dichters bij de vpro

Een goede voorbereiding op Poetry International? Kijk en luister hier alvast naar werk van de festivaldichters, het Dode Dichters Almanak en andere fragmenten uit De Avonden.

de avonden: vertrekpunt

Tijdens Poetry International kijkt De Avonden ook buiten het festival, naar dichters die hun weg naar het grote podium nog moeten vinden. Deze week vertellen vier beginnende dichters over hun eerste, fatale kennismaking met de poëzie.

 

ester naomi perquin

Weinig Nederlandse dichters hebben in korte tijd zoveel faam verworven als Ester Naomi Perquin. Met twee gepubliceerde bundels won ze maar liefst zes prijzen, en dankzij de laatste - de prestigieuze VSB Poëzieprijs - is ze dit jaar te gast op Poetry International.

anne vegter

De dichter des vaderlands stelde een programma samen met haar eigen favoriete dichters. Op woensdagavond staat een speciaal programma in de grote zaal: "Of het tijd kost Anne Vegter te zijn".

adonis

Adonis is een uit Syrië afkomstige, tot Libanees genaturaliseerde dichter, schrijver en essayist die in Parijs woont. Hij geldt als de grootste levende Arabische dichter, maar moet overal in het Midden-Oosten op z'n tellen passen vanwege zijn kritiek op de islam en de Arabische mentaliteit en cultuur.

john ashbery

John Ashbery trok vijftig jaar geleden al de aandacht met zijn eigenzinnige en experimentele poëzie, die een radicale breuk maakt met grammaticale en thematische conventies. In 1977 en 1992 was hij al te gast op Poetry International. Dit jaar zal hij vooral via films en streams te zien zijn.

In deze aflevering van Boeken praat Wim Brands met Mustafa Stitou en Jan Baeke (programmeur van Poetry International) over poëzie en John Ashbery.

mustafa stitou

Mustafa Stitou onderscheidt zichzelf door zijn taalgebruik, waarin emotie en intellect op een uitzonderlijke manier samenkomen. Met gemak verbindt hij werkelijkheid en fantasie, ironie en betrokkenheid, humor en ernst in ambigue, prachtige vormen. Zijn gedichten zijn vertaald in het Duits, Engels, Frans, Indonesisch, Litouws, Zweeds en Macedonisch.