Wortel, ui en witte kool

Robert van de Vitale Moestuin ,

Drie recepten naar aanleiding van aflevering 4.

Gefrituurde uienringen met knoflook-kruidendip

Voor 6 porties

Ingrediënten:
3 grote uien
150 gram bloem
zout, peper
mespunt cayennepeper
1 ei (M)
150 ml bier
voor de knoflookdip:
1 theelepel suiker
½ eetlepel citroensap
3 teentjes knoflook
3 eetlepels mayonaise
125 gram crème fraîche
2 eetlepels bieslook en peterselie, fijngehakt
zout, peper

Bereiding:
Knoflook-kruidendip:
Meng de suiker met het citroensap. Pers de knoflookteentjes en voeg deze toe. Roer dan de mayonaise en crème fraîche er door. Meng de kruiden door de knoflooksaus. Breng op smaak met zout en peper.

Verhit de frituurpan tot 180°C. Verwijder de schil van de ui en snijd hem in dikke ringen. Duw met de duim de ringen los van elkaar. Meng de bloem, zout en cayennepeper door elkaar. Klop met een garde het.
ei en het bier erdoor. Meng dit goed zodat er geen klonters meer in zitten. Haal met een vork de uiringen langzaam door het beslag en frituur ze in ongeveer 3 minuten krokant. Laat ze uitlekken op een keukenpapier. Serveer de uienringen met de knoflookdip.

Lasagne met witte kool

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:
losse bladeren van 1 witte kool
2 eetlepels olijfolie
3 wortelen, in reepjes
3 stengels bleekselderij, in plakjes
1 paprika, in reepjes
250 gram champignons, in plakjes
zout, peper
oregano
400 gram rundergehakt
1 pakje gezeefde tomaten
100 gram geraspte belegen kaas

Bereiding:
Snijd de nerven uit snijden. Dompel de bladeren 7 minuten onder in kokend water. Verhit de olie in een wok of braadpan en bak hierin alle overige ingrediënten 5 minuten al omscheppend. Voeg de tomatensaus toe.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schep een laag saus in een ingevette ovenschaal. Bedek met een laag koolbladeren. Dit 2 maal herhalen. Bestrooi met de geraspte kaas.
Zet de schaal ca. 30 minuten in het midden van de oven (schakel op het laatste eventueel de grill bij om een mooi bruine kleur te krijgen).

Worteltjestaart

Voor 8 punten

Ingrediënten:
sap en rasp van één sinaasappel
50 gram sultana rozijnen
150 ml zonnebloemolie
2 eieren (M)
140 gram lichtbruine basterdsuiker
85 gram zelfrijzend volkorenmeel
85 gram zelfrijzend bakmeel
2 theelepels speculaas- of koekkruiden
2 theelepels kaneel
1 theelepel bicarbonate of soda
140 gram geraspte wortels
50 gram walnoten, grof gehakt en een paar voor de garnering

Voor het glazuur:
200 gram zachte roomkaas
50 gram zachte boter
85 gram gezeefde poedersuiker
1 theelepel kaneel

Bereiding:
Als je er de tijd voor hebt, laat dan de sultana's met de sinaasappelrasp en het sap een nacht in de koelkast afgedekt in een schaaltje staan.
Verwarm de oven voor op 180' C en vet het cakeblik in. Klop de zonnebloemolie samen met de eieren in een kom. Klop in een aparte kom de suiker, de meelsoorten, de kaneel, de koekkruiden en de bicarbonate goed door elkaar. Voeg de sultana's met het sap en de rasp, de geraspte wortels en de walnoten toe en roer goed. Voeg daarna het olie-eimengsel toe en roer alles met een houten lepel goed door elkaar.
Doe het deeg in het ingevette cakeblik en zet in de oven en bak de cake ongeveer één uur, een satéprikker moet er droog en schoon uitkomen.
Als de cake helemaal is afgekoeld, maak je het glazuur. Klop met een mixer de boter met de roomkaas glad en voeg de gezeefde poedersuiker en de kaneel toe. Breng het glazuur op de bovenkant van de cake aan en versier met de walnoten.

De Vitale Moestuin is een duurzaam project dat een complete, laagdrempelige moestuin incl. ondersteuning realiseert bij de (ver)zorginstelling, als onderdeel van de dagactiviteiten.

Volg De Vitale Moestuin op Facebook en Twitter.