boekenweek 2014

Nikki Dekker & Saskia Veen

boekenweek 2014

Nikki Dekker & Saskia Veen

Het thema van de Boekenweek is reizen: 'Ondertussen ergens anders'. Daar weten wij bij de VPRO wel raad mee. Reis door het literaire VPRO-archief via deze wereldkaart. Sukkwan Island, IJmuiden of Bagdad: kies een plek op de wereldkaart en lees, kijk of luister een fragment met een schrijver uit dat gebied.

televisie

Ook op televisie is het Boekenweek: In Boeken spreekt Wim Brands met Michel Krielaars (Het brilletje van Tsjechov) en Tijs Goldschmidt (Vis in bad). Vanaf maandag 10 maart ook weer Op het nachtkastje, met respectievelijk gidscolumnisten Esther Gerritsen en A.L. Snijders, Tessa de Loo, A.F.Th. van der Heijden en Robert Vuijsje. Een overzicht:

In de herhaling van Boeken Judith Herzberg en Jeanne van Munster over Leo Vroman (1915-2014):
zaterdag 8 maart, Ned 1, 9.50-10.25 uur
In Boeken Michel Krielaars over Het brilletje van Tsjechov en Tijs Goldschmidt over Vis in bad:
zondag 9 maart, Ned 1, 11.20-12.00 uur
Jolande Withuis vertelt in Kunststof TV over Juliana’s vergeten oorlog:
zondag 9 maart, Nederland 2, 18.05-18.50 uur
In de NTR Boekenquiz Daan en Thomas Heerma van Voss, Kluun, Christophe Vekeman, Yvonne Kroonenberg en Annemarie Oster. De schrijvers worden bijgestaan door zes lezers die ook tegen elkaar spelen. Presentatie: Joost Karhof. Assistent: Abdelkader Benali:
maandag 10 maart, Ned 2, 20.55-22.00 uur
Vijf auteursportretjes in Op ’t nachtkastje, ­respectievelijk gidscolumnisten Esther Gerritsen en A.L. Snijders, Tessa de Loo, A.F.Th. van der Heijden en Robert Vuijsje:
zo-do, Nederland 2, vanaf 22.30 uu
Het is geen Boekenweek zonder Van Kooten en de Bie reisden de pan uit: een compilatie van scènes uit het archief, geënt op het Boekenweekthema. Met o.a. Carla en Frank van Putten, de heer Bussink, de Positivo’s, Oudere Jongeren Koos Koets en Robbie Kerkhof, en de Alleenstaande Vandaal:
dinsdag 11 maart, Ned 2, 23.05-0.10 uur
Ten slotte in Boeken Wim Kayzer over De laatste tafel en Pauline Micheels over Vandaag:
zondag 16 maart, Ned 1, 11.20-12.00 uur 

hier is... adriaan van dis

VPRO-held Adriaan van Dis keerde voor één avond terug op de buis! De wereld draait door maakte voor de tweede keer plaats voor Adriaan van Dis en zijn vermaarde boekenprogramma ‘Hier is…. Adriaan van Dis’.

Adriaan van Dis ontving drie gasten van formaat: de Colombiaanse schrijver Juan Gabriel Vasquez, die met zijn laatste roman ‘Het geluid van vallende dingen’ wereldwijd lovende kritieken ontving. Ook ontving hij de Nederlandse schrijfster Helga Ruebsamen, bekend van ‘Het lied en de waarheid’, ‘Beer is terug’ en ‘Olijfje en andere verhalen’, en tenslotte Simon Schama, Brits historicus die vorig jaar het eerste deel van zijn omvangrijke ‘The History of the Jews’ uitbracht.

‘Hier is… Adriaan van Dis’ is het legendarische Nederlandse praatprogramma, waarin Van Dis beroemde buitenlandse en Nederlandse schrijvers ontving. Het programma, dat tussen 1983 en 1992 werd uitgezonden, geldt nog steeds als het meest succesvolle Nederlandse tv-programma over literatuur.

radio

Ook radio gaat helemaal los met boeken.

In Oba live Els Kloek over Kenau en Magdalena. Vrouwen in de Tachtigjarige Oorlog:
vrijdag 7 maart, Radio 5, 19.02-20.00 uur
In Nooit meer slapen Christiaan Weijts over Achternamiddagen:
maandag 10 maart, Radio 1, 0.02-2.00 uur
Op dinsdag in Nooit meer slapen Peter Buwalda over de biografie van Philip Roth en  Corrie van Binsbergen, die dit jaar weer bekende schrijvers verwelkomt tijdens het Brokkenbal: 
dinsdag 11 maart, Radio 1, 0.02-2.00 uur.
Op woensdag in Nooit meer slapen Ronald Giphart over zijn bloemlezing De Nederlandse coming of age-literatuur:
woensdag 12 maart, Radio 1, 0.02-2.00 uur
Tom Lanoye over zijn Hamlet vs Hamlet in Nooit meer slapen:
donderdag 13 maart, Radio 1, 0.02-2.00 uur
Hoogleraar wijsgerige ethiek Paul van Tongeren over Leven is een kunst in Oba live:
vrijdag 14 maart, Radio 5, 19.02-20.00 uur
In Nooit meer slapen Cees Nooteboom over zijn reizen:
vrijdag 14 maart, Radio 1, 0.02-2.00 uur. 

cultura24 (npo cultura)

Op zaterdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag en diezelfde dag gaat de Boekenweek van start. Daarom op Cultura24 een weekend lang aandacht voor vrouwen van betekenis in de literatuur. Met o.a. een documentaire over leven en werk van dichter en politiek activiste Henriëtte Roland Holst. Verder programma’s over Anna Blaman, Connie Palmen, Marga Minco, Charlotte Mutsaers, Doeschka Meijsing en Mensje van Keulen:

zaterdag 8 en zondag 9 maart, Cultura24, vanaf 20.00 uur. Bekijk de volledige programmering hier.

Vanaf maandag start dan de themaweek van Cultura over de Boekenweek. Maak de literaire reis van Adriaan van Dis naar Bob den Uyl, van Abdelkader Benali naar Jack Kerouac:

maandag 10 t/m zaterdag 15 maart, Cultura24, iedere avond vanaf 20:30 uur. Bekijk de volledige programmering hier

holland doc 24 (npo doc)

HollandDoc24 diept tussen 8 en 14 maart reisherinneringen op, en kiest voor avonturen of tochten die niet altijd goed afliepen voor de reizigers, maar die wel de bijzonderste ervaringen, ontdekkingen en verhalen opleveren. Met onder meer Touching the void, het ijzingwekkende verhaal van twee bergbeklimmers, The call of the wild, de documentaireversie van de speelfilm Into the wild en Here is always somewhere else, over het leven van kunstenaar Bas Jan Ader die in 1975 spoorloos op zee verdween.

Op de website geven ze op tot en met zondag vijf exemplaren van het Boekenweekessay van Jelle Brandt Corstius weg. VPRO Boeken publiceerde alvast voor

De programmering vind je hier

advertentie