op pad met de politie

Metropolis ging op pad met de politie, van Brazilië tot Pakistan.

Onze correspondent in Brazilië ging met een onverschrokken elite-eenheid op zoek naar drugsdealers in de favela’s van Rio. En in Pakistan lopen we een dag mee met de zingende verkeersagent Wazir, een van de openlijk corrupte dienders in Karachi.

“Als iedereen smeergeld aan neemt, dan hoef ik me toch niet schuldig te voelen?” zegt Wazir nadat hij een automobilist zonder rijbewijs om een paar rupees heeft gevraagd om ‘zijn thee’ te kunnen betalen. Wazir is een van de vele poltieagenten in Pakistan die smeergeld aan moeten nemen om zijn magere agentensalaris aan te vullen. “Onze hoogste officier heeft het ons zelfs verplicht, want hij deelt in de opbrengst. Dus we moeten wel,” zo luidt Wazir’s excuus voor zijn impopulariteit bij de bewoners van Karachi.

Met het WK op komst, probeert de overheid in Brazilië orde op zaken te stellen in de favela’s. Daarom gaan agenten van de zwaarbewapende elite-eenheid BOPE op zoek naar drugs en drugshandelaren in de sloppenwijken. De door de wol geverfde agenten gaan zwaar bewapend op pad. "We willen de orde herstellen voor de mensen die hier wonen. De drugshandelaren maakten hier vroeger de dienst uit,” zeg BOPE-agent Germano. “Ik heb wel eens iemand neergeschoten ja, als je dit werk doet dan kun je niet anders,” beweert hij koeltjes.

Metropolis over de politie, donderdag 30 mei om 21.00 uur op Nederland 3!

advertentie