north sea jazz

, Bouwe van Straten

Vanmiddag barst het North Sea Jazz-festival weer los. Op vpro.nl een schaamteloos subjectieve selectie met Snarky Puppy, Steve Coleman, John Zorn en Graham Central Station.

Liefhebbers hebben de afgelopen dagen al kunnen genieten van de voorpret op Cultura, maar vanmiddag begint het echt: het North Sea Jazz Festival 2013. Radio 6 doet vanaf 14.00 uur tot diep in de nacht verslag van de eerste dag. Zaterdag en zondag kun je ’s avonds ook op Nederland 3 terecht, maar eigenlijk moet je ook dit weekend gewoon bij Cultura zijn, want daar is het zaterdag en zondag de hele dag North Sea Jazz wat de klok slaat (onderaan deze pagina vind je het hele uitzendoverzicht). Wij zijn in ieder geval nieuwsgierig naar de volgende acts:

snarky puppy

Men neme de drummer van Snoop Dogg, de toetsenist van Erykah Baduh, 25 roterende bandleden, een cocktail van rauwe funk, soul en blues, en voilà: Snarky Puppy. Gewoon lekker.

steve coleman and five elements

Onmogelijk in een paar woorden te vatten. De in elkaar grijpende, polyritmische patronen van Steve Coleman verraden een intellectuele inslag, maar bewegen zich vrijwel altijd over een subtiele, groovy  basis. Zijn laatste cd, waarop hij de biologische ritmes van het menselijk lichaam probeert te verklanken, is zijn meest toegankelijke in jaren.

graham central station

De godfather van de slapping bass begon in de jaren zestig bij Sly & the Family Stone, stoomde door met zijn eigen Graham Central Station en werkte in het nieuwe millennium regelmatig samen met Prince. Zijn voor de hand liggende show-elementen zien we graag door de vingers. Erg lastig om stil bij te blijven staan.

john zorn

Eclectischer dan John Zorn kom je ze niet snel tegen. Zijn carrière omspant jazz, country, metal, funk en klezmer, om maar een paar bewandelde paden te noemen. Hieronder zie je hem aan het werk in het Zuid-Franse Marciac, waar hij vorig jaar optrad. Op North Sea Jazz treedt hij zaterdag aan met vijf verschillende bezettingen, van 18.00 uur tot in de kleine uurtjes.

Nog geen keuze gemaakt? Botte Jellema maakt een De Avonden Guide to the North Sea Jazz Festival, samen met North Sea Jazz verslaggever Winfried Baijens van Radio 6.

Nog steeds je keuze niet gemaakt? Neus dan door de Tien tips voor North Sea Jazz van 3voor12.

north sea jazz op radio en televisie

Vrijdag
Cultura24, 14.00 - 20.30 uur
Radio 6, 14.02 - 01.00 uur

Zaterdag
Cultura24, 12.00 - 00.20 uur
Nederland 3, 21.55 - 0.05 uur
Radio 6, 12.02 - 1.00 uur

Zondag
Cultura24, 11.45 - 0.50 uur
Nederland 3, 31.10 - 0.45 uur
3FM, 20.02 - 0.00 uur
Radio 6, 12.02 - 1.00 uur

advertentie