fake nederland blijkt echt

Matterhorn, het speelfilmdebuut van Diederik Ebbinge, won eerder dit jaar de Publieksprijs op het Internationaal Film Festival Rotterdam.

De inspiratiebron voor deze tragikomedie blijkt een uitzending van 'Waskracht!' over een man waar elke avond een zwerver komt eten. Kijk speciaal voor deze gelegenheid de aflevering van Waskracht! terug.

lekker prakken in 'waskracht!'

lekker prakken in 'waskracht!'

Acteur René van 't Hof kwam er mee aan: een VHS met een aflevering uit 2000 van Waskracht!, televisieprogramma voor jonge makers van de VPRO.

Maker Gideon Levy ontmoette bij het postkantoor het intrigerende duo Joop (65) en Coenraad (82). Twee mannen aan de rand van de samenleving. Levy volgde samen met cameraman (nu Hokjesman!) Michael Schaap deze vrienden in hun voorbereidingen op het kerstmaal en mocht tevens aanwezig zijn bij het kerstmenu van geprakte aardappelen, jus en rollade. Langzaam maar zeker spreekt de waarheid over een dramatisch verleden en dodelijke liefdadigheid.

lekker prakken in 'matterhorn'

lekker prakken in 'matterhorn'

Dit verhaal, met de titel Een waargebeurde kerstdocumentaire, werd het uitgangspunt voor de film Matterhorn van Diederik Ebbinge, bekend van komisch trio De Vliegende Panters.

Matterhorn gaat over een eenzame man (Ton Kas) in een gelovig gehucht. Een toevallige ontmoeting met een vreemdeling (René van 't Hof) brengt weer kleur in zijn leven.

advertentie