best kept secret

Afgelopen weekend stonden 60 acts op Best Kept Secret. 3voor12 zocht uit wat je niet mocht missen, en maakte mooie opnames van de concerten.

best kept secret opnames van 3voor12

niet te missen

Keuzestress. Het is het lot van iedere festivalganger die een vette line-up voor z'n neus krijgt. Maar godzijdank is er VPRO's 3voor12, waardoor je door de bomen weer bos ziet. Onze redacteuren doen 12 tips van acts die je moet zien. Hier alvast vijf:

fuck buttons, vrijdag stage 2

Het Britse elektronische duo Andrew Hung en Benjamin John Power heeft inmiddels al vier jaar geen album meer uitgebracht. Fuck Buttons debuteerde in 2008 met Street Horrrsing, een abstracte, dreigende plaat. Opvolger Tarot Sport een jaar later was misschien nog wel indrukwekkender, vooral door de lange openingstrack Surf Solar, een bezwerend epos met heftige beats, drones en noise. Beiden platen kregen gemiddeld een 8.8 op Pitchfork. Het duo maakt traag bewegende synthesizernoise. 

savages, zaterdag stage 3

Vrouwelijk kwartet uit Engeland maakt muziek die diep geworteld is in de jaren tachtig. Frontvrouw is Jehn, die eeder in de Franse lo-fi band John & Jehn speelde. De dames spelen met klapperend baswerk, bikkelharde drums, ijle vocalen en dissonante gitaarpartijen stevige Britse postpunk. Door de BBC werden ze al genomineerd voor de sound of 2013. Het eerste album Silence Yourself kwam begin mei uit en kreeg van Pitchfork een 8,7. 

kurt vile, zondag stage 1

Deze kleine man met lang krullend haar, woonachtig in Philadelphia, startte in 2003 in samenwerking met zanger/gitarist Adam Granduciel het indierockduo the War on Drugs. In 2008 brak het duo door, maar Vile besloot een solocarrière te starten en bleek zeer productief: in amper vijf jaar tijd maakte hij vijf studioalbums. Hij maakte diverse lo-fi platen, waarbij hij zelf de muziekpartijen inspeelde. Vile is met zijn ontspannen gitaarpartijen en monotone stem een zeer getalenteerde singer-songwriter. Het geluid ligt tussen fuzzy rock en psychedelische folk. In april kwam de langspeler Wakin On a Pretty Daze uit, wat voor veel redacteuren instant jaarlijstjesmateriaal betekende en Album van de Week werd. Vile werd door Pitchfork uitgeroepen tot Best New Music. 

traumahelikopter, zondag stage 3

Incubate, de-Affaire, Le Guess Who?, Eurosonic en Noorderslag speelden ze al plat en welk festival eigenlijk niet. Ze tekenden bij platenlabel Excelsior dat hun straffe debuutalbum in januari uitbracht. Daarna stak het garagepunktrio uit Groningen-Noord de oceaan over naar de VS, waar hun debuutalbum uitkwam op cassette bij Burger Records en waar ze meteen vijftien shows rond en op SXSW speelden. De Groningers zijn gespecialiseerd in rauwe garagerock met sixties rock n' roll invloeden en ze staan bekend om hun opwindende liveshows. Check hen hier bij 3voor12 Radio. 

portishead, zondag stage 2

Ze waren met Tricky en Massive Attack de aanvoerders van de eerste triphop-golf, vernoemd naar het gelijknamige stadje in de buurt van Bristol. De band is in 1991 opgericht door Beth Gibbons en Geoff Barrow. De grootste hit in Nederland behaalde de band in 1995 met het nummer Glory Box van het album Dummy. In 22 jaar tijd kregen ze het voor elkaar om drie steengoede albums te maken. Het wachten op de laatste plaat Third in 2008, was met elf jaar dan ook zeer de moeite waard. Liefhebbers van dansbare elektronica tot indierock fans omhelsen de unieke sound van deze band. 

advertentie