Boer Boy
Wie zijn dat toch, die telers, boeren en groentemannen die Yvette bezoekt? Maak kennis met boer Boy: de biologische boer uit Weesp uit de allereerste aflevering van Koken met Van Boven. Yvette koopt bij hem rauwe melk. Maar hoe zit dat nu eigenlijk, met die rauwe melk van boer Boy?
De 'delicatessenzaak' van boer Boy
Wie op zoek is naar streekproducten is bij boer Boy aan de het goede adres. Het is niet alleen rauwe melk, wat bij hem ingeslagen kan worden. 'Het zijn vooral streekproducten. We hebben honing, sap, bier, soep. Limonadesiroop, worst en natuurlijk onze eigen gemaakte producten: melk, kaas en vlees.'
Ze werken nauw samen met bedrijfjes uit de buurt. Dat is niet allemaal biologisch, volgens Boy. ‘Maar we proberen zo dicht mogelijk uit de buurt geproduceerde producten te halen.’ De lijst gaat overigens door, na wat peinzen. 'Oh ja. We hebben ook groentepakketten van een andere biologische tuinderij. En gerookte kaas. Het is een beetje delicatessenzaak-achtig.’
Rauwe melk ligt niet in het koelvak van de supermarkt. Waarom?
'De kans dat je van rauwe melk ziek wordt is geloof ik tienduizend keer kleiner dan van schelp-en schaaldieren die je gewoon in de winkel kunt kopen. Maar er is wel een risico. Nederland is in Europa ten opzichte van rauwe melk een vrij frigide land. Dat heeft ook vooral te maken met imago.'
Het melkimago van Nederland. Een melkschandaal op Nederlandse bodem kan namelijk gevolgen hebben voor de Nederlandse melk export. 'Als we een goeie zeventig, tachtig procent van onze melk exporteren naar landen als China en Rusland, en er is een schandaal: dan slaan die landen op tilt. Als zij stoppen met het inkopen van onze melk, dan hebben wij hier een probleem. Vandaar dat ze er zo voorzichtig mee zijn.'
Bacteriën + rauwe melk
'Bacteriën worden haast overal wel toegevoegd. Voor alle zure zuivelproducten waar kaas er bijvoorbeeld ook eentje van is, heb je een startcultuur. Op de heel traditionele bedrijven, en dat zijn er maar een handjevol in Nederland en Europa, hebben ze de culturen zelf nog.'
'Zij kweken iedere keer een beetje melk door. Dat gaat dan van week tot week, waarin de melk verzuurt. Dat gebruiken ze steeds weer een beetje in de producten. Het is heel traditioneel en ook vrij fragiel. Want het kan ook misgaan. Je moet echt goed weten wat je doet wil je het goed voor elkaar hebben. Als er een verkeerde bacterie in je startcultuur komt, is je hele productie verpest.'
'Wij doen dat niet, en eigenlijk de meeste bedrijven doen dat niet. Aan de rauwe melk, waarin alle omgevingsbacteriën in zitten, voegen we nog een extra stoot toe waarvan we zeker weten dat het goed is. En dan gaat het z’n gangetje.'
Voor meer informatie over Boy en zijn bedrijf kun je terecht op www.degroenegriffioen.nl.