de vsb poëzieprijs 2014

, boeken.vpro.nl

Terwijl vpro.nl in de ban was van het IFFR, besteedt boeken.vpro.nl al twee weken veel aandacht aan de VSB Poëzieprijs. De prijs, die eerder is toegekend aan bijvoorbeeld Hugo Claus, Rutger Kopland en Ester Naomi Perquin, wordt vanavond voor de 20ste keer uitgereikt.

de dichters

Het zijn vijf heel verschillende dichters, de genomineerden van dit jaar. Van de exotische Antoine de Kom tot de conservatie Miriam Van hee, van de populaire Maria Barnas tot de experimentele Micha Hamel - en dan nog een stapje verder, naar het ontzettend avant-gardistische werk van F. van Dixhoorn. Lees hier alvast de juryrapporten van de verschilllende bundels, en kijk en luister naar interviews met de genomineerden.

schaduwjury

In samenwerking met VSB organiseerde boeken.vpro.nl ook dit jaar weer een Poeziepanel, waarin vijf liefhebbers met kritische blik zich over de nominaties bogen. In de afgelopen week mocht ieder z'n zegje doen, en vandaag maken de leden hun winnaar bekend. 

de uitreiking

Abdelkader Benali interviewt de dichters vanuit het Rotterdamse stadhuis, en K. Schippers, de schrijver van het Poëzieweekgeschenk Buiten beeld, spreekt over het thema van de week, 'verwondering'. Als schrijver van de regel 'Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is', moet dat wel goed komen. De uitreiking, die van 20 tot 21.30 uur plaatsvindt, is hieronder live te bekijken.

poëzieweek: verwondering

De uitreiking van de VSB Poëzieprijs is het eerste hoogtepunt van de Poëzieweek 2014, die Nederland en Vlaanderen van 30 januari tot en met 5 februari in de ban houdt van het gedicht. Het aantal activiteiten in deze week loopt in de honderdtallen en is terug te vinden op de website van de Poëzieweek.