de vpro belastingweek

Elk jaar, uiterlijk op 1 april, moet de aangifte inkomstenbelasting binnen zijn. Maar grote multinationals betalen nauwelijks belasting - zelfs in Nederland. De VPRO Belastingweek staat in het teken van de effecten van mondiale belastingontwijking.

Elk jaar, uiterlijk op 1 april, moet uw aangifte voor de inkomstenbelasting binnen zijn bij de Belastingdienst. Naar waarheid ingevuld. Maar belasting ontwijken, zoals de norm is voor de grote multinationals, zouden we dat niet allemaal willen? De VPRO Belastingweek staat in het teken van de effecten van mondiale belastingontwijking.

Wat voor multinationale bedrijven ooit begon als een manier om dubbele belasting in verschillende landen te voorkomen, is inmiddels uitgegroeid tot een vernuftige industrie om belastingafdrachten zo laag mogelijk te krijgen. De VPRO Belastingweek staat daarom in het teken van de effecten van mondiale belastingontwijking, met zondag 24 maart een debat in Buitenhof op Nederland 1, en in Bureau Buitenland op Radio 1 aandacht voor Nederland als belastingparadijs voor brievenbusmaatschappijen en de vraag of Europa hieraan iets kan en wil doen. Op zaterdag 30 maart brengt Argos om 12.15 uur op Radio 1 een reconstructie van de ondergang van het Holland Financial Centre.
 
Tegenlicht maakt op Nederland 2 maandag 25 maart De Tax Free Tour: een duizelingwekkende wereldtour langs lucratieve routes en constructies waarin op grote schaal belasting wordt ontweken. Het bedrag dat via deze wegen is ondergebracht in belastingparadijzen, wordt geschat op 32.000 miljard dollar. Allemaal geld dat wordt onttrokken aan de reguliere economie. Hoe lang kan de belastingdruk op burgers en MKB nog toenemen, terwijl die op multinationals almaar afneemt? U ziet het maandagavond 25 maart om 21.00 uur op Nederland 2.
 
Aansluitend op Tegenlicht komt de serious game Taxodus online van designer Femke Herregraven. Op taxodus.net kunt het profiel van een multinational kiezen, op zoek naar de mondiale route waarin zo min mogelijk belasting behoeft te worden betaald.
Met Taxodus speelt u in op de industrie van fiscale plannen, waarmee u als multinational winstbelasting en andere verplichte afdrachten zo laag mogelijk probeert te krijgen. Binnen een strategisch landschap met reële data rondom internationale kapitaalstromen zoals bronbelasting en belastingverdragen, moet u namens uw multinational zoveel mogelijk (winst)belasting ontwijken. Door wereldwijd dochterondernemingen en tussenholdings op te zetten legt u potentiële routes bloot, waarmee multinationals hun belastingdruk kunnen ‘neutraliseren’.
 
Op het digitale themakanaal Holland Doc 24 is maandag 25 maart een aflevering van Goudzoekers te zien over belastingontwijking en de documentaire Park Avenue. Aan Park Avenue in Manhattan wonen de rijksten van Amerika; tien minuten noordelijker, over de brug waar de straat de Bronx in loopt, leeft de helft van de bevolking van de voedselbank terwijl ze worden geconfronteerd met bezuinigingen op publieke voorzieningen, die ten goede komen aan de belastingverlagingen voor de rijken.