ook de vpro vergeet het niet

Wij staan dit weekend ook stil bij het oorlogsverleden van ons land. Met films, documentaires, de start van een oorlogsthemaweek op holland doc 24 en met veel historisch materiaal op geschiedenis24.

Hannie Schaft

themaweek holland doc 24

Rondom Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zendt Holland Doc 24 een reeks documentaires uit over de verschillende rollen van Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met oud-SS'ers in 'Zwarte Soldaten' en mensen als Hannie Schaft die zich met hand en tand verzetten in 'Het meisje met het rode haar'. 

Studente Hannie Schaft koos juist voor het verzet en groeide uit tot een icoon. In 1944 doodde zij Pieter Faber, NSB’er en vader van de vorig jaar overleden oorlogsmisdadiger Klaas Faber. Drie weken voor het einde van de oorlog werd ze zelf door de Duitsers doodgeschoten in de duinen bij Bloemendaal. In Hannie Schaft: Het meisje met het rode haar (AVRO, 1980) vertelt regisseur Ineke Hilhorst haar verhaal. 

fotoamator

 Zondag 5 mei heeft Holland Doc 24 een interessante aansluiting op Andere Tijden. Direct na andere tijden zendt Holland Doc 24 'Fotoamator' uit om 21.53 uur. Deze documentaire toont de Tweede Wereldoorlog door de ogen van de joodse arts Arnold Mostowicz, een van de weinige overlevenden uit het getto van de Poolse stad Lodz.

geschiedenis24

Jolande Withuis

Jolande Withuis

Op Geschiedenis24 beelden van de eerste dodenherdenking op 31 augustus 1945. Jolande Withuis was in 2011 Geschiedenis-gast om te vertellen hoe ons land sinds de Bevrijding omgaat met het herdenken van de oorlog. In een gesprek van bijna een uur met Marnix Koolhaas illustreerde ze haar verhaal met tal van archief-fragmenten. 

advertentie