classic album: transformer

Het album Transformer maakte van Velvet Undergrounds frontman Lou Reed een internationale soloartiest. Vanavond: een Classic-albums aflevering over deze legendarische plaat.

Velvet Underground was door de invloed van Andy Warhol en the ‘Factory’ een invloedrijke band geworden. Het eerste solo album van Lou Reed werd slecht ontvangen, maar David Bowie bood aan om met Mick Ronson het volgende album van Lou Reed te produceren en dit aanbod resulteerde in Transformer.

In New York laten Lou Reed en technicus Ken Scott de originele opnames horen van Perfect Day, Vicious, Satellite Of Love, Walk On The Wild Side en andere nummers. In London laat basgitarist Herbie Flowers zien hoe de bas in Walk On The Wild Side is opgenomen. Dave Stewart van Eurythmics wijst op de invloed van Lou Reed op zijn werk als liedschrijver en muzikant.

David Fricke, editor van Rolling Stone en Lenny Kaye, muzikant en journalist leggen de invloed uit van de muziek van Lou Reed op vele generaties muzikanten. Er is archiefmateriaal van Lou Reed in concert, van de Velvet Underground en van Andy Warhol en The Factory. 

classics albums

Classic Albums is een documentaireserie over pop- en rockalbums, die worden beschouwd als de beste of meest opmerkelijke albums van een bekende band, of die een periode in de muziekgeschiedenis markeren. Muzikanten, producers en geluidstechnici ontleden de muziek en geven zo inzicht in de manier hoe het album is ontstaan.

´╗┐Nederland 3, 23.10u

op 3voor12

Nu online op 3voor12: Lou Reed live in Ahoy Rotterdam in 1984! Opname uit VPRO archief afgestoft en nu week online op #3voor12 site. 

http://3voor12.vpro.nl/luisterpaal/albums/Lou-Reed.html