De jury van de Cover 1-wedstrijd (thema: Verleg de grens) moest een keuze maken uit niet minder dan 302 inzendingen. Yvonne Mak is de winnaar.

juryrapport

We mopperen wel eens wat in het Cover 1-juryrapport, maar niet voor niets heeft de paus himself 2016 uitgeroepen tot Jubeljaar en daar doen we graag aan mee. Was trouwens ook een leuk thema geweest voor onze jaarlijkse Cover 1-wedstrijd, net als Het jaar van de Peulvrucht, maar we wilden u graag een echte uitdaging geven. Met wat urgentie, zoals dat heden ten dage zo mooi heet. Verleg de grens, vroegen we. Uw eigen grenzen, of die van anderen, desnoods die van ons.
De oogst: kwantitatief is het een topjaar, met 302 inzendingen, maar ook kwalitatief was er een frisheid, een lichtheid, een je ne sais quoi in uw werk te bespeuren die we niet eerder gezien hebben. Wellicht mede geïnspireerd door de nieuwe campagne van de VPRO, sponsor van de vooruitgang? Wij zien het voor onze ogen gebeuren, uw vooruitgang.
Wat viel er verder op?
Bijzonder weinig naakt dit jaar, terwijl het thema daar angstwekkend veel aanleiding toe had kunnen geven, toch weer een Pierrot (hoe krijg je het voor mekaar?), erg veel prikkeldraad, meeuwen (?), ruimte(vaart), stiksels en, verdorie, handen, slakken en Hitlers. Toegegeven, grensverleggender dan de Führer wordt het niet, maar dan moet je er wel iets bijzonders mee doen, quod non.
Daarom snel door naar de eervolle vermeldingen, en de toppers van 2016:
Te beginnen met een heel aardige grafische inzending van Fanny Bellus. Europese sterren die uitmonden in iets grensverleggends, maar wat betekent toch die vorm? Een verkeersbord, ja dat had de jury ook wel gezien, maar wat hou je over? Een gespiegelde negen? De boodschap is niet helder. Datzelfde geldt voor het gestempelde vraagteken van Jaimy van den Hoof. ‘Zadel het publiek nooit op met een vraag,’ waarschuwt jurylid Ron van Roon. ‘Te flets voor een cover,’ vindt beeldredacteur Carla van Thijn. Door naar de Piet Paris-achtige tekening van twee langgerekte gestalten die Linett Kamps maakte. Fraai tekenwerk vindt de jury, maar het duurt te lang voor het kwartje valt. ‘Transgenders?’ oppert de juryvoorzitter, ‘wel een actueel thema’.
Er moet bij meer ontwerpen worden gezocht naar de verbinding met de opdracht. De slak van Samantha Klop is een mooie trouvaille, maar ‘misschien was een opgerolde centimeter al genoeg geweest’. De fotografie is niet zo mooi uitgevoerd, zonde. Toch een prima derde plaats in het eindklassement.
De jury staat vrij lang stil bij de foto die Heleen Haijtema instuurde van het gordijn, type stemhokje. Het blijft intrigeren wat zich erachter bevindt, wat aan ons oog onttrokken wordt. Maar wordt hier wel genoeg aangehaakt bij het thema van de opdracht? Een tijdelijke grens? Prachtig gecomponeerd (let op het lijnenspel) en gefotografeerd maar qua thematiek toch te dun, oordeelt de jury uiteindelijk. Goede tweede.

En zo kom je vanzelf uit bij de winnaar: het surrealistische man/vrouw-beeld van Yvonne Mak. Fijn dat er iets met mensen is gedaan: mensen maken grenzen immers. Deze keurige mensen proberen ergens uit te breken, de (pijn)grens op te zoeken. Maar verder laat de ontwerper ons vrij er zelf een interpretatie aan te geven. Niet zo maar even in elkaar geknutseld, maar met oog voor detail vormgegeven en gefotografeerd. En dan is er nog plek vrij voor de logobalk. Dit beeld kan makkelijk een hele gidsweek mee en is dus de terechte winnaar van 2016. Gefeliciteerd Yvonne!

De jury: grafisch ontwerper en illustrator Ron van Roon, beeldredacteur Carla van Thijn en adjunct-hoofdredacteur Arne Leffring.

opdracht: verleg de grens

Hoe leuk was het – vanaf 1995 – om zonder enig oponthoud in de vorm van streng kijkende douaniers in één keer naar Parijs te scheuren. Met het vervallen van bemande wachthuisjes, slagbomen en grenspalen verdween voor een deel ook het begrip grens. Voortaan moesten we de oversteek van het ene naar het andere land er zelf bij denken: nu gaan we de grens over.
De grens is terug. Niet alleen in het hoofd, maar ook in het hart. Sterker nog, hij manifesteert zich in de vorm van hekken en muren, in toespraken en spreekkoren. Vol is vol, dicht is dicht, en we doen de deur op slot.
Hoogste tijd voor reflectie.

Daarom roepen wij u dit jaar op grenzen te verleggen voor uw ontwerp van de eerste cover van de VPRO Gids van 2016.

We houden u niet tegen wanneer u ons een wereldkaart zonder getekende grenzen toestuurt, maar willen u aansporen verder te denken, desnoods voorbij de grenzen van het betamelijke, naar onbegrensde gebieden, en ons grenzeloze verwondering te schenken.

De douane van Cover 1 2016 wordt gevormd door: beeldredacteur Carla van Thijn, adjunct-hoofdredacteur Arne Leffring en ontwerper Ron van Roon.

alle inzendingen

alle inzendingen