vrije vrouwen

vrije vrouwen

Hier in Nederland vinden we onszelf hartstikke geëmancipeerd. Maar hoe zit dat in Pakistan, Burkina Faso en Armenië? Metropolis zocht het uit.

een rondje emanciperen

In een streek van het land waar vrouwen van oudsher niks in te brengen hebben, vond Metropolis een kostwinnende kanjer van het vrouwelijke soort: Shehla Kahn. Geheel tegen alle tradities in is zij de baas in huis en haar man Mushtaq doet gelaten het huishouden. Deze week maakt Metropolis een rondje langs vrijgevochten vrouwen, en mannen in het nauw.

Shehla heeft het dus prima voor elkaar. Terwijl haar man Mushtaq boodschappen doet, poepluiers verschoont en wc’s schrobt ligt zij tot 12:00 uur in haar nest. Shehla is namelijk zangeres en treedt vaak ‘s avonds op om brood op de plank te brengen voor haar familie. Een zeer uitzonderlijke gezinssituatie in de Swatvallei op de grens met Afghanistan. Onze lokale correspondent Mudassar begrijpt dan ook niet hoe de heer des huizes zo over zich heen kan laten lopen door zijn zelfstandige vrouw.

Josephine uit Ouagadougou steekt zich dagelijks in de blauwe overall van de brommermonteur. Zij kan zich in de mannenwereld van de mecaniciens prima staande houden. “Ik ben de eerste vrouwelijke brommermonteur van Burkina Faso,” zegt Josephine trots terwijl ze aan een uitlaat sleutelt.

Met affiches in de aanslag verkondigt Gor uit Armenië op straat dat vrouwen hun navel moeten bedekken en geen korte rokjes mogen dragen. Gor vindt dit soort emancipatie iets slechts en claimt dat het traditionele Armenië behouden moet blijven.

Metropolis over vrije vrouwen. Donderdag 23 mei om 21.00 uur op Nederland 3.

advertentie