david sedaris

, Wim Brands, boeken.vpro.nl, Katja de Bruin

Karl Ove Knausgård, David Grossman, Annie Proulx, David Sedaris, Lionel Shriver en Claire Vaye Watkins. Dat zijn de schrijvers die Wim Brands deze zomer heeft opgezocht. Schrijven, hoe doe je dat? Waar schrijf je over?

Deze week: David Sedaris

boeken op reis

zondag 22 september
18.50 - 19.20 uur, nederland 2
►bekijk alle afleveringen van boeken op reis

seks en toiletbezoek

Helaas haalt niet al het gefilmde materiaal ook de daadwerkelijke uitzending en daarom een kleine clip die de aflevering niet haalde, maar zeker wel de moeite van het delen waard is. 

giller

Er zijn niet veel schrijvers met de status van een popster, maar David Sedaris is er een. Iemand die volle zalen trekt, waar hij ook optreedt. Soms staat er iemand op in het publiek die zich luidop beklaagt over zijn vieze praatjes. Soms stelt iemand een volslagen idiote vraag. Dan zegt hij gewoon: volgende vraag. En soms kondigt de speaker van dienst hem aan alsof hij Justin Bieber is. Dan is de zaal al door het dolle heen voordat hij ook maar een woord heeft gezegd. Hij staat achter het gordijn te wachten, en moet dan maar hopen dat hij niet tegenvalt.

Op 30 september 2013 staat Sedaris, niet voor het eerst, in Carré en opnieuw zullen er honderden mensen zijn die zonder aarzelen veertig euro neerleggen om een kleine narcistische neuroot te horen voorlezen uit eigen werk. Werk waarin, zo werd in een bespreking van zijn nieuwste bundel in de New York Times opgemerkt, de stemmen weerklinken van zowel Anthony Trollope, P.G. Wodehouse en Alice Munro als Woody Allen.

Wim Brands typeert zijn schrijverschap als ‘een bewegend eiland waarop zijn tics en neuroses als vrolijke pinguïns heen en weer lopen’. [KdB]

'david sedaris is een optelsom aan tics'

Wim Brands legt uit waarom de aflevering met de schrijver de moeite waard is.
'Sedaris is, volgens mij, een hele goede schrijver, in de humoristische traditie van Mark Twain'.

in de avonden

David Sedaris was in 2011 in Nederland, voor kerstinkopen en een optreden in een tv-programma. Maarten Westerveen van De Avonden trof Sedaris op een regenachtige donderdag in de lobby van zijn hotel om het over zijn werk, zijn leven en zijn broer te praten. 

sedaris' nieuwste boek: de lachvogel

Wim Brands: "David Sedaris is meer dan een humoristische schrijver".

smaakmaker wim brands

advertentie