Chris Kijne kwam afgelopen week terecht in een Twitter-wormgat, waar alleen bepaalde mensen recht van spreken hebben. Volgens hen, althans.

Chris Kijne

Chris Kijne

Waar ik nu toch weer in verzeild ben geraakt…

Of anders gezegd: ik en mijn grote twitterklep ook altijd.

Want het is natuurlijk gewoon mijn eigen schuld, dat ik, sinds ik meende te moeten reageren op een tweetje van Telegraafverslaggever Wierd Duk, in een wormgat op Twitter ben gezogen.

Wierd retweette een stuk uit Elsevier van correspondent Hans Crooijmans met de aanbeveling: 'Welkome nuchterheid over Poetins Rusland.'

En voegde daar laten nog een eigen retweet-commentaar aan toe: 'Als je dit uitstekende stuk leest word je weer zo depressief van het getoeter van zogenaamde deskundigen in de media die geen fluit van Rusland weten.'

In zijn stuk, althans het door Wierd aangehaalde gedeelte – de rest zit achter een betaalmuur –, betoogt Hans Crooijmans dat iedereen in Nederland in de media altijd maar de liberale oppositie omarmt en volkomen voorbijgaat aan het feit dat het hier slechts een handjevol mensen betreft. En dat de overgrote meerderheid van de Russen ze voor geen cent vertrouwt en vierkant achter Poetin staat. Omdat die rust en stabiliteit heeft gebracht.

piepklein groepje

Nou had ik toevallig de avond daarvoor in onze fijne pre-verkiezingsserie De Datsja ('U kunt er wel bij zijn!') een gesprek gevoerd met twee ter zake deskundigen over jongeren in Rusland, waar precies dat betoogd werd wat Hans en Wierd zo graag wilden horen. Namelijk dat de liberale, politiek bewuste jongeren die wij zien demonstreren in het kielzog van oppositieleider Aleksej Navalny, maar een piepklein stedelijk groepje vormen en dat ook de overgrote meerderheid van de jongeren in Rusland doorgaans achter Poetin staat. Of op zijn minst vooral bezig is met leven en werken.

Dus zei ik, in reactie op Wierd en Hans: ‘Oeroud retorisch trucje: maak een karikatuur van de denkbeelden van je tegenstander en verklaar hem dan voor gek.’

En toen werd ik dus dat Twitter-wormgat ingezogen.

Als het over Rusland gaat, of over Syrië of over de VS: hun gelijk, het enige dat er bestaat, wordt systematisch verzwegen door hullie van de mainstream media.

Chris Kijne

Aan de andere kant bevindt zich een werkelijkheid waarin Wierd en Hans de enigen zijn die het 'ware gezicht' van Rusland laten zien. Waar Wierd als keihard argument aanvoert voor die waarheid-in-pacht, dat híj tenminste tien jaar in Rusland heeft gewoond. Waar de makers van een buitengewoon gelaagde en uitgebreide en genuanceerde website als Raam op Rusland wordt aangewreven dat zij enkel oog hebben voor de oppositie. Waar het feit dat makers als Hubert Smeets en Laura Starink óók jarenlang als correspondent in Rusland woonden en werkten opeens niet telt.

En waar je uiteindelijk een plaatje opgestuurd krijgt van een vrolijk park in Aleppo dat door de goedertierenheid van het Assad-bewind na de ‘bevrijding’ van die stad helemaal is opgeknapt zodat er nu allemaal vrije en blije Syriërs met de kindertjes wandelen. Onder vermelding:

Het zal u misschien opvallen dat het bijbehorende plaatje van dat park in Aleppo inmiddels is verwijderd, waarom is mij niet duidelijk. Mogelijk stak het toch iets te schril af bij Oost-Ghouta en viel het als vervalsing door de twittermand.

liegen en verdraaien

Maar uiteindelijk is dat de werkelijkheid waar je, wanneer je ingaat op Wierd – of for that matter op Leon de Winter, of D.J. Eppink – altijd in terechtkomt: de journalisten van de mainstream media (MSM) liegen en verdraaien en de enigen die de waarheid spreken zijn Wierd, Leon, Derk-Jan of de Elsevier-correspondent in Moskou. Als het over Rusland gaat, of over Syrië of over de VS: hun gelijk, het enige dat er bestaat, wordt systematisch verzwegen door hullie van de MSM.

De volgelingen van deze Oppertwitteraars van de waarheid-in-pacht beperken zich daarbij niet tot het buitenland: ook in Nederland is Wierd de enige die weet wat er werkelijk speelt. En doen de MSM natuurlijk nooit enige moeite om er werkelijk achter te komen hoe ‘het volk’ voelt en denkt.

Een serie als 'De Onderstroom' waarin Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom onvermoeibaar door het land trekt om jan en alleman aan het woord te laten? Een serie als ‘De Stemming’ waarin Bas Blokker en Jutta Chorus in NRC nauwgezet hetzelfde doen?

Laat me niet lachen, mafkees. Dat is allemaal MSM dus telt het niet. Wierd, vinden zijn volgers, is de enige die écht weet wat er leeft. Omdat hij nu eenmaal tachtig procent van de tijd mensen tegenkomt die hetzelfde vinden als de volgers, namelijk dat we in een kutland wonen waar de elite de gewone mensen vergeet en de deur wagenwijd openzet voor immigranten die ook nog eens die doodenge, levensgevaarlijke islam meenemen.

Dát, meneertje van de MSM, is wat Het Volk vindt. Zoals de enige waarheid over Rusland is dat Het Volk daar vierkant achter Poetin staat. En dat in Syrië achter Assad. En dat in de VS achter Trump. De rest is linkse propaganda.

Er is maar één Volk aan de andere kant van het wormgat. Ik ben blij dat ik terug ben aan deze.