film op 2: agora

Het historische drama Agora is een fel j’accuse in cinematografievorm: illustratie van de redeloosheid van religie.

Historische drama’s zijn vaak een uitstekende manier om actuele thema’s aan de snijden. Met Agora is dat niet anders, want de strijd tussen religie en ratio is behalve van alle tijden ook zeer actueel. Religieus geweld is doorlopend in het nieuws en wetenschappers proberen niet alleen tegenwicht, maar ook een rationeel alternatief te bieden. Toen de VPRO met filosoof Paul Cliteur sprak over moraal en wetenschap, haalde hij Agora aan om zijn pleidooi voor een seculiere moraal te onderstrepen.

De Griekse wiskundige, filsofoof en astronoom Hypatia (gespeeld door Rachel Weisz) vertegenwoordigt de voice of reason in de nadagen van het Romeinse Rijk, een samenleving op de rand van verval. In Alexandrië probeert ze de raadselen van de sterren op te lossen en draagt ze haar kennis ruimhartig over aan ieder die geïnteresseerd is. Om haar heen woedt een escalerend conflict tussen Grieks-Romeinse polytheïsten en christenen, dat uiteindelijk zal leiden tot de verbranding van de legendarische bibliotheek. Prachtige art direction en uitstekend spel, in dit intelligente pleidooi tegen extremisme.

Vrijdag 31 mei, Nederland 2, 23.00 uur

fel j'accuse in cinematografievorm

'Hypothese: als regisseur Alejandro Amenábar en zijn vaste co-scenarist Mateo Gil hun Agora in het heden hadden gesitueerd (...), dan had het duo voor de rest van hun dagen moeten onderduiken. In de kern is Agora namelijk niets anders dan een fel J’accuse in cinematografievorm: illustratie van de redeloosheid van religie.'

Aldus filmjournalist Oliver Kerkdijk op cinema.nl. Lees hier zijn lovende recensie:

Verder zoeken

Wat weet de mens nu werkelijk over de kosmos? Wetenschappers gaan in de voetsporen van Hypatia onverminderd door met het ontrafelen van de mysteriën van het universum. Ondertussen is nog steeds 85 procent van het heelal zoek en zijn er gerespecteerde wetenschappers die helemaal niet in de oerknal geloven. Labyrint en Noorderlicht leren je er meer over:

advertentie