Het is natuurlijk een achterhaald marketingspektakel, met z'n obscure boekenbalselecties en overdaad aan lezingen (in de vrieskou!) - maar het heeft ook wel wat: die ene week per jaar dat boeken er ineens toe doen.

Daarom viert vpro de boekenweek:
met een extra uitzending van Boeken, een literaire quiz, en iedere dag een nieuwe boekentip.

boekenweek smaakmakers

Dit jaar vroeg vpro.nl een gevarieerd gezelschap om hun beste tip voor de boekenweek. Alle smaakmakers namen het filmpje zelf op; op kantoor of in hun eigen woonkamer, met een webcam of een handycam. Het enige criterium? Overtuiging.

Met dank aan:
Maarten Westerveen, presentator van De Avonden
Miriam Rasch, filosoof en literatuurwetenschapper
Jelte Nieuwenhuis, redacteur uitgeverij Atlas-Contact
Louise Koopman, redacteur/promotor en schrijver
Jeroen van Kan, programmamaker bij de vpro
Tjitske Mussche, radiomaker en journalist
Geert de Weyer, stripjournalist.

Speel de grote VPRO Gids Literaire Boekenquiz 2013


Speel de grote VPRO Gids Literaire Boekenquiz 2013

Voor het samenstellen van de elfde editie van de Literaire Boekenquiz hadden we natuurlijk maar één kandidaat: Kees van Kooten. Maar die had, zijnde Boekenweekauteur, nog meer te doen. Uiteindelijk zegde hij toch toe. En toen hij eenmaal ja had gezegd, is hij er ook eens goed voor gaan zitten.

Omdat de gouden tijden van het boek voorbij zijn, en een zwarte bladzijde lijkt aangebroken, koos hij het boek zelf als uitgangspunt. Boeken, lezen en lezers, daar draait het allemaal om in de Literaire Boekenquiz 2013.
Van Kooten heeft er met veel genoegen een paar aperte leugens in verwerkt en bedacht, een unicum in de quizgeschiedenis, ook een paar beeldvragen zonder beeld. Net als zijn voorgangers heeft hij getracht het aantal googlebare vragen tot een minimum te beperken.

We zullen zien of hij daarin is geslaagd. In elk geval is dit de eerste quiz waarvoor een compleet boek gelezen dient te worden. Dat moedigen wij als redactie van harte aan, want daar is het ons uiteindelijk om te doen: gelezen moet er worden! En u zult zien dat het (her)lezen van dit boek bepaald geen straf is.

De winnaar mag een weekend gaan logeren in hotel Des Indes in Den Haag waar ter gelegenheid van het Couperus-jaar een speciale Couperus high tea wordt geserveerd.

Bij meerdere juiste inzendingen beslist het lot. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Veel quizplezier!

start de quiz