt zich geen meisje maar een jongen. Hij draagt jongenskleren en wil bijvoorbeeld altijd naar het herentoilet. Hij vindt Ami een heel lief en aardig meisje en zou graag een keer wat leuks met Ami gaan doen. Daarom maakt hij een heuse Ami-taart, met alles wat Ami leuk vindt.

> 17 januari om 9.50 uur

julia

Julia (11) wil een taart maken voor haar tante. Haar tante gaat met Jessica trouwen en ze willen samen graag een kindje. Julia vindt het heel stoer van haar tante en Jessica dat ze durven te zijn wie ze zijn, ook al is dit soms moeilijk voor ze. Ze wil een hartentaart maken in de kleuren van de regenboogvlag.

> 24 januari om 9.45 uur

jeffrey

Jeffrey (12) wil graag een taart maken voor Ruurke. Samen met zijn tweelingbroer Jason ging hij iedere herfst- en meivakantie naar haar toe om daar de vakantie door te brengen. De man van Ruurke, Hans, is een paar maanden geleden overleden en dat vindt Jeffrey heel erg. Hij wil Ruurke bedanken voor de leuke tijd en alles wat ze samen met Hans in de vakantie ondernamen. Lekker fietsen, naar een pretpark, voetballen enzovoort. Dit soort dingen doet hij niet zo vaak met zijn moeder, omdat zij voor hun gehandicapte zus moet zorgen. Hij is blij met Ruurke en dat wil hij met een super mooie fietstaart laten weten. 

> 31 januari om 9.45 uur

shifany

Shifany (11) wil een taart maken voor oma Rinia, een markante vrouw uit de buurt die kinderen klaarstoomt voor de jaarlijkse missverkiezing op Kwakoe. Oma Rinia geeft de kinderen zelfvertrouwen, liefde, leert ze over de geschiedenis van Suriname en over de slavernij. Ouders die geen geld hebben krijgen van haar kleding. Ook neemt ze kinderen vaak mee op uitjes en ze betaalt alles uit eigen zak. Shifany vindt dit heel lief en wil samen met de andere missen de taart aan oma Rinia uitreiken om haar te bedanken.

> 7 februari om 9.45 uur

deyan

Deyan (9) wil een taart maken voor Lieke, zijn vriendinnetje. Ze hebben al vijf jaar een relatie. Hij is smoorverliefd op haar en wil graag nog super lang bij haar blijven. Dit wil hij kenbaar maken door middel van een hele mooie liefdestaart met panda’s (haar lievelingsdieren) en natuurlijk een boel hartjes. 

> 14 februari om 9.45 uur

kay

Kay (11) wil een taart maken voor Jasmin. Zij heeft hem geholpen van zijn angsten af te komen. Kay heeft veel meegemaakt en door Jasmin kan hij hier beter mee omgaan. Jasmin houdt heel erg van glimmers, dus Kay wil een glitter & glamour taart maken om haar te bedanken. 

> 21 februari om 9.50 uur

bianu

Bianu (11) wil graag een taart maken voor zijn stiefvader Erik. Erik is de allerliefste stiefvader van de hele wereld. Hij is altijd vrolijk, erg grappig en super sterk. Zijn stiefvader mag ook wel eens in het zonnetje gezet worden. Hij is een superheld en daarom verdient hij een superheldentaart.

> 28 februari om 9.50 uur

mileau

Mileau (12) is misdienaar in de kerk in Elsloo. Hij vindt het altijd gezellig om daar naartoe te gaan en alle rituelen uit te voeren. De rechterhand van de pastoor, koster Netje, doet alles voor iedereen en brengt Mileau overal naartoe. Mileau is erg blij met Netje en wil haar graag bedanken voor haar hulp met een mega mooie kerktaart.

> 6 maart om 9.50 uur

yves

Yves (12) wil een taart maken voor zijn moeder Wendy. Ze hebben veel meegemaakt met het gezin. Yves en zijn broers zijn vaak ziek geweest. Toch doet Wendy alles, ondanks alle zorgen, met een glimlach. Yves’ moeder denkt dat de taart voor opa is, maar eigenlijk is de kusjestaart voor haar! 

> 13 maart om 9.45 uur

alwin

Alwin (12) heeft iets goed te maken. Twee jaar geleden ontstond een ruzie met zijn vriend Jan Wicher over een ds kaartje. Sindsdien spreken zij elkaar niet meer en daar baalt Alwin enorm van. Vandaar dat hij voor hem een reuze Nooit-Meer-Botsen-Bol maakt met de hoop hiermee de vriendschap te kunnen herstellen.

> 20 maart om 9.50 uur

rosemarijn

Rosemarijn is hoteldebotel op Rolf, haar eerste vriendje. Rolf is populair en heeft nog twee andere vriendinnetjes. Dat vindt Rosemarijn maar niets. Rolf speelt accordeon en dus bakt zij een ‘bespeel mijn hartentaart’ om hem te vragen of zij zijn enige vriendinnetje mag zijn.

> 27 maart om 9.50 uur

siddh

Siddh heeft een lastige tijd achter de rug. Hij werd gepest en durfte niet meer over straat nadat hij door wat jongens in elkaar geslagen was. Zijn overblijfjuf, Angelique heeft in die tijd veel voor hem betekend, Angelique zijn zonnestraal. Hij is haar hier heel dankbaar voor en maakt een zonnentaart met daarbovenop een stoere draak, want dat is Angelique haar chinese sterrenbeeld.

> 3 april om 9.50 uur

Dilek

Dilek (11) wil een taart maken voor haar beste vriendin Naura. Soms hebben de twee ruzie, maar dat gaat al veel beter. De twee doen graag aan cheerleaden en appen wat af. Na dit jaar gaat Dilek naar de middelbare school en Naura naar groep 8. Om de vriendschap te vieren maakt ze een selfietaart met veel roze en paars.

> 10 april om 9.50 uur

Ruben

Ruben (8) wil graag een taart maken voor zijn opa en oma, omdat ze hem altijd zo verwennen. Met z’n allen op vakantie, naar Schiermonnikoog, noem maar op. Zijn opa en oma hebben een kleermakerswinkel, waar Ruben graag een handje helpt. Oma is een tijd ziek geweest en daar maakte Ruben zich best wel zorgen om. Gelukkig gaat het nu beter en wil hij met een coole caravan-kleermaker-taart laten zien hoe blij hij met ze is.

> 17 april om 9.50 uur

Lize Lotte

Lize Lotte wil graag een taart maken voor Myrte, haar therapeut. Lize Lotte heeft Gilles de la Tourette en Myrte helpt haar van haar tics en drang af te komen. Lize Lotte heeft bijna altijd last van haar tics, maar door tegenbewegingen zie je dat niet. Ze is Myrte heel dankbaar en daarom gaat ze samen met Abel een mooie bloementaart maken om haar te verrassen.

> 24 april om 9.50 uur

Ziggy

Tot 1,5 jaar geleden zag het leven van Ziggy er overzichtelijk uit. Hij woonde met zijn zus en ouders in Leidschenveen. Toen werd zijn moeder verliefd op een ander en vervolgens kreeg ook zijn vader een nieuwe vriendin… die woont in Amerika woont. Morgen vertrekt zijn vader naar de US, ze gaan mailen, skypen en Ziggy wilt zo vaak mogelijk naar hem toe vliegen. Maar hij gaat hem missen en verrast hem nu met een rasta-taart op zijn afscheidsfeest.

> 1 mei om 9.50 uur

Isa

Isa heeft iets goed te maken met haar 4 vriendinnen. Zonder het aan haar ouders te vragen, nodigde ze hen uit voor een slaapfeestje. Toen het zo ver was, waren haar ouders niet zo blij en besloten zij dat het feest niet door kon gaan. Isa schaamde zich hiervoor en wil haar vriendinnen nu verrassen. Ze bakt met Abel een bloementaart omdat het haar enorm spijt dat ze gelogen heeft.

> 8 mei om 9.45 uur

Taarten van Abel, gemaakt door productiemaatschappij Stormy Minutes voor de VPRO, één van de succesvolste kinderprogramma’s van de Nederlandse televisie, is bekroond met onder meer de Cinekid Publieksprijs (2008), Gouden Stuiver (2011) en de Ere Zilveren Nipkow Schijf (2012).

bekijk alle afleveringen: