gas of mensenrechten

Het bezoek van Poetin aan Nederland is al omstreden voor hij is gearriveerd.

Met of zonder geweer, met ontbloot bovenlijf of keurig gekleed: Poetin komt naar Nederland komende maandag. Om de handelsbetrekkingen tussen Rusland en Nederland te smeren. Onze kachels branden voornamelijk op Russisch gas, dus hoe bizar Rusland ook omgaat met mensenrechten, we kunnen de Russen maar beter te vriend houden. Of is zo’n staatsbezoek bij uitstek gelegenheid om Poetin een andere werkelijkheid voor te schotelen?

moet beatrix wel met poetin aan tafel?

Is het ongehoord dat onze koningin een discutabel figuur als Poetin de Hermitage aan de Amstel rondleidt, leider van een land waar mensenrechten worden beperkt en geschonden, homo’s in elkaar worden gemept en artiesten de cel in moeten? In Buitenhof gaan Sjeng Scheijen, artistiek directeur van het Nederland Ruslandjaar, en Thijs Berman, lid van het Europees Parlement (PvdA), hierover met elkaar in conclaaf.

unlike putin - ruslands facebook-oppositie

Tegenlicht-aflevering over een interessante ontwikkeling: de groeiende revolutionaire geest van het Russische volk. Vele Russen zijn Poetin zat en mensen gaan de straat op om te protesteren. Facebook speelt daarbij een belangrijk rol als virtuele ontmoetingsplek voor gelijkgestemden die elkaar voorheen wellicht nog niet eens kenden.

van moskou tot magadan: jelle brandt corstius in rusland

Wat is er over van het communisme? Hoe groot zijn de verschillen tussen arm en rijk? Wat is de invloed van corruptie? Tweemaal doorkruiste Jelle Brandt Corstius Rusland, langs miloenensteden, dorpen en het eindeloze Russische platteland. 'In de drie jaar die ik in Rusland heb doorgebracht, is er nooit een dag voorbijgegaan dat er niets geks, grappigs of absurds gebeurde'.

foreign affairs: bedreigde monopolisten

De mondiale machtsverhoudingen zijn in hoog tempo aan het veranderen. Grondstoffen worden op nieuwe manieren gewonnen en verhandeld. Het tijdperk waarin een klein aantal energieleveranciers de dienst uitmaakt, loopt op zijn einde. In plaats daarvan ontstaat een wereld waarin veel landen voor een deel in hun eigen energiebehoefte kunnen voorzien, en de rest bij aanbieders in de buurt aanschaffen. Dat is slecht nieuws voor Rusland, schrijft Aviezer Tucker in Foreign Affairs.

bureau buitenland: nederland-ruslandjaar

 2013 is het bilaterale Nederland-Ruslandjaar. Dat wordt gevierd met een programma met economische, culturele en maatschappelijke activiteiten. Leuk voor Nederland, want dankzij de Russen zitten wij er warmpjes bij. Maar is er in Rusland wel reden voor een feestje nu Vladimir Poetin zijn officiële derde regeerperiode als president is begonnen? VPRO’s Bureau Buitenland legde het voor aan Michel Krielaars, de afgelopen vier jaar voor de NRC gestationeerd in Moskou.

binnenkort verleden tijd?

advertentie